În domeniul educației, am reușit să înregistrăm câteva victorii importante, printre care se numără:
-
- Primii pași către depolitizarea managementului educațional, prin alegerea directorilor interimari de școli de către Consiliul de Administrație al școlii, nu prin pixul inspectorilor generali. Pozițiile trebuie ocupate prin concurs, însă interimatele, atunci când sunt necesare, trebuie să fie ocupate de persoanele cele mai potrivite pentru rol, pe baza competențelor reale, nu pe criterii politice. Legea a fost adoptată în ultima zi de plen și a fost trimisă la promulgare. Aceasta a fost ulterior retrimisă în Parlament de către Președintele Klaus Iohannis, care s-a folosit de un detaliu de tehnică legislativă, și se află încă în reexaminare la Senat – camera decizională.
- Consfințirea existenței UEFISCDI, agenția cu rol major în distribuirea către universități a fondurilor destinate cercetării, prin adoptarea legii de aprobare a OUG-ului prin care s-a reorganizat în 2010, după ce decizia Parlamentului din 2014 de respingere a fost supusă reexaminării.
- Respingerea finanțării Academiei Oamenilor de Știință din România exclusiv din subvenții de la bugetul de stat, această instituție fiind irelevantă în clasamentele internaționale și având printre membrii ei de bază oameni precum Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu sau Teodor Meleșcanu.
- Continuarea, optimizarea, asigurarea finanțării și a personalului necesar programului pilot „Masă caldă în școli”.
- Acces gratuit pentru studenți la bibliotecile universitare și central-universitare, ca parte din categoria serviciilor complementare gratuite din învățământul superior de stat.
* Studierea obligatorie a disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul” începând cu anul școlar 2023-2024.
În domeniul muncii, victoriile obținute în plen includ:
-
- Echilibrul în modificările sistemelor compensatorii ale victimelor regimurilor opresive din România, unde am contribuit la corectarea unor inechități și am prevenit introducerea unor noi inechități între diferitele sisteme de compensare.
- Simplificarea și adaptarea legislației la realitatea curentă în ceea ce privește activitatea de telemuncă, o inițiativă a colegilor din fosta Coaliție care elimină din birocrația nenecesară asociată telemuncii, propunere legislativă ce urmează să fie discutată și în Camera Deputaților.
- Inițiativa colegilor din USR PLUS prin care instituțiile sunt obligate să acorde certificate permanente de handicap persoanelor care suferă de dizabilități ireversibile, pentru a preveni umilirea acestora generată de obligația de a se deplasa periodic pentru reînnoirea certificatului.
- Acordarea concediului plătit părinților sau aparținătorilor pentru îngrijirea copiilor mai mari de 7 ani care suferă de o boală infectocontagioasă – de exemplu, Covid-19, corectând un vid legislativ care îi excludea pe părinții imunizați. Inițiativa așteaptă decizia finală a Camerei Deputaților, după ce a fost adoptată de Senat fără vreun vot împotrivă.
- Legea nomazilor digitali, care va atrage un număr mai mare de persoane din state terțe care să continue să muncească de la distanță, dar care să cheltuiască resurse financiare în România.
- Alocația de stat acordată majorilor din învățământul special până la finalizarea liceului, similar cu cei din învățământul liceal și profesional.
- Debirocratizarea procesului de obținere a alocației de stat pentru copii prin includerea acestei proceduri în cadrul dosarului de declarare a nașterii, simplificând astfel contactul dintre autoritățile statului și beneficiarii alocației de stat pentru copii
- Recunoașterea activității PFA ca vechime în muncă, fiind considerate eligibile în a susține concursuri publice.
- Armonizarea legislației naționale în vigoare cu legislația europeană, prin crearea unui cadru legal care să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități pe plajele din România și obligativitatea ca operatorii sau beneficiarii de plajă să pună la dispoziția acestei categorii de persoane șezlonguri rezervate, din materiale ecologice, pe primul rând spre luciul de apă.
- Propunerile de clarificare asupra gratuității ședințelor de terapie psihologică și de transparență a proiectului Guvernului „Din grijă pentru copii”.
Am avut ocazia să contribui în plen și la o serie de inițiative ale colegilor pe alte domenii:
-
- Am votat ca traficul de minori, proxenetismul și pornografia infantilă să devină fapte imprescriptibile, inițiativă pe care urmează să se pronunțe Camera Deputaților
- Am co-semnat și am votat pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, prima categorie pentru care Parlamentul a găsit consens politic
- Am co-semnat, alături de colegii din Coaliție, și am votat pentru desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, o sinecură profund imorală, unde persoanele erau numite pe viață, iar 70% din buget se ducea pe salarii.
- Inițiativa Ministerului Sănătății condus de reprezentantul USR, pentru încurajarea vaccinării: loteria vaccinării și bonuri de masă acordate persoanelor vaccinate cu schema completă;
- Proiectul de lege al USR, pe care l-am co-semnat, care permite primăriilor să se poată împrumuta pentru a asigura agentul termic necesar pe timp de iarnă;
Senatul a adoptat proiectul care oferă posibilitatea de a direcționa cei 3,5% din impozitul de venit către întreprinderile sociale de inserție.