Activitatea continuă în județul Brașov

Problemele locale rămân prioritare pentru mine și știu că, prin dialog și reprezentare, pot contribui la îmbunătățirea situației din județ. 

Situația sistemului de educație din Brașov a fost o preocupare de la începutul mandatului, acesta fiind domeniul meu prioritar de acțiune în Parlament: 

  • am avut peste 20 de întâlniri de lucru cu directori de școli din Brașov, Victoria, Făgăraș, Codlea, Râșnov, Rupea, Bunești, Măieruș, Ucea, Săcele sau Bod. Am discutat despre problemele cu care se confruntă educația în județul nostru: abandonul școlar, transportul elevilor, adecvarea finanțării, necesitatea unor programe de tip Școală după Școală și masă caldă în școli. 
  • Am participat la o dezbatere organizată de consilierii județeni Brașov alături de ONG-urile din domeniul educației pe problemele specifice ale județului Brașov din acest domeniu și la întâlniri cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov. 

Activitatea de reprezentare a intereselor circumscripției depășește domeniul educației, funcția de parlamentar însemnând asumarea tuturor priorităților locale. Am depus eforturi pe mai multe fronturi: 

  • După discuții aplicate cu primarul Brașovului, am preluat și în Parlament nevoia extinderii infrastructurii spitalicești. Am inițiat, alături de parlamentarii USR PLUS de Brașov, o lege care va permite utilizarea unui teren suplimentar în planurile de construire a infrastructurii spitalicești din județ și, cu sprijinul celorlalți parlamentari de Brașov de la alte partide care s-au alăturat demersurilor, am reușit transmiterea legii la promulgare;
  • Am sprijinit demersurile primarului orașului Victoria de redeschidere a spitalului orășenesc din în localitate, prin facilitarea întâlnirilor la nivel ministerial necesare pentru obținerea tuturor avizelor și a actelor administrative de care depinde acest obiectiv;
  • Legat de infrastructură și de finanțare, am facilitat întâlniri ale primarilor din Victoria și din Făgăraș cu secretari de stat din Ministerul Transporturilor și respectiv din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – pentru identificarea de oportunități de dezvoltare a infrastructurii locale de transport și a unor proiecte locale benefice pentru comunitate. Am urmărit și promovat dezvoltarea accelerată a secțiunilor din Autostrada Sibiu – Brașov care vor traversa Țara Făgărașului.
  • Pe probleme de mediu, am participat la dezbaterea publică privind ‘Planul județean de gestionare a deșeurilor în județul Brașov (2020-2025)” şi a Raportului de Mediu în judeţul Braşov și am facilitat întâlniri între primarul din Făgăraș și Agenția Națională pentru Protecția Mediului;
  • Am promovat buna guvernare la nivel local, prin schimburile de experiență cu primarii de la Bod, Victoria și Sânpetru pentru dezvoltarea capabilității administrative și prin interpelările axate pe performanța consiliilor de administrație a companiilor de stat din județ. 

La acestea se adaugă diverse alte întâlniri punctuale purtate cu autoritățile locale din Brașov, sau participarea la ședințe ale Consiliului Local Făgăraș. 

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău