Sunt membru în Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială de la începutul mandatului și văd activitatea mea din această comisie ca fiind complementară celei din educație, având în vedere că multe dintre problemele sistemului de educație din România au la rădăcină aspecte de natură socială.
De la începutul mandatului, am fost prezent la toate cele 27 de ședințe ale Comisiei pentru Muncă, în care am discutat mai mult de 110 inițiative legislative pentru raport sau pentru aviz, la care se adaugă și 10 comunicări ale Comisiei Europene.
Comisia pentru Muncă este una dintre comisiile din Senat cu cel mai mare volum de inițiative legislative discutate per sesiune legislativă, iar faptul că cele mai multe dintre acestea sunt de competența decizională a Camerei Deputaților face ca și viteza în această comisie să fie mai ridicată decât cea din Comisia de Învățământ.
La fel ca în cazul Comisiei de Învățământ, cabinetul meu analizează toate inițiativele legislative înscrise pe ordinea de zi și, în fiecare săptămână, aliniem poziția USR PLUS pentru fiecare inițiativă, alături de colegii din comisiile de muncă din ambele camere ale Parlamentului. Odată alinierile strânse, schimbul de idei cu colegii din Executiv și dialogul cu partenerii sociali ne ajută să fim pregătiți de volumul uriaș de inițiative din comisie.
Cea mai intensă dezbatere din Comisia pentru Muncă a fost reprezentată de subiectul educației sexuale. Parlamentul anterior a grefat prevederile prin care educația sexuală se transformă în educație sanitară, care va avea loc doar cu acordul explicit al părinților, schimbând sensul cursurilor și blocând astfel accesul elevilor la ele, printr-un amendament la o inițiativă legislativă care nu avea legătură cu subiectul, ci viza măsuri necesare pentru copiii orfani. Aflată în reexaminare la solicitarea Președintelui, din cauza prevederilor precare pentru educația sanitară și după lungi pregătiri, am propus o serie de amendamente de compromis, care să asigure educație sexuală începând din gimnaziu, în acord cu particularitățile de vârstă ale copiilor. Din păcate, toate amendamentele USR PLUS au fost respinse într-o ședință maraton a comisiei, voturile de respingere aparținând unei ultra-majorități de conjunctură.
Alte subiecte majore la care am contribuit în Comisia pentru Muncă includ:
- Asigurarea de coerență în sistemele de compensare a victimelor regimurilor opresive, prin eliminarea unor inechități deja introduse, prevenirea introducerii unor noi inechități și respingerea unor modificări neclare la categoriile de persoane excluse. Am militat și voi milita pentru o abordare integrată, care să privească toate legile care asigură asemenea drepturi și care să conducă la stabilitate legislativă.
- Îmbunătățirea cadrului legal privind semnăturile electronice în contractele de muncă, prin susținerea amendamentelor colegilor USR PLUS aduse asupra OUG-ului pe subiect, pentru eliminarea unor pași birocratici nenecesari și costisitori
- Susținerea inițiativei USR PLUS privind ziua liberă pentru vaccinare, menită să impulsioneze campania de vaccinare, singura metodă prin care România va ieși din pandemie.
- Susținerea inițiativei colegilor din coaliție privind simplificarea și adaptarea legislației la realitatea curentă în ceea ce privește activitatea de telemuncă
La acestea, se adaugă o serie lungă de respingeri pe inițiative legislative ale PSD, care vizează modificări la legea pensiilor sau la legea salarizării personalului public, depuse în ciuda nevoii unei abordări coerente și unitare, în cazul ambelor sisteme.