Activitatea în plenul Senatului

 

Plenul Senatului centralizează munca tuturor comisiilor permanente ale Senatului pentru analiza inițiativelor legislative înregistrare pentru dezbatere. Senatul este cameră decizională doar pentru anumite domenii, printre care se numără organizarea justiției, a apărării, a guvernului sau a educației. Aceste inițiative nu au termen de adoptare. Pentru celelalte inițiative, unde Camera Deputaților este decizională, dacă Senatul nu votează în termen, inițiativa va fi adoptată tacit, în forma depusă. 

În plen, dezbatem și votăm asupra raportului adoptat de către comisia responsabilă și implicit asupra inițiativei rezultate, cu posibilele amendamente cuprinse în raport. În primele 6 luni de mandat, am avut prezență 100% la cele peste 50 de ședințe de plen și plen reunit, în care am dat mai mult de 200 de voturi pe inițiative legislative și proiecte de hotărâri. Puteți vedea, la acest link, cum am votat pentru fiecare inițiativă în parte pentru care votul a fost înregistrat electronic. 

Luăm în serios fiecare vot și discutăm fiecare inițiativă în grupul senatorilor USR PLUS înainte de ședințele de plen. Alături de consilierii mei, transmit colegilor discuțiile din comisiile de învățământ și de muncă și recomand poziționarea grupului în plen, lucru de care toți senatorii sunt responsabili pentru comisiile din care fac parte. 

La începutul lunii iunie, am obținut o victorie majoră pentru județul Brașov, în plenul Senatului, când a fost adoptată inițiativa L181/2021 care va permite construirea Spitalului Regional din Brașov și a infrastructurii spitalicești adiacente la o dimensiune care să răspundă nevoilor județului. Fără sprijinul și implicarea tuturor parlamentarilor de Brașov, adoptarea rapidă, la o lună după ce am depus-o, cu 122 de voturi pentru și o singură abținere, nu ar fi fost posibilă. A urmat adoptarea rapidă și în Camera Deputaților, fiind apoi trimisă la promulgare. 

În plen, s-a tranșat și etapa din Senat a educației sexuale. În ciuda eforturilor mele și ale colegilor mei din Comisia de Muncă și în ciuda apelurilor repetate adresate plenului, votul celorlalte partide a determinat păstrarea formulei inaplicabile a educației sanitare adoptată de Parlamentul anterior și primită în reexaminare la începutul mandatului. Subiectul urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților. 

În domeniul educației, am reușit să înregistrăm câteva victorii importante, printre care se numără: 

  • Primii pași către depolitizarea managementului educațional, prin alegerea directorilor interimari de școli de către Consiliul de Administrație al școlii, nu prin pixul inspectorilor generali. Pozițiile trebuie ocupate prin concurs, însă interimatele, atunci când sunt necesare, trebuie să fie ocupate de persoanele cele mai potrivite pentru rol, pe baza competențelor reale, nu pe criterii politice. Legea a fost adoptată în ultima zi de plen și a fost trimisă la promulgare. 
  • Consfințirea existenței UEFISCDI, agenția cu rol major în distribuirea către universități a fondurilor destinate cercetării, prin adoptarea legii de aprobare a OUG-ului prin care s-a reorganizat în 2010, după ce decizia Parlamentului din 2014 de respingere a fost supusă reexaminării.
  • Respingerea finanțării Academiei Oamenilor de Știință din România exclusiv din subvenții de la bugetul de stat, această instituție fiind irelevantă în clasamentele internaționale și având printre membrii ei de bază oameni precum Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu sau Teodor Meleșcanu.

În domeniul muncii, victoriile obținute în plen includ: 

  • Echilibrul în modificările sistemelor compensatorii ale victimelor regimurilor opresive din România, unde am contribuit la corectarea unor inechități și am prevenit introducerea unor noi inechități între diferitele sisteme de compensare. 
  • Simplificarea și adaptarea legislației la realitatea curentă în ceea ce privește activitatea de telemuncă, o inițiativă a colegilor din Coaliție care elimină din birocrația nenecesară asociată telemuncii, propunere legislativă ce urmează să fie discutată și în Camera Deputaților.
  • Inițiativa colegilor din USR PLUS prin care instituțiile sunt obligate să acorde certificate permanente de handicap persoanelor care suferă de dizabilități ireversibile, pentru a preveni umilirea acestora generată de obligația de a se deplasa periodic pentru reînnoirea certificatului. 

Am avut ocazia să contribui în plen și la o serie de inițiative ale colegilor pe alte domenii:

  • Am votat ca traficul de minori, proxenetismul și pornografia infantilă să devină fapte imprescriptibile, inițiativă pe care urmează să se pronunțe Camera Deputaților
  • Am co-semnat și am votat pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, prima categorie pentru care Parlamentul a găsit consens politic
  • Am co-semnat, alături de colegii din Coaliție, și am votat pentru desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, o sinecură profund imorală, unde persoanele erau numite pe viață, iar 70% din buget se ducea pe salarii. 

Pentru o parte dintre subiectele de mai sus, dar și pentru altele, am luat cuvântul în plenul Senatului în cele 17 intervenții de la începutul mandatului. Le puteți găsi pe toate, la acest link.

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău