Sunt membru în Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială de la începutul mandatului și văd activitatea mea din această comisie drept una complementară celei din educație, mai ales pentru că multe dintre problemele sistemului de educație din România au la rădăcină aspecte de natură socială.
De la începutul mandatului, am fost prezent la toate cele aproape 50 de ședințe ale Comisiei pentru Muncă, în care am discutat mai mult de 240 inițiative legislative pentru raport sau pentru aviz, la care se adaugă și 13 comunicări ale Comisiei Europene.
Comisia pentru Muncă este una dintre comisiile din Senat ce au cel mai mare volum de inițiative legislative discutate per sesiune legislativă, iar faptul că cele mai multe dintre acestea sunt de competența decizională a Camerei Deputaților face ca și viteza în această comisie să fie mai ridicată decât cea din Comisia de Învățământ.
La fel ca în cazul Comisiei de Învățământ, cabinetul meu analizează toate inițiativele legislative înscrise pe ordinea de zi și, în fiecare săptămână, aliniem poziția USR PLUS pentru fiecare inițiativă, alături de colegii din comisiile de muncă din ambele camere ale Parlamentului. Odată alinierile strânse, schimbul de idei alături de colegii din Executiv și dialogul cu partenerii sociali ne ajută să fim pregătiți de volumul impresionant de inițiative din comisie.
Cele mai intense dezbateri din Comisia pentru Muncă au fost reprezentate de:
Subiectul educației sexuale. Parlamentul anterior a grefat prevederile prin care educația sexuală se transformă în educație sanitară, care va avea loc doar cu acordul explicit al părinților, schimbând sensul cursurilor și blocând astfel accesul elevilor la ele, printr-un amendament la o inițiativă legislativă care nu avea legătură cu subiectul, ci viza măsuri necesare pentru copiii orfani. Aflată în reexaminare la solicitarea Președintelui, din cauza prevederilor precare pentru educația sanitară și după lungi pregătiri, am propus o serie de amendamente de compromis, care să asigure educație sexuală începând din gimnaziu, în acord cu particularitățile de vârstă ale copiilor. Din păcate, toate amendamentele USR PLUS au fost respinse într-o ședință maraton a comisiei, voturile de respingere aparținând unei ultra-majorități de conjunctură.
Certificatul verde. În Comisia pentru muncă, deși aceasta a fost doar comisie avizatoare, am avut dezbateri intense cu privire la introducerea certificatului verde pentru personalul sanitar și cadrele didactice. Am susținut că e nevoie de responsabilitate atât în sistemul de sănătate, cât și în cel de educație. Inițiativa a fost ulterior respinsă de plenul Senatului, aflându-se în prezent la Camera decizională. Certificatul verde atestă că:
a) persoana e vaccinată împotriva virusului SARS-CoV-2 și au trecut 10 zile de la finalizarea schemei completeș
b) persoana se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
c) persoana are un rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
Posibilitatea angajaților din sistemul public de a alege între pensionare sau continuarea activității până la 70 de ani. Alături de colegi parlamentari am propus îmbunătățiri la proiectul inițiat de Guvern, astfel încât continuarea activității să fie posibilă cu acordul angajatorului. Au fost dezbateri intense și în jurul excepțiilor propuse de Guvern – persoane care vor putea în continuare beneficia atât de pensie, cât și de salariu de la stat, cum ar fi membrii Academiei Române sau funcțiile de demnitate publică, însă doar USRPLUS a încercat să repare aceste nedreptăți.
Alte subiecte majore la care am contribuit în Comisia pentru Muncă includ:
* Asigurarea coerenței în sistemele de compensare a victimelor regimurilor opresive, prin eliminarea unor inechități deja introduse, prevenirea introducerii unor noi inechități și respingerea unor modificări neclare la categoriile de persoane excluse. Am militat și voi milita pentru o abordare integrată, care să privească toate legile care asigură asemenea drepturi și care să conducă la stabilitate legislativă.
* Îmbunătățirea cadrului legal privind semnăturile electronice în contractele de muncă, prin susținerea amendamentelor colegilor USR PLUS aduse asupra OUG-ului pe subiect, pentru eliminarea unor pași birocratici nenecesari și costisitori.
* Susținerea inițiativei USRPLUS privind ziua liberă pentru vaccinare, menită să impulsioneze campania de vaccinare, singura metodă prin care România va ieși din pandemie.
* Susținerea inițiativei privind simplificarea și adaptarea legislației la realitatea curentă în ceea ce privește activitatea de telemuncă.
* Legea nomazilor digitali, care va atrage un număr mai mare de persoane din state terțe care să continue să muncească de la distanță, dar care să cheltuiască resurse financiare în România.
* Am susținut proiectul de lege al Guvernului prin care s-a mărit durata concediului medical pentru unele tipuri de arsuri, peste limita maximă de 183 de zile, respectiv pentru durata vindecării.
* Am susținut inițiativa colegilor privind recunoașterea vechimii în muncă și în specialitate pentru persoane fizice autorizate.
* Am reușit să oprim încercarea Guvernului de a-și permite un număr nelimitat de angajați. În prezent, numărul de angajați din aparatul de lucru al Guvernului este stabilit la nivel de lege, care necesită aprobarea Parlamentului. Guvernul ar fi dorit să decidă numărul de angajați fără aprobarea Parlamentului. Totuși, legea în care am grefat acest amendament a fost întoarsă la comisie din plenul Senatului, însemnând că proiectul va fi rediscutat.
* Zile libere părinților pentru supravegherea copiilor până la vârsta de 12 ani inclusiv, în situația limitării sau suspendării activităților didactice, unde am susținut propunerea colegilor de a include în categoria beneficiarilor și persoanele care obțin venituri scutite de impozit.
* Crearea unui cadru legal care să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități pe plajele din România și obligativitatea ca operatorii și beneficiarii de plajă să pună la dispoziția acestei categorii de persoane șezlonguri rezervate, pe primul rând spre luciul de apă, precum și să amenajeze plaja în sensul facilitării accesului acestor, prin cale de rulare și toalete pentru utilizatorii de scaun rulant.
* Reorganizarea centrelor de zi și a centrelor rezidențiale publice pentru persoane adulte cu dizabilități. Am susținut măsuri pentru restructurarea centrelor mamut. USRPLUS a depus și trecut, în Comisia de muncă, amendamente pentru a grăbi restructurarea acestor centre.
* Susținerea Programului „Din grijă pentru copii”. Dorim să îmbunătățim acest program, prin includerea unor prevederi care să asigure transparența și să garanteze accesul gratuit la serviciile sale.
* Susținerea inițiativei colegilor mei – 3,5% din impozitul de venit să poată fi redirecționat către întreprinderile sociale de inserție, care se ocupă de incluziunea socială, combaterea discriminării și a șomajului.
La acestea, se adaugă și alte inițiative trecute către plenul Senatului sau către comisiile raportoare, precum:
* compensare lunară pentru consumatorul casnic pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale;
* sprijinirea reîncadrării în muncă a tinerilor NEET;
* introducerea unor noi surse de finanțare pentru implementarea programului „Școală după școală” și posibilitatea autorităților locale de a asigura anumite tipuri de cheltuieli referitoare la mesele zilnice, materialele necesare desfășurării activităților, plata cadrelor didactice;
* sprijinirea tuturor celor care vor să înființeze societăți sau asociații, prin simplificarea și digitalizarea procedurilor de înregistrare;
* includerea persoanelor care prestează activităţilor de studiere a pieţei şi de sondare a opiniei publice în categoria zilierilor;
* sprijinirea cadrelor didactice de predare cu grad de handicap, care au capacitate de muncă redusă prin posibilitatea acestora de a se titulariza;
* sprijinirea salariaților în perioada pandemiei;
* redefinirea şi sancţionarea muncii nedeclarate prin primirea la muncă a unui salariat cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.
Totodată, se adaugă o serie lungă de respingeri pe inițiative legislative ale PSD, care vizează modificări la legea pensiilor sau la legea salarizării personalului public, depuse în ciuda nevoii unei abordări coerente și unitare, în cazul ambelor sisteme.