Plan

Grijă sporită pentru etică

Degeaba lupţi împotriva pensiilor speciale, dacă nimic nu te împiedică să propui un astfel de pensionar în poziţia de secretar de stat.

Îmi propun înfiinţarea unui board etic, separat de factorul politic din partid, care să vegheze la respectarea principiilor care ne-au adus împreună şi să tragă un semnal de alarmă ori de câte ori ne îndepărtăm de ele. Board-ul poate avea în componenţă şi persoane reputate din societatea civilă, nu neapărat numai membri de partid. Tot în sarcina acestui organism intră şi asigurarea că avertizorii de integritate beneficiază de anonimitate şi de protecţie în general. Voi adresa, de asemenea, nevoia acută de avocat al membrilor în interiorul partidului, un ombudsman care să faciliteze remedierea fracturilor dintre membri şi organele interne. Board-ul etic ar trebui să fie cel care să supravegheze aplicarea Statutului și să inițieze procese serioase de îmbunătățire a lui.

Transparență 100%

Am trăit ruşinea să pierdem definitiv procese pe legea 544, a accesului la informaţii publice.

USR PLUS trebuie să fie primul care impune bunele practici pe care le-am solicitat întregii clase politice înainte de a fi membri de partid. Acest deziderat se traduce în transparenţă 100% privind cheltuirea banului public, a numirilor, a angajaţilor şi a colaboratorilor, precum şi rapoarte periodice exhaustive privind activitatea în serviciul public.

Justiţie internă funcţională

Noi schimbăm România, nu politica ne schimbă pe noi.

Arbitrajul – adică justiţia noastră internă – are nevoie de independenţă, transparenţă, reguli şi termene clare de rezolvare a speţelor. Din păcate, s-au acumulat numeroase cazuri nerezolvate, multe dintre ele în chestiuni spinoase cu vădit tratament preferenţial în ordinea discutării lor. Dacă justiţia internă are nevoie de resurse, partidul trebuie să le pună la dispoziţie fără ingerinţe în procesul de decizie.

Sprijin concret pentru aleși și filiale

Nu eşti lăsat niciodată singur când ai nevoie de ajutor.

Aleşii locali şi membrii USR PLUS implicaţi în comunitate au mare nevoie de ajutor cu bune practici şi îndrumare concretă. E nevoie de o echipă centrală care să cunoască problemele generale cu care se confruntă primarii şi consilierii, filialele, să ajute cu jurisprudenţă, bune practici, proiecte, documente, cu accesul la reţeaua USR din executiv şi legislativ. Vom crea, pentru oamenii din administraţiile şi filialele locale, o interfaţă funcţională compusă dintr-o echipă la dispoziţia lor şi call-center unic la nivel național.

Gestiune profesionistă a resurselor umane

Fără antrenament, performanţa este o întâmplare, nu o regulă.

USR PLUS nu a reuşit să aibă un guvern din umbră cu câteva nume pentru fiecare poziție din executiv. Miile de CV-uri trimise de membri au rămas în bună parte fără răspuns. A trecut vremea unei atitudini boeme privitoare la guvernare și administrație. E momentul să devenim o mașină bine pregătită pentru preluarea competentă a acestor funcții, prin instituirea unor mecanisme de selecţie şi pregătire a membrilor. Fiecare membru interesat de o carieră în politică sau administraţie trebuie să ştie calităţile de care are nevoie și ce se așteaptă de la el, precum şi să fie informat de fiecare oportunitate de a-l pune în valoare. În plus, se simte nevoia unui accelerator de lideri pentru cei care au dorinţa şi potenţialul de a candida în alegerile locale sau naţionale.

Înfiinţarea şi creşterea unei fundaţii USR PLUS

Rădăcinile noastre sunt în societatea civilă şi trebuie să păstrăm vie legătura cu ea.

Se simte puternic nevoia unei fundaţii care să promoveze valorile USR PLUS și prin care partidul să rămână în permanenţă conectat la viaţa şi preocupările societăţii. Acestui veritabil think tank îi revine rolul de concepere a unor politici publice de calitate. Evoluţia pe viitor a partidului şi formarea membrilor în spiritul valorilor USR PLUS sunt strâns legate de existenţa unei şcoli politice.

Sisteme de vot proporționale la toate nivelurile

E momentul să te simţi reprezentat de votul tău.

Acum, în USR PLUS, se practică votul proporţional doar la Biroul Național. Voturile prin delegați, atâta vreme cât aceștia sunt stabiliţi prin vot de aprobare în filiale, nu mai reflectă opiniile reale de la baza partidului. Votul proporţional reprezintă o garanție că toate grupurile și opiniile interne vor participa la decizii și la conducerea executivă.

STOP cumulului de funcții prin incompatibilități clare și dure

Nimeni nu va avea atâta putere încât să te ignore.

E nevoie să se precizeze clar care funcții sunt incompatibile în partid pentru ca puterea să nu încapă în mâinile unui cerc restrâns de privilegiaţi. În filiala Braşov am promovat și respectat un acord politic dur, aprobat în Conferință Județeană, în care am precizat care funcţii nu pot fi cumulate. Toţi membrii filialei au respectat această înţelegere, indiferent de demnitatea ori funcţia la care au acces. De altfel, după ce am devenit senator am renunțat la președinția filialei județene, pentru a nu cumula cele două funcții cu greutate.

Dezbateri largi și vot reprezentativ

Atenţia şi respectul membrilor nu se câştigă prin lozinci, ci prin implicare reală.

Intenţionez să folosesc intensiv instrumentul consultării membrilor și a reprezentanţilor acestora pentru realizarea unei construcţii politice care să reflecte cu adevărat dorinţele bazei partidului. Deciziile cu impact pe termen lung vor fi luate prin referendumuri interne, Comitete Politice, Congrese mai dese şi mai serios pregătite şi organizate.

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău