Comisia pentru Educație – 24.05.2022

#CumVotez #Educație O nouă săptămână, un nou exercițiu de #transparență. Și astăzi vă invit în culise, pentru ședința din data de 24 mai a Comisiei pentru învățământ din Senat. În această rundă, avem pe masă două inițiative legislative. Am solicitat, din nou, suplimentarea ordinii de zi cu propunerea privind transportul elevilor, însă solicitarea mea a fost respinsă.

1) L236/2022 – posibilitatea de organizare de clase cu program de artă sau sportiv în ciclul primar

Această inițiativă este dezbătută în Comisia pentru învățământ pentru a doua oară, după ce, la ședința din 10 mai, am atras atenția asupra unui amendament discriminatoriu introdus la propunerea unui deputat UDMR în Camera Deputaților, care condiționa ocuparea posturilor de către cadrele didactice în licee vocaționale de obținerea unor avize în funcție de specificul liceului – de la MAI, culte etc. Inițiatorul principal al legii, Matei Constantin Bogdan, a propus eliminarea acelei prevederi, care nu avea nicio legătură cu intenția inițială a propunerii. Însă, la solicitarea colegilor din UDMR, am acceptat amânarea dezbaterii cu încă o săptămână.

2) L318/2022 – încercare de îmbunătățire a legii pentru persoane bolnave sau suspecte de alergii

Această inițiativă are ca obiect modificarea și completarea Legii nr. 4/2021 privind protecţia drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice, care nu are norme de aplicare în prezent. Singura prevedere din această inițiativă care are legătură cu educația este aceea că Ministerul Educației trebuie să contribuie la elaborarea normelor metodologice. Legea nr. 4/2021 are printre obiective promovarea şi îmbunătăţirea procesului de educaţie pentru sănătate a persoanelor diagnosticate cu boli şi afecţiuni alergice, a familiilor acestora şi a populaţiei în ansamblul său și îmbunătăţirea pregătirii personalului medical şi a personalului didactic şi nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar. Unitățile de învățământ au o serie de responsabilități pentru protejarea copiilor alergici. Inițiatorul propune, printre altele, un nou termen de elaborare a normelor de aplicare a Legii nr.4/2021, cel stabilit inițial fiind depășit. Însă modul în care a fost scrisă această inițiativă are lacune din punctul de vedere al tehnicii legislative, motiv pentru care am votat abținere. În ceea ce privește normele de aplicare, ministerele ar trebui în continuare să le elaboreze, chiar dacă Parlamentul le „reamintește” sau nu printr-o nouă lege să facă acest lucru – și ar trebui să țină cont și de faptul că Legea a fost atacată la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului, anul trecut.

Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău