Plenul Senatului – 27.02.2023, 01.03.2023

Luni, 27 februarie și miercuri, 1 martie, am avut ședințe de plen cu ordini de zi conținând inițiative legislative din domeniul muncii și educației:

1. L34/2022 – Atribuții noi pentru Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare
Plecând de la faptul că UEFISCDI dispune de resursele şi competenţa necesare, agenţia primeşte între atribuţii dreptul de a gestiona programe şi proiecte de la mai multe ministere, nu doar ME şi MCID. Formulările atribuţiilor adăugate sunt neclare și nu rezultă în ce calitate conduce UEFISCDI proiecte de cercetare, deoarece, în mod normal UEFISCDI coordonează programe. Cu toate acestea, în temeiul acestei ordonanțe, se vor putea lansa competiții prin PNRR. Inițiativa a fost adoptată de Senat.

2. L845/2022 – Reduceri de vârstă de pensionare cu 2 ani pentru mai multe categorii de persoane
Avem pe masă o propunere legislativă a PSD care adaugă la localitățile aflate în zonele afectate de poluare și Codlea din judeţul Braşov. Potrivit legislației privind pensiile publice, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare. Întrucât poluarea chimică industrială nu este evaluată în acest caz, inițiatorii prezentând doar niște informații obținute la un moment dat, există riscul ca acest demers să fie exploatat electoral in campanie de PSD și PNL. Inițiativa a fost adoptată de Senat.

Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău