Comisia pentru Educație – 28.02.2023

Din culisele ședinței Comisiei pentru învățământ din Senat, din 28 februarie, vă prezint cele 2 inițiative legislative:
1. L662/2022 – Sprijin pentru elevii care se întorc în țară

Iniţiativă AUR de sprijinire a elevilor care provin din familii care se întorc sau se stabilesc în România şi care nu au fost şcolarizaţi în ultimii doi ani la noi în ţară. Fiind suspectă de paralelism legislativ cu iniţiativa deputatei Simina Tulbure, devenită între timp Legea nr.277/2022, am votat împotrivă. A fost adoptat un raport de respingere.

2. L726/2022 – AUR reduce numărul de elevi necesar pentru ca o școală să primească personalitate juridică

Iniţiativă AUR prin care se reduce numărul de elevi necesar pentru ca o unitate de învăţământ să primească personalitate juridică în mediul rural de la 300 la 100 de elevi. Această inițiativă presupune apariția unor posturi de director și norme de secretar şi contabil într-o mulțime de școli mici. Întrucât, finanțarea de bază este per elev, înseamnă că școlile mici au bani puțini, iar dacă primesc personalitate juridică vor suporta, practic, şi salarizarea noilor funcţii. Pentru aceste motive am votat împotrivă și a fost adoptat un raport de respingere.

Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău