Comisia pentru Muncă – 25.10.2022

O nouă săptămână în care continuăm cu exercițiul de #transparență. În Comisia pentru Muncă, din data de 25 octombrie, am avut patru puncte pe ordinea de zi. Vi le prezint mai jos, așa cum le-am analizat cu atenție și le-am trecut, ca și până acum, prin filtrul propriu, în beneficiul vostru.

Pe rând, propunerile sunt:

1. L572/2022 – Recunoașterea calificărilor medicilor veterinari obținute în state terțe

Primul punct de pe ordinea de zi este o propunere legislativă amânată de patru ori, ce prevede stabilirea unor cerințe pentru recunoașterea calificărilor profesionale obținute în state terțe de către medicii veterinari, precum și unele modificări în ceea ce privește organizarea și funcționarea cabinetelor și farmaciilor veterinare. După o dezbatere care a durat peste trei ore, în ședința comună alături de Comisia pentru agricultură, am votat abținere la raportul de admitere, având în vedere că inițiativa stabilește ca acționariatul (capital social) majoritar al cabinetelor și farmaciilor veterinare să fie deținut de medici veterinari și nu este deloc clară cum se poate întâmpla în practică acest lucru. Cu doar șase abțineri, inițiativa a primit un raport de admitere.

2. L637/2022 – Un pas mai aproape de un mic dejun în școli

Proiectul de lege inițiat de @Catalin Tenita, semnat și susținut și de mine, vizează îmbunătățirea programului pentru școli „Laptele și Cornul”, singurul program național de alimentație școlară. În condițiile în care, anul trecut, clase întregi din București și alte orașe au refuzat să primească laptele și cornul oferite de stat, din cauza monotoniei și a lipsei de prospețime a produselor, am propus creșterea frecvenței cursurilor despre nutriție și despre risipa alimentară și gestionarea deșeurilor alimentare; suplimentarea cu 2 lei/elev a sumelor alocate pentru achiziționarea produselor alternative pentru copiii care suferă de intoleranță la gluten sau lactoză; acceptarea exclusiv a produselor proaspete de panificație – termen maxim de 24 de ore de la producere la distribuția către școli; modificarea regulilor privind atribuirea contractelor de achiziție publică, prin organizarea procedurilor de licitație pe loturi distincte, circumscrise geografic la un număr de maxim 20 de localități învecinate. Inițiativa a primit aviz favorabil în unanimitate.

3. L627/2022 – PNL crește cu 20% indemnizațiile membrilor Consiliului ANI

Următorul punct de pe ordinea de zi este o propunere legislativă a PNL ce stabilește membrilor Consiliului ANI o indemnizație de şedinţă de 20% din salariul brut al preşedintelui ANI. Plus, acesta să aibă o indemnizație mai mare cu 10% decât cea a membrilor Consiliului. Am votat împotrivă, pentru că în prezent, indemnizația de ședință a membrii Consiliului este de 1% din salariul preşedintelui ANI – este vorba de o creștere cu 20 de ori a indemnizației, mai ales în contextul contextul economic actual. Mai mult, reiese că noua indemnizație se acordă per ședință, fără a exista vreo condiționare privind un număr minim de ședințe la care membrii Consiliului sunt obligați să participe. Cu toate acestea, cu doar trei voturi împotrivă, inițiativa a primit un aviz favorabil.

4. L263/2021 – Reexaminare pentru propunerea legislativă privind reorganizarea și funcționarea Academiei Oamenilor de Știință din România

Ultimul punct de pe ordinea de zi vizează o propunere legislativă adoptată de Parlament, dar care face obiectul unei cereri de reexaminare a Președintelui. Am votat pentru cerere, având în vedere multitudinea criticilor formulate, printre care faptul că: niciunul dintre elementele caracteristice ale naturii juridice a Academiei nu demonstrează calitatea acesteia de autoritate publică administrativă; este necesar ca legea să prevadă criteriile minimale atât pentru acordarea, cât şi cauzele de încetare a calităţii de membru al AOSR; iar dispoziţiile cu privire la drepturile salariale sunt neclare întrucât nu se stabilesc în mod clar funcţiile şi corespondenţa acestora cu funcţiile salarizate potrivit Legii-cadru nr. 153/2017. Propunerea a primit un aviz favorabil în unanimitate.

Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău