Comisiile Senatului – 06.03.22

Într-o săptămână ca aceasta, în contextul încărcat al războiului, puțină lume mai e atentă la ceea ce se întâmplă în Parlament. Totuși, e important să știm că procesul legislativ merge înainte, cu bune și cu rele. Fac așadar un nou exercițiu de #transparență și vă prezint – de această dată cumulat – culisele ședințelor comisiilor din această săptămână. În Comisia pentru Învățământ din Senat am avut pe masă o singură inițiativă, în vreme ce în Comisia pentru Muncă am analizat șapte inițiative, pe care le descriu mai jos.
𝙀𝘿𝙐𝘾𝘼𝙏̦𝙄𝙀
𝟭) 𝗟𝟰𝟰𝟴/𝟮𝟬𝟮𝟭 – 𝗜̂𝗻𝘃𝗮̆𝘁̦𝗮̆𝗺𝗮̂𝗻𝘁 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗶̂𝗻 𝘂𝗻𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶 𝘀̦𝗶 𝗮𝗻𝗴𝗮𝗷𝗮̆𝗿𝗶 𝗻𝗲𝗶̂𝗻𝘁𝗮̂𝗿𝘇𝗶𝗮𝘁𝗲 𝗶̂𝗻 𝗗𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗮 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 „𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗮 𝗘𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁𝗮̆”
Abia acum a ajuns pe ordinea de zi a comisiei ordonanța de urgență a Guvernului emisă în septembrie anul trecut și aprobată tacit de camera deputaților în octombrie. De atunci, unele prevederi și-au produs efectul, astfel că noi, Parlamentul, mai degrabă dăm un vot formal. Votul meu a fost pentru raportul de admitere. Ceea ce mi-a atras atenția a fost excepția de la suspendarea generală a organizării concursurilor pentru funcții vacante, necesară pentru ocuparea posturilor din cadrul Direcţiei generale pentru implementarea proiectului „România Educată” din Ministerul Educației. Pe lângă aceste prevederi, OUG a prelungit și pentru acest an școlar posibilitatea de desfășurare a cursurilor online în universități și recunoașterea tezelor de doctorat, a lucrărilor de licență și master susținute online.
𝙈𝙐𝙉𝘾𝘼̆
𝟭) 𝗟𝟱𝟭/𝟮𝟬𝟮𝟮 – 𝗔𝗰𝘁𝗶𝘃𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗺𝗮𝘀̦𝗶𝗻𝗶, 𝗶̂𝗻 𝗰𝗮𝘁𝗲𝗴𝗼𝗿𝗶𝗮 𝗹𝗼𝗰𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗮̆ 𝗶̂𝗻 𝗰𝗼𝗻𝗱𝗶𝘁̦𝗶𝗶 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗲
Propunerea modifică legea pensiilor, adăugând o serie de activități din sectorul construcțiilor de mașini în categoria locurilor de muncă în condiții speciale. Este vorba de activități de turnare de oțel, a pieselor de fontă, aliajelor neferoase, precizie și cuzineti, precum și forje. Inițiativa a fost amânată de săptămâna trecută pentru revizuirea textului, astfel încât să se elimine acele activități care nu sunt cu adevărat desfășurate în condiții grele, cum sunt cele de proiectare. În Comisia de ieri, AUR a depus amendamente prin care adaugă și inginerii, subinginerii și tehnicienii CTC. Am votat abținere, pentru că de la an la an tot se adaugă noi domenii în această categorie, asistând la extinderea continuă a excepțiilor. Cu 4 abțineri, a fost adoptat un raport de admitere cu amendamente admise.
𝟮) 𝗟𝟱𝟮/𝟮𝟬𝟮𝟮 – 𝗜̂𝗻𝗰𝗮𝘀𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗮𝗹𝗼𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗲𝗶 𝗱𝗲 𝗰𝗮̆𝘁𝗿𝗲 𝗽𝗮̆𝗿𝗶𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 𝘃𝗶𝗰𝘁𝗶𝗺𝗮̆ 𝗮 𝘃𝗶𝗼𝗹𝗲𝗻𝘁̦𝗲𝗶 𝗱𝗼𝗺𝗲𝘀𝘁𝗶𝗰𝗲
Este vorba despre o altă inițiativă amânată deja o dată, propunere care dă posibilitatea părintelui căruia i s-a încredințat copilul să solicite încasarea alocației, în baza unui ordin de protecție, fără acordul partenerului agresor. Inițiativa a fost amânată săptămâna precedentă la cererea Ministerului muncii, pentru a propune o serie de amendamente. În prezent, părintelui victimă a violenței domestice i se refuză transferul alocației, dacă nu deține o hotărâre judecătorească de încredințare a minorului. Or, nu se poate aștepta până la obținerea hotărârii, dacă există deja un ordin de protecție, mai ales dacă victimele părăsesc domiciliul alături de copii și sunt lipsite de mijloacele materiale necesare întreținerii acestora. În comisie, cu 5 minute înainte de ședință au ajuns amendamente de la minister, de care reprezentanții acestuia nici nu știau. Am cerut să nu se mai amâne încă o dată un asemenea subiect sensibil și să se treacă direct la vot, având în vedere că inițiativa este clară, fiind deja discutată săptămâna trecută. Nu era cazul să o lăsăm din nou pe mai târziu, din cauză că ministerul nu a reușit să își facă treaba. Astfel, comisia a adoptat un raport de admitere în unanimitate.
𝟯) 𝗟𝟵𝟳/𝟮𝟬𝟮𝟮 – 𝗔𝗨𝗥 𝘃𝗿𝗲𝗮 𝗼 𝗱𝗮̆𝘂𝗻𝗮̆𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲 𝗿𝗲𝗹𝗮𝘅𝗮𝗿𝗲 𝗮 𝗿𝗲𝗴𝗶𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗮𝗿𝘁𝗶𝗰𝗼𝗹𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗶𝗿𝗼𝘁𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰𝗲
AUR vrea un nou cadru legislativ pentru reglementarea regimului articolelor pirotehnice. Astfel, acest partid propune o inexplicabilă relaxare a măsurilor în domeniu, considerând că transpunerea Directivei 2013/29/UE în legislaţia românească s-a realizat într-o manieră mai restrictivă cu privire la accesul publicului larg la anumite categorii de articole pirotehnice. Am votat împotriva acestei propuneri, deoarece – chiar dacă ar exista o oarecare susținere populară – în fiecare an, în perioada sărbătorilor, au loc numeroase accidente cauzate de utilizarea improprie a elementelor pirotehnice. Mai mult, folosirea neavizată de material pirotehnic poate avea impact negativ asupra mediului înconjurător si asupra sănătății publice. Comisia a supus la vot un aviz nefavorabil, astfel încât a fost adoptat un aviz nefavorabil, cu un singur vot împotrivă.
𝟰) 𝗟𝟳𝟵/𝟮𝟬𝟮𝟮 – 𝗔𝗨𝗥 𝗽𝗿𝗼𝗽𝘂𝗻𝗲 𝘀̦𝗶 𝗼 𝗺𝗮̆𝘀𝘂𝗿𝗮̆ 𝗻𝗲𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗶𝘁𝘂𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗮̆ 𝗱𝗲 𝘀𝘂𝗽𝗿𝗮𝗶𝗺𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗮 𝗽𝗲𝗻𝘀𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗲
Tot AUR propune introducerea unui nou impozit, denumit „impozit de solidaritate”, în procent de 90%, pentru persoanele care primesc pensii speciale și care depășesc indemnizația lunară netă a Președintelui României, aplicabil părţii necontributive. Am votat abținere, având în vedere faptul că o asemenea măsură a fost declarată de CCR ca fiind neconstituțională. Susținem fără tăgadă eliminarea pensiilor speciale și venim periodic cu soluții pentru acest obiectiv, iar inițiativele vădit neconstituționale nu fac decât să impieteze cauzei. Comisia a adoptat un aviz nefavorabil.
𝟱) 𝗟𝟳𝟮/𝟮𝟬𝟮𝟮 – 𝗔𝗿𝗺𝗼𝗻𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲 𝗰𝘂 𝗹𝗲𝗴𝗶𝘀𝗹𝗮𝘁̦𝗶𝗮 𝗲𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗮𝗻𝗮̆ 𝗶̂𝗻 𝗺𝗮𝘁𝗲𝗿𝗶𝗮 𝗿𝗲𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁𝘂𝗿𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝗽𝗿𝗲𝘃𝗲𝗻𝘁𝗶𝘃𝗲 𝘀̦𝗶 𝗮 𝗶𝗻𝘀𝗼𝗹𝘃𝗲𝗻𝘁̦𝗲𝗶
Discutăm despre un proiect de lege ce vizează transpunerea Directivei (UE)2019/1023, în vederea armonizării legislației în materia restructurării preventive și a insolvenței. Am votat pentru adoptarea acestor prevederi, deoarece – în condițiile în care de regulă companiile din România amână cu 3-4 ani intrarea în insolvență de teama eșecului – doar 8% dintre societățile falimentate încep o nouă afacere. Astfel, soluțiile preventive contribuie la însănătoșirea celor aflațe în dificultate sau cel puțin la salvarea celor care sunt încă viabile, din punct de vedere economic. În plus, din punct de vedere al muncii, prin restructurare cresc șansele de recuperare a creanțelor salariale, se mențin locurile de muncă și se dezvoltă spiritul antreprenorial. Cu o abținere din partea AUR, a fost adoptat un aviz favorabil.
𝟲) 𝗟𝟲𝟭/𝟮𝟬𝟮𝟮 – 𝗥𝗲𝗱𝘂𝗰𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗲𝗶 𝗶̂𝗻 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗮𝗻𝗴𝗮𝗷𝗮𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗼𝗯𝗹𝗶𝗴𝗮𝘁 𝘀𝗮̆ 𝗽𝗮̆𝘀𝘁𝗿𝗲𝘇𝗲 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝘀𝗮𝗹𝗮𝗿𝗶𝗶
Avem o inițiativă USR PLUS, amânată de două săptămâni, ce propune reducerea de la 50 de ani la 5 ani a perioadei în care angajatorul este obligat să păstreze statele de salarii, la fel ca în cazul celorlalte documente financiar-contabile. Mă număr printre semnatarii acestui proiect și cred că legislația trebuie să se adapteze la contextul actual și să se pună în acord cu realitățile din practică, dar și cu celelalte prevederi legale care în prezent permit salariatului să obțină documente cu privire la veniturile și vechimea sa în muncă de la ANAF, din REVISAL și de la ITM. A fost acordat un aviz favorabil în unanimitate.
𝟳) 𝗖𝗢𝗠(𝟮𝟬𝟮𝟭)𝟳𝟲𝟮 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗹 – 𝗜̂𝗺𝗯𝘂𝗻𝗮̆𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗰𝗼𝗻𝗱𝗶𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗮̆ 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗹𝘂𝗰𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲 𝗽𝗹𝗮𝘁𝗳𝗼𝗿𝗺𝗲 𝗱𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗹𝗲
Persoanele care lucrează prin intermediul platformelor digitale de muncă ar putea fi expuse riscului de încadrare greșită în ceea ce privește statutul lor profesional, se confruntă cu condiții de muncă precare și cu un acces inadecvat la protecție socială. În acest context, propunerea de directivă urmărește asigurarea faptului că aceste persoane au sau pot obține statutul profesional corect și că au acces la drepturile în materie de muncă și de protecție socială. Alte prevederi vizează asigurarea echității, a transparenței și a asumării răspunderii în contextul lucrului pe platforme, dar și îmbunătățirea asigurării respectării normelor aplicabile pentru toate persoanele vizate, inclusiv cele care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier. S-a votat un proces-verbal favorabil în unanimitate.
𝙍𝙖̆𝙢𝙖̂𝙣𝙚𝙩̦𝙞 𝙖𝙡𝙖̆𝙩𝙪𝙧𝙞 𝙙𝙚 𝙢𝙞𝙣𝙚, 𝙫𝙤𝙞 𝙧𝙚𝙫𝙚𝙣𝙞 𝙘𝙪 𝙣𝙤𝙪𝙩𝙖̆𝙩̦𝙞. 𝙄̂𝙣𝙩𝙧𝙚 𝙩𝙞𝙢𝙥, 𝙞̂𝙢𝙞 𝙥𝙖̆𝙨𝙩𝙧𝙚𝙯 𝙥𝙧𝙤𝙢𝙞𝙨𝙞𝙪𝙣𝙚𝙖 𝙙𝙚 𝙖 𝙫𝙖̆ 𝙚𝙭𝙥𝙡𝙞𝙘𝙖 𝙙𝙚 𝙘𝙚, 𝙘𝙖̂𝙣𝙙 𝙨̦𝙞 𝙘𝙪𝙢 𝙫𝙤𝙩𝙚𝙯. 𝙎𝙪𝙣𝙩 𝙥𝙖𝙧𝙡𝙖𝙢𝙚𝙣𝙩𝙖𝙧𝙪𝙡 𝙫𝙤𝙨𝙩𝙧𝙪 𝙨̦𝙞 𝙞̂𝙢𝙞 𝙙𝙤𝙧𝙚𝙨𝙘 𝙨𝙖̆ 𝙛𝙞𝙪 𝙘𝙖̂𝙩 𝙢𝙖𝙞 𝙩𝙧𝙖𝙣𝙨𝙥𝙖𝙧𝙚𝙣𝙩. 𝘼𝙫𝙚𝙩̦𝙞 𝙜𝙧𝙞𝙟𝙖̆ 𝙙𝙚 𝙫𝙤𝙞!

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău