Plenul Senatului – 06.03.22

Săptămâna aceasta am avut plenuri atipice, cu puține puncte efectiv parcurse. Cu toate acestea, ținem aproape și continuăm cu #transparența.
În 28 februarie, luni, deși inițial aveam aproape 30 de puncte pe ordinea de zi, majoritatea au rămas pentru ședința de miercuri, fiindcă s-a dezbătut foarte mult subiectul desființării SIIJ – despre care am scris deja ceea ce cred. Apoi, tot luni am participat la plenul comun în urma căruia Parlamentul a adoptat Declarația prin care condamnă agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei.
Miercuri, 2 martie, lucrurile au continuat la fel. Deși erau programate inițial mai multe inițiative, s-au dezbătut și votat doar șase – niciuna din domeniul muncii și protecției sociale. Aș remarca, totuși, o inițiativă conexă domeniului educației: cea care instituie 11 aprilie drept „Ziua Națională a Educației financiare”, în care mai multe instituții – printre care și Ministerul Educației – pot să organizeze conferințe și mese rotunde, iar TVR va introduce în grila de programe emisiuni dedicate în această zi. Votul meu a fost de abținere, neputând vota pentru raportul de admitere. Ministerul Educației ar putea genera un impact mult mai mare dacă ar asigura în școli educația financiară efectivă, în loc de a organiza conferințe și evenimente, mai ales în contextul în care realizarea planurilor-cadru întârzie nepermis de mult. Dacă sunteți curioși, modul în care PSD votează legi este remarcabil: „această lege nici nu strică nici nu adaugă ceva, o să o votăm la rugămintea colegilor noștri inițiatori” a spus doamna senator Gabriela Crețu.

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău