Comisia pentru Educație – 20.09.2022

O nouă săptămână, un nou exercițiu de #transparență. Și astăzi vă invit în culise, pentru ședința Comisiei pentru învățământ din Senat din 13 septembrie. Am avut pe ordinea de zi două propuneri:

  1. L409/2022 – bursa de merit olimpic internaţional, acordată și elevilor cu cetăţenie română care studiază în străinătate și participă în lotul României. Această inițiativă a unui parlamentar din grupul minorităților prevede că, începând cu 1 ianuarie 2023, se va acorda bursa de merit olimpic internaţional şi elevilor cu cetăţenie română care studiază în străinătate şi au obţinut distincţii la olimpiadele şcolare internaţionale, dacă aceștia au participat ca membri ai loturilor olimpice şcolare ale României, iar profesorii care i-au pregătit să beneficieze de premii. În comisie s-a clarificat faptul că lotul olimpic al României se formează din elevi care studiază în școlile din România și trec prin toate etapele unei olimpiade, de la locale până la naționale. Prin urmare, Comisia a acordat un aviz nefavorabil. Am votat abținere.
  2. L443/2022 – continuarea programului-pilot Masă caldă în 300 de școli. Ordonanța de urgență aprobă continuarea, în anul școlar 2022-2023, a programului-pilot Masă caldă în școli, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, în 300 de școli – devenite, între timp, 350. Am susținut amendamentele USR PLUS pentru permanentizarea programului și cel puțin dublarea anuală a numărului de școli. Comisia pentru învățământ a evitat însă, pentru a doua oară, să exprime un vot pentru propunerea noastră de permanentizare a programului. Au invocat tot felul de motive tehnice care nu stau în picioare, având în vedere că tot coaliția PSD-PNL-UDMR le-a creat. Tot ministrul lor a adoptat o ordonanță de urgență care modifică ordonanța de urgență aflată în parcurs legislativ în Parlament și tot președintele lor de la Comisia de administrație nu vrea să ne întâlnim în ședință comună pentru a da raport comun. Votul a fost din nou amânat, în urma deciziei majorității PSD-PNL-UDMR. Parlamentarii USR PLUS nu au fost de acord cu o nouă amânare, având în vedere că aceasta pare doar o tactică de a lăsa propunerea să treacă tacit, fără ca amendamentele noastre să fie incluse.
  3. L494/2022 – măriri de salarii pentru personalul din inspectorate și din administrație, mai puțin ale profesorilor. Deși pare un lucru bun, nu putem fi de acord cu mărirea salariilor doar pentru unele categorii, în cazul de față personalul de conducere, lăsându-i în urmă pe cei mai importanți, și anume fix cadrele didactice. Am votat împotriva adoptării proiectului în această formă, iar inițiativa a primit un aviz nefavorabil. La Comisia pentru muncă vom depune un amendament, astfel încât salariile profesorilor să fie mărite, la fel cum am propus și într-o inițiativă legislativă care se află încă în circuitul legislativ al Parlamentului.
  4. L587/2022 – consolidarea INA ca formator în administrație și posibilitatea de a încheia parteneriate, concursuri naționale pentru admiterea la programele de formare organizate de INA. Am votat abținere, dar inițiativa a primit totuși un aviz favorabil.

Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău