Alocația pentru copil, fără dosar cu șină la două instituții. Proiect USR depus în parlament

Doi senatori USR au depus un proiect de lege care să simplifice depunerea dosarului pentru alocația de stat pentru copii. Cererea ar urma să fie inclusă în procedura de declarare, de către părinte, a nașterii copilului.

Inițiativa legislativă a fost inițiată de senatorii USR PLUS Ștefan Pălărie și Irineu Darău. Aceasta modifică articolul 6 din Legea nr. 61/1993, privind alocația de stat pentru copii. Stabilirea dreptului de alocație se va face în baza actelor depuse concomitent cu documentația necesară declarării nașterii.

„Există în Constituție și în lege, dreptul oricărui copil de a beneficia de alocație de stat pentru copii. Pentru asta, părintele/reprezentantul legal depune un alt dosar la o altă instituție, respectiv la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială. Atât obligația de declarare a nașterii, cât și dreptul la alocație debutează simultan și se raportează la același moment: nașterea copilului. Inițiativa noastră legislativă unifică cele două dosare”, explică senatorul Ștefan Pălărie.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale are la dispoziție 60 de zile, de la intrarea în vigoare a legii, să emită ordinul de ministru care să reglementeze acordarea alocației.

„Este complet ineficient și incorect ca părintele/reprezentantul legal să depună două dosare cu șină la 2 instituții diferite, deși ambele operațiuni privesc copilul și intervin în același moment”, a declarat, la rândul lui, senatorul Irineu Darău.

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău