#CumVotez #Educație O nouă săptămână, un nou exercițiu de #transparență. Și astăzi vă invit în culise, pentru ședința din data de 8 iunie a Comisiei pentru învățământ din Senat. Pe ordinea de zi am avut două inițiative legislative – ambele amânate pentru săptămâna viitoare – și o comunicare a Comisiei Europene.
1) L354/2022 – taxă obligatorie pentru includerea în catalogul online al firmelor și implicarea camerelor de comerț în învățământul dual
Pe lângă modificări la atribuțiile și funcționarea camerelor de comerț și implicarea acestora în învățământul dual, inițiativa mai prevede includerea tuturor profesioniștilor din România (obligatoriu) într-un catalog al firmelor, evidență întocmită și actualizată de către Camera Națională, pentru care aceștia sunt obligați să plătească o taxă între 10 euro/an pentru persoane fizice autorizate și 100 euro/an pentru societățile mari. Dezbaterea inițiativei a fost amânată la solicitarea Ministerului Educației, ca să poată formula un punct de vedere.
2) L375/2022 – prelungirea programului de masă caldă și creșterea de la 10 la 12 lei a cuantumului/beneficiar
Inițiativa USR, pentru care am obținut și semnăturile unor parlamentari de la alte partide, vizează prelungirea până la finalul anului a programului de masă caldă de care beneficiază în prezent 68.800 de copii din 150 de școli, dar și creșterea de la 10 la 12 lei a cuantumului alocat per beneficiar, având în vedere creșterea prețurilor din ultima vreme, în special la alimente. În fiecare an programul a fost prelungit prin ordonanțe de urgență emise prea târziu. Este necesar să asigurăm din timp cadrul legal pentru prelungire, ca să nu ne trezim la începutul anului școlar următor într-un vid legislativ și fără finanțare. Evident, trebuie să vorbim serios și de extinderea lui din 2023. Inițiativa a fost amânată pentru săptămâna viitoare, însă am solicitat în mod expres organizarea unei ședințe comune cu comisia de administrație (cu care trebuie să dăm un raport comun) și vom solicita votarea ei și în plenul de săptămâna viitoare, pentru că scopul este să fie adoptată de Parlament până la finalul sesiunii, adică finalul lunii iunie.
3) COM (2022) 212 final – noua strategie europeană „Un internet mai bun pentru copii”
Aceasta actualizează strategia BIK (Better Internet for Kids – „Un internet mai bun pentru copii”), adoptată în 2012. Viziunea acestei noi strategii este ca, în noul deceniu digital, copiii să fie protejați, respectați și să poată face alegeri corecte în mediul online. Sunt mai multe motive invocate pentru actualizarea strategiei. Tehnologia se dezvoltă şi, odată cu noi oportunităţi, apar şi noi riscuri – de exemplu, prejudecăți, lipsa de echitate, lipsa de transparență în utilizarea IA, interacțiunea cu materialele deepfake. Pe internet, copiii sunt expuși în mod frecvent la conținuturi, comportamente și contacte dăunătoare și ilegale, iar strategia propune o serie de acțiuni pentru protejarea acestora, cu accent pe educație și prevenție. Exemple: crearea unui portal de monitorizare a strategiei, co-finanțarea unor linii de asistență telefonică și linii telefonice de urgență mai sigure din UE sau dezvoltarea și difuzarea unor module de predare pentru profesori. La Comisia pentru învățământ am dat un aviz favorabil.
Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.