O nouă săptămână, un nou exercițiu de #transparență. Vă invit în culise pentru ședința Comisiei pentru Învățământ din Senat, din 8 noiembrie. Pe ordinea de zi au fost șase inițiative legislative.
1. L637/2022 – Îmbunătățirea programului de lapte, corn, fructe și legume în școli, prin diversificarea produselor distribuite prin respectivul Program. În plus, vizăm creșterea sumelor alocate pentru copiii cu intoleranţe, implementarea măsurilor educative în toate unităţile de învăţământ, dar şi încurajarea participării în cadrul procedurilor de licitaţii publice a micilor producători şi a microintreprinderilor locale. În cadrul dezbaterilor, eu și colegii mei senatori, Ștefan Pălărie și Silvia Dinică ne-am asumat două amendamente propuse de Asociația Patronală Română din Industria Laptelui. Cele două amendamente prevăd beneficii pentru personalul din învățământ, stabilite de consiliile județene, precum și creșterea sumei pentru componentele programului prin corelare cu rata inflației și alți indicatori economici. Inițiativa a primit un raport de admitere cu amendamentele admise, cu vot unanim.
2. L601/2022 – Inițiativă USR pentru ca excedentul bugetar din finanțarea de bază, rezultat la finalul anului fiscal, să poată fi cheltuit pentru dezvoltarea bazei materiale în beneficiul comunității școlare. Inițiativa a primit un raport de respingere. Am votat împotriva acestuia.
3. L452/2022 – Ordonanță de Urgență cu mai multe măsuri în domeniul educației. Aceasta a primit un raport de admitere, cu votul unanim al membrilor comisiei. Măsurile votate:
Majorarea cuantumului minim diferenţiat al stimulentului financiar oferit pentru performanţa la olimpiadele naţionale: 1000 de lei premiul I, 700 lei premiul II, 500 lei premiul III, 300 lei menţiune
Burse de performanță și pentru elevii din învățământul preuniversitar particular
Finanțarea organizării olimpiadelor cu 200 de lei/zi/participant
Posibilitatea primăriilor de a acorda premii elevilor de la olimpiade
În anii școlari 2022-2023 și 2023-2024, copiii din Ucraina se pot înscrie în clasa a- IX-a, fără susținerea evaluării naționale, pe locuri speciale, și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune sau clasă
Termenele opozabile furnizorilor de educaţie din preuniversitar pentru acreditare sau menţinerea acreditării se prorogă până la finalul anului şcolar 2022-2023
4. L645/2022 – Propunere legislativă pentru instituirea anului 2023 ca Anul Ciprian Porumbescu. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, pot aloca fonduri din bugetele proprii pentru manifestările culturale, artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţii şi operei compozitorului Ciprian Porumbescu – în limita alocărilor bugetare aprobate. Am votat abținere la avizul favorabil supus la vot, la fel cum votez la acest gen de inițiative necorelate și care nu au nevoie de o lege pentru a se întâmpla.
5. L647/2022 – Serie de prevederi care, așa cum susține inițiatorul, ar proteja mai mult consumatorii. În domeniul educației, aceasta reglementează concursul „Alege! Este dreptul tău”, organizat de ANPC, în colaborare cu Ministerul Educației. Am votat abținere.
6. L653/2022 – Inițiativa colegelor mele Oana Țoiu și Oana Murariu, co-semnată și de mine, prin care propunem crearea Registrului național al gravidelor și mamelor minore. Este vorba despre o platformă unică electronică, dezvoltată la nivel naţional. În cadrul acesteia, direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, în parteneriat cu alte instituţii cu atribuţii în domeniul drepturilor copilului, centralizează informaţiile pentru a asigura protecţie socio-medicală, consiliere psiho-emoţională şi educaţie şcolară gravidelor și mamelor minore. Evident, am votat pentru avizul favorabil.