Comisia pentru Educație – 15.06.2022

#CumVotez #Educație O nouă săptămână, un nou exercițiu de #transparență. Și astăzi vă invit în culise, pentru ședința din data de 15 iunie a Comisiei pentru învățământ din Senat. Pe ordinea de zi am avut două inițiative legislative: 

1) L375/2022 – prelungirea programului de masă caldă și creșterea de la 10 lei la 12 lei a cuantumului/beneficiar

Inițiativa USR, pentru care am obținut și semnăturile unor parlamentari de la alte partide vizează prelungirea până la finalul anului a programului de masă caldă de care beneficiază în prezent 68.800 de copii din 150 de școli din țară. Am propus și creșterea de la 10 la 12 lei a cuantumului alocat per beneficiar, având în vedere creșterea prețurilor din ultima perioadă, în special la alimente. În fiecare an programul a fost prelungit prin ordonanțe de urgență emise prea târziu, ceea ce a făcut ca banii să nu ajungă la timp la primăriile care atribuie contractele, deci ca programul să înceapă la fel de târziu. Este necesar să asigurăm din timp cadrul legal pentru prelungire, ca să nu ne trezim la începutul anului școlar următor într-un vid legislativ și fără finanțare. Evident, trebuie să vorbim serios și de extinderea programului din 2023. Am reușit să obținem un raport de admitere, în ciuda opoziției Guvernului declarate de Secretarul de Stat prezent în comisie – care părea că nu mai dorește continuarea acestui program, ci doar să externalizeze toate costurile către programele din fonduri europene despre care nu știe să ne spună mare lucru și nu ne poate da vreo asigurare. Între timp, ministrul Educației s-a răzgândit și chiar a plusat, anunțând extinderea la 300 de școli și creșterea cuantumului la 15 lei/beneficiar. Se pare că inițiativa noastră prin care am propus măcar continuarea programului existent l-a trezit din somn pe ministrul Cîmpeanu, însă de la vorbe la fapte avem motive rezonabile să fim suspicioși, deși are toate instrumentele la îndemână.

2) L354/2022 – taxă obligatorie pentru includerea firmelor în catalogul online și implicarea camerelor de comerț în învățământul dual

Pe lângă modificări la atribuțiile și funcționarea camerelor de comerț și implicarea acestora în învățământul dual, inițiativa mai prevede includerea obligatorie a tuturor profesioniștilor din România într-un catalog al firmelor. Această evidență ar fi întocmită și actualizată de către Camera Națională, iar pentru a apărea în catalog, firmele ar fi obligate să plătească o taxă între 10 euro/an pentru persoane fizice autorizate și 100 euro/an pentru societățile mari. Am votat împotriva acestei inițiative care a și primit aviz nefavorabil de la comisie.

Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău