O nouă săptămână, un nou exercițiu de transparență. Vă invit în culise pentru ședința Comisiei pentru Învățământ din Senat, din 19 decembrie. Pe ordinea de zi au fost trei inițiative legislative, toate sensibile și dăunătoare.
1. L806/2022 Jalon PNRR necesar, pervertit de PNL. Inițiativa Guvernului reglementează integrarea voluntară a organizațiilor de cercetare românești în Spațiul european de cercetare. Acestea sunt încurajate să utilizeze în comun resursele proprii şi infrastructurile aferente, cu scopul de a-şi îmbunătăţi performanţa ştiinţifică. Se urmărește transformarea graduală a sistemului de CDI, prin stabilirea unui nou ecosistem alcătuit din centre de excelenţă şi centre de competenţă în domenii prioritare de interes naţional. Inițiativa pare, totuși, o încercare de preluare a unor terenuri de către institutele de cercetare. Am votat abținere. Inițiativa a primit un aviz favorabil.
2. L263/2021 Bonus de Crăciun la Academia Oamenilor de Știință din România, sinecură PSD. Inițiativa, aflată în reexaminare la cererea Președintelui, dă super-puteri așa-zisei academii în definirea listei de membri, iar asta nu poate fi decât toxic. Mutarea completă la AOȘR a dreptului de a numi sau da afară membrii și a stabili criterii pentru asta vine la pachet și cu faptul că membrii AOȘR devin bugetari, salarizați conform Legii salarizării. Asta, în condițiile în care oricum 80% din cheltuielile acestei sinecuri sunt reprezentate de indemnizații și salarii. Chiar președintele, în cererea de reexaminare, a spus că legea trebuie să prevadă criterii clare pentru a fi sau nu membru AOȘR, dar și că trebuie clarificată salarizarea. Apoi, AOŞR nu are statut de utilitate publică. Prin urmare, nu se justifică finanțarea de la bugetul de stat sau salarizarea ca funcționari publici. De aceea, am propus amendamente pentru eliminarea finanțării de la bugetul de stat și asimilarea angajaților cu categorii de bugetari. Amendamentele au fost respinse. Inițiativa a primit un raport favorabil, față de care am votat împotrivă.
3. L784/2022 Ordonanța-trenuleț care amână din nou finanțarea adecvată a Educației. OUG-trenuleț, care modifică, la rândul său, alte prevederi, îi scutește pe nocivii PSD-PNL de a aduce în liniile legii Bugetul Educației. Am depus amendamente împotriva aceste anomalii, însă acestea deja au fost respinse în Comisia pentru învățământ, la aviz, apoi în Comisia pentru muncă, la raport. Punct cu punct, următoarele sunt implicațiile dureroase ale OUG deja în vigoare, față de care am votat împotrivă:
> Amânare până în 2024 a atingerii procentului de 6% din PIB pentru educație – amânat deja de 11 ani!
> Amânare până în 2024 a atingerii procentului de 1% din PIB pentru cercetare – amânat deja de 11 ani!
> Amânare până în 31 decembrie 2023 a alocării echivalentului a 500 de euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut – amânat deja de 11 ani!
> Nici cupoanele sociale pentru educaţia timpurie nu se acordă până la data de 31 decembrie 2023
> Transportul local al elevilor se mută și în bugetele locale, în limita a 50 de lei per elev, iar transportul județean rămâne pe dinafară
Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.