Comisia pentru Educație – 25.10.2022

O nouă săptămână, un nou exercițiu de #transparență. Vă invit în culise pentru ședința Comisiei pentru Învățământ din Senat, din 25 octombrie. Pe ordinea de zi au fost patru inițiative legislative și o Comunicare a Comisiei Europene.

  1. L454/2022 – Flexibilizarea accesului din sursă externă la funcțiile militare din MAI. Propunerea ajunge a doua oară pe ordinea de zi, după ce PSD a depus un amendament care prevede că numirea în funcție și avansarea în grad a cadrelor militare în activitate se realizează în baza statutului cadrelor militare, dar cu respectarea unor reglementări specifice, dacă acestea există. Propunerea, în forma ei inițială reglementează posibilitatea ca, în MAI, ofițerii în activitate să poată proveni și din rândul absolvenților unor studii de licență care urmează un program de master special. Aceștia ar urma să primească grad de sublocotenent. Votul meu a fost de abținere.
  2. L601/2022 – Mai multă autonomie școlilor pentru cheltuirea banilor rămași la finalul anului bugetar. Inițiativa depusă alături de colegii mei Ștefan Pălărie și Andrei Miftode prevede ca excedentul bugetar din finanțarea de bază, rezultat la finalul anului fiscal, să poată fi cheltuit pentru dezvoltarea bazei materiale în beneficiul comunității școlare. În urma unor observații de la Ministerul Educației și ale altor colegi, dezbaterea a fost amânată pentru o săptămână. 
  3. L637/2022 – Îmbunătățirea programului „Cornul și Laptele”. Inițiativa colegului Cătălin Teniță, pe care am co-semnat-o, propune diversificarea produselor distribuite, achiziţia de produse alternative pentru copiii cu intoleranţe, implementarea măsurilor educative în toate unităţile de învăţământ, dar şi încurajarea participării în cadrul procedurilor de licitaţii publice a micilor producători şi a microintreprinderilor locale. Dezbaterea a fost amânată pentru două săptămâni.
  4. L636/2022 – Scutirea instituţiilor publice – inclusiv unități de învățământ – și a regiilor autonome de obligaţia plăţii taxelor aferente eliberării certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor. Scopul inițiativei colegilor mei din USR PLUS Anca Dragu, Silvia Dinică și Claudiu Mureșan este de a reduce birocrația și diminua mutarea banilor dintr-un buzunar al statului în altul. Propunerea a primit un aviz favorabil, iar votul meu a fost pentru.
  5. COM (2022)440 final – Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Strategia europeană privind serviciile de îngrijire. Strategia este concepută pentru a aduce beneficii persoanelor care au nevoie de îngrijire la toate vârstele, prin îmbunătățirea accesului acestora la servicii de îngrijire la prețuri abordabile. În centrul acestei strategii se află două propuneri de Recomandări ale Consiliului. Prima privește revizuirea obiectivelor de la Barcelona privind educația și îngrijirea timpurie – de exemplu, creșterea de la 33% la 50% a țintei pentru 2030 de participare la educația timpurie a copiilor mai mici de 3 ani. România este departe de acest obiectiv, cu o rată de participare de 14%, una dintre cele mai mici din UE. A doua privește accesul la servicii de îngrijire pe termen lung – adică, pentru persoane vârstnice. Având în vedere țintele propuse, votul meu a fost pentru o avizare favorabilă. Va rămâne însă ca statul român să ia măsurile necesare, atunci când propunerile Comisiei vor fi aprobate de Consiliul European.

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău