Și în această săptămână, continuăm cu exercițiul de #transparență. În Comisia pentru Muncă, din data de 4 octombrie, am avut 10 puncte pe ordinea de zi. Vi le prezint mai jos, așa cum le-am analizat cu atenție și le-am trecut, ca și până acum, prin filtrul propriu, în beneficiul vostru.
Pe rând, propunerile sunt:
1. L458/2022 – Noi tipuri de contracte atipice de muncă
Prima propunere legislativă avută pe masă are în vedere reglementarea a două noi tipuri de contracte de muncă: contractul individual de muncă „la cerere” – în temeiul căruia salariatul vine la muncă atunci când este chemat – și contractul individual de muncă cu mai mulți angajatori. Inițiativa a fost amânată, pentru a vedea dacă avem amendamente.
2. L459/2022 – Cadru legal pentru Kurzarbeit și șomaj tehnic în situații de criză
Următoarea propunere legislativă vizează instituirea posibilității ca, în anumite situații de criză, cum ar fi inundații în anumite zone, secetă, război în vecinătatea României, care pot afecta o anumită zonă a economiei și altele, să se poată aplica măsuri de tipul kurzarbeit și șomaj tehnic. Am votat pentru această inițiativă – este o reglementare necesară pentru situații de criză, chiar dacă nu ar trebui să fie o inițiativă de modificare a Codului muncii, având în vedere faptul că se aplică și profesiilor liberale, or Codul muncii nu se aplică acestora. Cu 12 voturi pentru și 2 abțineri a fost adoptat un raport de admitere.
3. L406/2022 – Mandatul viceprimarului constituie vechime în muncă şi în specialitate
Discutăm despre o inițiativă legislativă care prevede ca durata mandatului viceprimarului să constituie vechime în muncă şi în specialitatea studiilor absolvite. Am votat împotrivă, deoarece mandatul poate constitui vechime în muncă, dar nu și vechime în specialitate. Experiența de viceprimar nu are nicio legătură, de exemplu cu faptul că acesta/aceasta a absolvit medicina. Cu doar cinci voturi împotrivă, a fost adoptat un raport de admitere.
4. L500/2022 – Reglementarea conceptului de înstrăinare/alienare părintească
Vorbim despre alienare parentală, respectiv o inițiativă care vine să reglementeze și să definească noțiunea de înstrăinare părintească, precum și procedura în fața instanței în această situație. Am votat pentru, având în vedere importanța acestui concept care trebuie reglementat și respectat în România, așa cum se întâmplă deja de ceva timp în țările occidentale. Comisia a adoptat un raport de admitere în unanimitate.
5. L514/2022 – Un nou tip de concediu medical pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități
Avem pe masă o inițiativă amânată de săptămâna trecută, care vizează reglementarea unui nou tip de concediu medical: și anume a celui pentru îngrijirea „persoanelor care îndeplinesc criteriile medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap, aflate la prima solicitare”. Am votat pentru adoptarea acestei inițiative, pentru că persoanele care solicită încadrarea în grad de handicap în situaţia primei prezentări nu beneficiază de însoţitor, asistent personal sau asistent personal profesionist. În majoritatea cazurilor, membrii familiei sau reprezentantul legal sunt cei care se ocupă și sunt nevoiţi să îşi ia concediu fără plată, pentru asta. Astfel, a fost adoptat un raport de admitere în unanimitate.
6. L520/2022 – Coaliția PSD PNL nu recunoaște valoarea muncii în condiții speciale și respinge propunerea noastră pentru pensii echilibrate
Inițiativa legislativă, pe care am depus-o în iunie, vizează eliminarea condiției de vechime minimă în grupa I/ condiții speciale pentru a beneficia de stagiu complet de cotizare redus. În formula de calcul al pensiei se utilizează un punctaj mediu anual. Acesta se calculează prin împărțirea numărului de puncte acumulat din întreaga activitatea la un stagiu complet de cotizare. Stagiul complet de cotizare este o valoare fixă – 35 – pentru femei și bărbați, indiferent de vechimea în muncă (chiar și pentru o persoană care a muncit peste 40 de ani). Însă, pentru grupa I de muncă – sunt prevăzute stagii complete reduse pentru fiecare categorie de activități din grupa I (25 ani – 20 ani – 15 ani), condiționate de a avea o anumită vechime minimă în fiecare dintre aceste activități. Propunerea noastră are în vedere eliminarea efectelor negative generate de interpretările neunitare cu privire la stabilirea stagiului complet de cotizare, în raport de vechimea minimă necesară în domeniu. Astfel, ne dorim să eliminăm orice inechitate între persoanele care au desfășurat activitate în aceste domenii. În Comisie, reprezentantul Ministerului Muncii ne-a comunicat că nu susține acest proiect, pentru că au în lucru o nouă lege – în condițiile în care mai există o lege adoptată în 2019, care nu a apucat să intre în vigoare, iar oamenilor care au lucrat un număr de ani mai mic în condiții grele nu li se recunoaște această vechime. Din acest motiv, Coaliția PNL-PSD a votat pentru respingerea acestei inițiative.
7. L552/2022 – Unanimitate la inițiativa USR pentru recunoașterea vechimii în muncă a PFI- urilor
O altă inițiativă USR PLUS vizează recunoaşterea activităţii economice desfăşurate de persoana fizică independentă, ca vechime în muncă, precum şi acordarea acestui drept persoanelor care desfăşoară activităţi liberale, dar şi acelora care prestează activităţi economice a căror desfăşurare este organizată şi reglementată prin legi speciale. Am votat pentru și cred că prin recunoașterea vechimii în muncă a PFI- urilor se va încuraja o mai mare mobilitate pentru profesiile liberale în vederea angajării în sistemul public și se va elimina o discriminare legislativă privind această categorie de persoane. De altfel, această inițiativă a primit un raport de admitere în unanimitate.
8. L555/2022 – USR propune ca toate prestațiile cuvenite persoanelor cu dizabilități să fie pe un singur card electronic
Inițiativa USR PLUS, amânată de săptămâna trecută, vizează înfiinţarea unui card electronic, similar cardurilor emise pentru biletele de valoare, care să permită cumularea tuturor prestaţiilor sociale, pentru a se asigura debirocratizarea şi facilitarea acordării prestaţiilor sociale persoanelor cu dizabilităţi. Inițiativa a fost amânată pentru încă două săptămâni.
9. L572/2022 – recunoașterea calificărilor medicilor veterinari obținute în alte state terțe
Vorbim despre o propunere legislativă, amânată și aceasta de săptămâna trecută, ce prevede stabilirea unor cerințe pentru recunoașterea calificărilor profesionale obținute în state terțe de către medicii veterinari. De asemenea, aceasta stabilește ca acționariatul (capital social) majoritar al cabinetelor și farmaciilor veterinare să fie deținut de medici veterinari. Având în vedere complexitatea amendamentelor depuse, inițiativa a fost amânată și de data asta.
10. L483/2022 – A 4-a amânare a inițiativei pe suprataxarea contractelor part-time
Din nou, din seria amânărilor, discutăm despre inițiativa de modificare a Codului fiscal, ajunsă deja la cea de-a patra amânare a dezbaterilor, solicitată și în ședința comună cu Comisia pentru buget.
Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.