Comisia pentru Muncă – 05.12.2022

Și în această săptămână continui exercițiul de #transparență. În Comisia pentru Muncă, din data de 5 decembrie, am avut 5 puncte pe ordinea de zi. Vi le prezint mai jos, așa cum le-am analizat cu atenție și le-am trecut, ca și până acum, prin filtrul propriu, în beneficiul vostru.

Pe rând, propunerile sunt:

1. L700/2022 – Ratificarea Acordului între România şi Republica Chile în domeniul securităţii sociale

Proiect de lege pentru ratificarea Acordului între România şi Republica Chile în domeniul securităţii sociale, semnat la Santiago, Chile, la 26 februarie 2021. Am votat pentru, astfel încât, în urma migrației persoanelor, cetățenii celor două state care lucrează și/sau au domiciliul pe teritoriul celuilalt stat să poată beneficia de prestații de securitate socială în aceleași condiții precum cetățenii statului gazdă. A fost adoptat un raport de admitere în unanimitate.

2. L725/2022 – Întârzieri și transpuneri incomplete ale directivelor europene

Avem pe masă o inițiativă care urmărește transpunerea unor prevederi din Directiva (UE) 2018/958 privind efectuarea unui test de proporţionalitate înainte de adoptarea unor noi reglementări referitoare la profesii. Guvernul înregistrează întârzieri de transpunere la toate directivele europene, iar de data aceasta se are în vedere procedura de infringement declanşată de către Comisie, ce are ca obiect constatarea neîndeplinirii obligaţiilor asumate de România. Chiar și după scrisoarea Comisiei, în care se precizează clar ce trebuie remediat în legislația românească, Guvernul nu realizează o transpunere completă a directivei. Cu toate acestea, am votat favorabil, pentru a se evita restricțiile disproporționate privind accesul la profesiile reglementate și în exercitarea acestora. A fost adoptat un raport de admitere în unanimitate.

3. L736/2022 – Inițiativă transpartinică pentru sprijinul tinerilor care beneficiază de protecție specială

Inițiativa modifică Legea privind drepturile copilului, astfel încât continuarea protecției speciale a tinerilor să nu fie condiționată de urmarea unor cursuri de licență la zi, cu frecvență. Am votat pentru, deoarece inițiativa vine în sprijinul tinerilor și pentru că este nevoie de a se corela dispozițiile referitoare la formele de învățământ din Legea nr.272/2004 cu cele din Legea nr.1/2011. A fost adoptat un raport de admitere în unanimitate.

4. L687/2022 – Modificarea mecanismului de calcul al punctului de pensie

Propunerea legislativă prevede ca anual, începând cu 1 ianuarie 2023, valoarea punctului de pensie să se majoreze cu rata medie anuală a inflației, la care să se adauge 58,5% (acum e 50%) din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în ultimele 12 luni dinaintea adoptării legii bugetului asigurărilor sociale de stat, comunicați de IINS. Am votat favorabil, pentru a se asigura pensionarilor o putere de cumpărare reală în condițiile actuale ale inflației. Totuși, doar USR a votat favorabil, astfel că a fost adoptat un raport de respingere.

5. L669/2022 – Majorarea plafonului de venit neimpozabil din pensii

Ultima inițiativă prevede majorarea plafonului de venit neimpozabil din pensii de la 2.000 la 3.000 de lei. PNL a solicitat a treia oară amânarea acesteia.

Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău