Și în această sesiune continui exercițiul de #transparență. În Comisia pentru Muncă, din data de 7 februarie, am avut 9 puncte pe ordinea de zi. Vi le prezint mai jos, așa cum le-am analizat cu atenție și le-am trecut, ca și până acum, prin filtrul propriu, în beneficiul vostru.
Pe rând, propunerile sunt:
- L751/2022 – Drepturi doar pentru victimele mineriadei din 13-15 iunie 1990
Inițiativă PNL care prevede acordarea unor drepturi pentru victimele mineriadei din 13-15 iunie 1990, scrisă prost, fără condiții și criterii clare, care poate duce la abuzuri. A fost amânată.
- L764/2022 – Posibilitatea ca ambii părinți să beneficieze de concediu creștere copil concomitent, pe o durată de 1 lună
Propunere de lege care prevede ca ambii părinți să poată beneficia de concediu creștere copil concomitent, pe durată de o lună – luna tatălui să se poată suprapune peste concediul mamei. În prezent, dacă un părinte nu solicită dreptul la concediu, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia. Dezbaterea a fost amânată.
- L794/2022 – Monitorizarea traseului profesional în rândul absolvenților sistemului de învățământ – obligație pentru Ministerul Educației
Inițiativă USR, prin care se introduce obligația Inspecției Muncii de a acorda acces Ministerului Educației și INSSE-ului la REVISAL. De asemenea, Ministerul va monitoriza traseul profesional al absolvenţilor sistemului de învăţământ și va realiza și publica, trimestrial, date statistice cu privire la gradul de inserţie a absolvenţilor pe piaţa muncii. Am votat pentru a avea un sistem de trasabilitate între sistemul educaţional şi piaţa muncii. Cu doar 5 voturi pentru, inițiativa a primit un raport de respingere, dar urmează și dezbaterea și votul în Comisia pentru Educație, care este coraportoare.
- L796/2022 – Acordarea concediului de risc maternal pentru femeile care au prestat activități independente
Inițiativă USR ce prevede acordarea concediului de risc maternal și femeilor care au desfășurat activități independente și care au un stagiu de cotizare de cel puțin 6 luni. Am votat pentru, întrucât și femeile care prestează activități independente ar trebui să beneficieze de aceeași protecție (protecția maternității) ca și salariatele, câtă vreme plătesc contribuții la bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Cu doar 4 voturi pentru, inițiativa a primit un raport de respingere.
- L797/2022 – Reparăm situația apărută în practică din cauza interpretărilor diferite ale legii de către casele de asigurări pentru femeile care au prestat activități independente
USR propune să se restituie sumele reprezentând indemnizații de risc maternal recuperate de casele de asigurări de la persoanele care au realizat activități independente. Dezbaterea a fost amânată.
- L787/2022 – Înființarea Agenției române pentru Investiții și Comerț Exterior – agenție inutilă, dar costisitoare
Ordonanță de urgență ce vizează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior. Are ca scop aplicarea politicii Guvernului pentru atragerea investiţiilor străine directe şi de portofoliu în România, promovarea comerţului exterior, inclusiv a serviciilor româneşti, exclusiv domeniul turismului, precum şi pentru urmărirea investiţiilor româneşti în străinătate. Practic, aceasta va fi în subordinea lui Ciucă, cu peste 250 posturi, parc auto de 125 autovehicule, președinte cu rang de secretar de stat. Am votat împotrivă, însă comisia a adoptat un aviz favorabil.
- L809/2022 – Consolidarea capacității MIPE în gestionarea programelor operaționale
Avem pe masă o ordonanță de urgență care vizează preluarea de către MIPE de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administrației a unor structuri cu atribuții în gestionarea programelor operaționale, precum și a personalului aferent. Am votat pentru și a fost adoptat un aviz favorabil.
- L811/2022 – Dezvoltarea sistemului informatic MySMIS2021/SMIS2021+ pentru gestionarea fondurilor europene
Ordonanță de urgență, pe lângă dezvoltarea acestui sistem informatic pentru gestionarea fondurilor europene, prevede și majorarea salariilor personalului STS și MAI nominalizat în echipele de proiect, peste majorarea prevăzută deja de lege. Am votat abținere. Cu toate acestea, inițiativa a primit un aviz favorabil.
- L815/2022 – Cadru general de gestionare a fondurilor alocate României din Rezerva de ajustare la Brexit
Ultima inițiativă vizează stabilirea cadrului general de gestionare a fondurilor alocate României din Rezerva de ajustare la Brexit – în acord cu Regulamentul 2021/1755. Am votat pentru și a fost adoptat un aviz favorabil.
Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.