#CumVotez #Muncă Și în această săptămână revin cu exercițiul de #transparență. Vă prezint mai jos cele 11 inițiative avute pe masă în Comisia pentru muncă din 7 iunie. Pe toate acestea le-am analizat cu atenție și le-am trecut, ca și până acum, prin filtrul propriu, în beneficiul vostru.
- L313/2022 – Răspunderea în solidar a subcontractantului cu contractantul pentru drepturile salariale restante salariaților detașați
Legea privește ordonanța de urgență care prevede răspunderea în solidar a subcontractantului cu contractantul pentru drepturile salariale restante salariaților detașați în cazul lanțurilor de subcontractare, în care cei doi sunt stabiliți pe teritoriul României. Am votat abținere, pentru că, deși, se urmărește asigurarea unui tratament juridic nediferenţiat pentru salariaţii naţionali faţă de cei care prestează servicii transfrontaliere, se intervine asupra Legii care privește doar detașarea transnațională. Comisia a adoptat un raport de admitere.
- L324/2022 – 200 de lei în plus neimpozabili pentru salariul minim
Este vorba despre o altă ordonanță de urgență care urmărește implementarea măsurii „200 de lei în plus pentru salariul minim ”, parte a pachetului de măsuri „Sprijin pentru România”, cu scopul de a combate consecinţele negative generate de creşterea preţurilor. Pentru această majorare salarială nu se datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii. Aceeași inițiativă prevede ca Poșta Română și firmele de curierat să raporteze la Ministerul Finanțelor datele clienților lor care au trimis cu plata ramburs. Am votat abținere pentru că măsura este discriminatorie față de angajații care au deja salariul 2750 lei. Cu toate acestea, a fost adoptat un raport de admitere.
- L235/2022 – Preluarea atribuțiilor Consiliului de monitorizare a implementării Convenției pentru drepturile persoanelor cu dizabilități de către Avocatul Poporului
Această inițiativă USR PLUS prevede comasarea prin absorbţie şi preluarea atribuţiilor Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, de către instituţia Avocatul Poporului. Chiar dacă se urmărește protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități prin depolitizarea și eficientizarea consiliului, în comisie s-a adoptat un raport de respingere.
- L274/2022 – Eliminarea sporului de doctorat
Vorbim despre una dintre inițiativele pachetului USR PLUS antiplagiat, pe care am semnat-o și eu, prin care eliminăm sporul de doctorat și vizăm includerea acestuia în salariile din învățământul universitar și cercetare. Inițiativa a fost reîntoarsă din plen pentru a discuta amendamentul depus de inițiator, care stabilește acordarea unei majorări a salariului cu 50% din nivelul salariului de bază minim pentru acele funcții pentru care titlul de doctor este necesar pentru a fi ocupate. Și în această situație, am votat împotriva raportului de respingere, însă, cu doar 5 voturi împotrivă, a fost adoptat un raport de respingere.
- L332/2022 – Creșterea salariilor personalului din învățământul preuniversitar cu 25% din salariul minim
Vorbim despre o altă inițiativă USR PLUS, pe care am co-inițiat-o, prevede creșterea salariilor personalului din învățământul preuniversitar, ce constă în creșterea coeficienților din grila din Anexa I de la Legea nr.153/2017 cu 0,25 puncte (25% din salariul minim). Salariul mediu în învățământ este cu 30% mai mic decât cel din administrația publică – situație unică în rândul țărilor membre ale Uniunii Europene, unde salariile din educație sunt mai bine poziționate. Cadrele didactice din unitățile de învățământ preuniversitar ar fi trebuit să beneficieze de nivelurile salariale prevăzute de grila din Anexa I la lege pentru anul 2022 încă din septembrie 2021. Primul pas pentru a putea vorbi despre o reformă concretă este reprezentat de majorarea finanțării salariilor resursei umane, adică o creștere efectivă a salariilor cadrelor didactice de predare, precum și a personalului didactic auxiliar și de conducere, având în vedere faptul că fiecare categorie de personal contribuie și are rolul său în educație. Cu toate acestea, cu 7 voturi împotrivă și 6 voturi pentru, a fost adoptat un raport de respingere.
- L351/2019 – Alegerea membrilor consiliului teritorial al medicilor la reexaminare
De data aceasta, vorbim despre o ordonanță a guvernului care face obiectul unei cereri de reexaminare din partea Președintelui. Se are în vedere faptul că prin modificările aduse la legea privind reforma în domeniul sănătății nu se asigură dreptul membrilor Colegiului medicilor să aleagă şi să fie aleşi în organele de conducere de la nivelul structurilor teritoriale sau naţionale ale acestuia, fără distincţie. Am votat pentru reexaminare și a fost adoptat un aviz favorabil.
- L334/2022 – Transferul unor atribuții ale procurorului către judecătorul de supraveghere a privării de libertate
Inițiativă AUR care urmărește transferul unor atribuţii care în prezent sunt îndeplinite de procurorul care efectuează sau supraveghează urmărirea penală către judecătorul de supraveghere a privării de libertate. Având în vedere că judecătorul de supraveghere nu poate acorda aceste drepturi, el doar supraveghează și controlează asigurarea legalității în executarea pedepselor (judecătorul poate, de exemplu soluționa plângerile din partea deținuților cu privire la exercitarea drepturilor), am votat împotrivă. Astfel, cu 8 voturi împotrivă s-a adoptat un aviz nefavorabil.
- L337/2022 – Reducerea numărului de membri ai structurilor de conducere a întreprinderilor publice
Avem pe masă o nouă inițiativă USR PLUS, care prevede reducerea numărului maxim de membri ai structurilor de conducere ale întreprinderilor publice. Am votat pentru această soluţie legislativă, întrucât este necesară scăderea cheltuielilor totale cu salariile din sectorul public, în vederea echilibrării bugetului de stat şi a bugetelor locale. Cu doar 5 voturi pentru, a fost adoptat un aviz nefavorabil.
- L326/2022 – Cel mult 3 mandate pentru funcția de primar, consilier local, președinte al Consiliului județean sau consilier județean
Această inițiativă USR PLUS vizează limitarea la cel mult 3 a numărului mandatelor pentru funcția de primar, consilier local, președinte al Consiliului Județean sau consilier județean. Am votat pentru această inițiativă, în alte domenii fiind stabilit deja un număr limitat de mandate, inclusiv pentru Președintele României, însă Comisia a adoptat un aviz nefavorabil.
- L325/2022 – Introducerea printre funcțiile luate în considerare la stabilirea vechimii în magistratură și a funcției de ofițer de poliție judiciară
Următoarea inițiativă este a PSD și vizează introducerea printre funcţiile luate în considerare la stabilirea vechimii în magistratură şi a funcţiei de ofiţer de politie judiciară cu studii superioare juridice. Am votat împotrivă, deoarece nu se poate pune semnul egalității între funcția de ofițer de poliție judiciară și magistrat. Faptul că ofiţerii de politie judiciară pot accede în profesia de magistrat și li se recunoaște vechimea, nu înseamnă că pot fi asimilați pentru a beneficia de pensie de serviciu. Amintesc că prin PNRR, România și-a asumat să reducă pensiile speciale, prin urmare o nouă propunere de pensii speciale ar fi contrară acestuia. Astfel, a fost adoptat un aviz nefavorabil în unanimitate.
- L353/2022 – Cadrul necesar pentru interconectarea sistemelor informatice ale autorităților și instituțiilor publice
Ultima inițiativă avută pe masă prevede crearea cadrului necesar pentru interconectarea sistemelor informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice, în vederea facilitării schimbului de date şi reducerii sarcinilor administrative, în consonanţă cu principiile şi normele europene incidente în materie, potrivit obligaţiilor ce revin României în calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene. Am votat pentru asigurarea viziunii exprimate în PNNR, Componenta C7 – Transformare digitală şi în Programul de guvernare 2021- 2024, referitoare la simplificarea procedurilor şi debirocratizare, asigurând în acest fel un cadru adecvat, la dispoziţia cetăţeanului, menit să-i faciliteze accesul la serviciile oferite de „administraţia electronică”. Astfel, a fost adoptat un aviz favorabil în unanimitate.
Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți