#𝘾𝙪𝙢𝙑𝙤𝙩𝙚𝙯 #𝙢𝙪𝙣𝙘𝙖̆ Continuăm cu exercițiul de #transparență și în această nouă sesiune parlamentară. Prima săptămână debutează cu nu mai puțin de 12 inițiative, pe care le-am analizat cu atenție și le-am trecut, ca și până acum, prin filtrul propriu, în beneficiul vostru.
1) L367/2022 – Dublarea cuantumului alocației pentru susținerea familiei
Prima propunere legislativă are în vedere dublarea alocației pentru susținerea familiei, precum și a limitelor venitului în funcție de care se acordă alocația. Dezbaterea inițiativei a fost amânată, la solicitarea PNL.
2) L291/2022 – Operaționalizarea Sistemului european de informații și de autorizare privind călătoriile
Următoarea inițiativă vizează implementarea la nivel național a două Regulamente europene privind sistemele EES și ETIAS, de intrare/ieșire și de informații și de autorizare privind călătoriile. Proiectul de lege urmărește crearea unui cadru organizatoric, de operaționalizare a acestor sisteme, în scopul combaterii migraţiei neregulamentare. Am votat pentru această inițiativă – gestionarea frontierelor externe este o condiţie prealabilă esenţială pentru libera circulaţie în spaţiul Schengen. Proiectul a primit un aviz favorabil în unanimitate.
3) L401/2022 – Finanțare tăiată de la Primăria Timișoara și direcționată către Consiliul Județean condus de PNL
Ordonanța de urgență prin care se crează mecanisme de finanțare menite să asigure simplificarea procedurilor și accesarea rapidă a surselor financiare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale “reușește”, printre altele, să taie finanțarea de la Primăria Timișoara și să aloce bani către Consiliul Județean. Întrucât nu am primit niciun argument valid de la Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, am votat abținere. Cu doar patru abțineri de la USR PLUS, proiectul a primit un aviz favorabil.
4) L404/2022 – O nouă optică în organizarea și finanțarea rezidențiatului și eliminarea unor discriminări salariale
Următoarea ordonanță de urgență are în vedere o serie de modificări privind organizarea și finanțarea rezidențiatului. În materie de relații de muncă, medicii, medicii dentiști și farmaciștii din categoria românilor de pretutindeni – care se specializează prin rezidențiat pe baza burselor oferite de Ministerul Educației și care se aflau în pregătire când a fost emisă ordonanța – urmează să beneficieze de aceleași drepturi salariale precum rezidenții cetățeni români. Am votat pentru eliminarea oricărei discriminări salariale și, astfel, a fost adoptat un aviz favorabil în unanimitate.
5) L431/2022 – Eliminarea unor blocaje în derularea unor contracte de către MAI
În continuare, discutăm despre o derogare de la lege – angajarea și utilizarea fondurilor publice de către MAI prin utilizarea acreditivelor, sau prin efectuarea de plăţi în avans pentru achiziţiile de active nefinanciare, bunuri materiale, servicii și/sau lucrări destinate executării misiunilor specifice MAI. Am votat pentru eliminarea unor blocaje în derularea unor contracte și, astfel, a fost adoptat un aviz favorabil în unanimitate.
6) L443/2022 – Masă caldă în 300 de școli
Următoarea ordonanță, OUG nr.105/2022, are ca scop continuarea programului pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 300 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. Împreună cu alți colegi, am depus un amendament pentru permanentizarea programului, încât în fiecare an numărul școlilor să crească cu 100% față de anul școlar precedent. Inițiativa a fost amânată, pentru studierea amendamentului de către membrii comisiei.
7) L450/2022 – Liber la concursurile de ocupare a posturilor din învățământ
Avem pe masă o ordonanță de urgență care introduce o excepţie de la suspendarea organizării concursurilor pentru posturile vacante din sistemul bugetar. Astfel, se vor putea desfăşura concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare şi nedidactice, din unităţile de învăţământ preuniversitar şi superior de stat. Am votat pentru această inițiativă, având în vedere că vorbim despre un deficit mare de profesori și despre asigurarea dreptului la educație. Comisia a adoptat un aviz favorabil în unanimitate.
8) L481/2022 – Noi criterii de ocupare a posturilor de conducere în sănătate
O altă ordonanță de urgență vizează noi criterii de formare inițială și de ocupare a posturilor prin concurs, pentru toate categoriile de funcții de conducere în sănătate: ale DSP, Servicii de ambulanță etc. Am votat abținere, pentru că avem de-a face cu un paralelism legislativ, propunerea reprezentând forma refăcută a altui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006, depusă în luna iunie. Cu toate acestea, a fost adoptat un aviz favorabil.
9) L393/2022 – Noi reguli de recrutare a candidaților la admiterea în învățământul MAI
Discutăm, de data aceasta, despre modificarea unor reguli privind recrutarea, selecționarea și repartizarea pe posturi a candidaților la concursurile de admitere din instituțiile de învățământ ale MAI. Aici, am depus un amendament cu privire la eliminarea unei prevederi care exemplifică zonele corporale în care un candidat nu trebuie sa aibă tatuaje sau elemente ornamentale – „precum față, gât și mâini”, întrucât este una ambiguă. Coaliția a respins acest amendament, astfel că am votat abținere la avizarea propunerii. Comisia a adoptat, în final, un aviz favorabil.
10) L394/2022 – Încurajarea unui stil de viață activ și sănătos în rândul salariaților
Avem o inițiativă USR PLUS prin care se dorește deducerea fiscală de către angajator a abonamentelor salariaților săi pentru practicarea sportului în scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, în limita a 400 euro anual. Din nou, vorbim despre încurajarea practicării sportului și despre stimularea unui comportament bun, dar și a economiei din zona sănătății și activităților sportive, însă coaliția PSD-PNL-UDMR a respins inițiativa noastră.
11) L413/2022 – Burse de performanță și de merit pentru elevii din școlile particulare
Vorbim despre o propunere legislativă prin care se urmărește acordarea burselor de performanță și de merit elevilor înscriși la școlile particulare. Având în vedere că această prevedere există deja în Legea educației naționale la art. 82 alin.(13), majoritatea membrilor comisiei au votat abținere. Propunerea a primit un aviz nefavorabil.
12) L399/2022 – Sprijinirea tinerilor orfani să își găsească un loc de muncă la ieșirea din sistem
Utimul punct de pe ordinea de zi a vizat unele măsuri de sprijin al tinerilor separați de părinți, sau orfani, la părăsirea sistemului de protecție socială. Dintre acestea, esențiale sunt obligarea DGASPC de a-i sprijini pe acești tineri să-și caute un loc de muncă și de cazare, înainte de termenul stabilit pentru ieșirea din sistem, precum și acordarea unor stimulente pentru continuarea școlarizării după împlinirea vârstei de 18 ani. Pe motivul că există deja în vigoare Legea nr.191/2022, care ar acoperi toate aceste măsuri, a fost supus la vot un aviz nefavorabil. Am votat împotrivă, deoarece legea menționată nu cuprinde toate măsurile propuse, care fac tranziţia la viaţa de adult independent a acestor tineri mult mai ușoară.
Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.