Comisia pentru Muncă – 11.10.2022

Continuăm cu exercițiul de #transparență și în această săptămână. În Comisia pentru Muncă, din data de 11 octombrie, am avut 10 puncte pe ordinea de zi. Vi le prezint mai jos, așa cum le-am analizat cu atenție și le-am trecut, ca și până acum, prin filtrul propriu, în beneficiul vostru. 

Pe rând, propunerile sunt:

1. L458/2022 – Noi tipuri de contracte atipice de muncă

Prima propunere legislativă avută pe masă, amânată de săptămâna trecută, are în vedere reglementarea a două noi tipuri de contracte individuale de muncă: cel „la cerere” – în temeiul căruia salariatul vine la muncă atunci când este chemat – și cel cu mai mulți angajatori. Am depus amendamente pentru a oferi un nivel de protecție suplimentară angajaților și pentru respecta Directiva europeană în materie. Am votat pentru flexibilitatea raporturilor de muncă și inițiativa a primit un raport de admitere.

2. L555/2022USR propune ca toate prestațiile cuvenite persoanelor cu dizabilități să fie pe un singur card electronic

Inițiativa USR PLUS, amânată de săptămâna trecută, vizează înfiinţarea unui card electronic, similar celor emise pentru biletele de valoare, care să permită cumularea tuturor prestaţiilor sociale. Asta, pentru a se asigura debirocratizarea şi facilitarea acordării prestaţiilor sociale persoanelor cu dizabilităţi. Reprezentantul Ministerului Muncii a recunoscut că ideea inițiativei este bună, dar nu există capacitatea tehnică și instituțională pentru a o implementa. Din acest motiv, Comisia a votat cu majoritate un raport de respingere.

3. L600/2022 – Fără pensionari în posturi de conducere

Inițiativa USR PLUS prevede posibilitatea salariaților de a-și continua activitatea după îndeplinirea condițiilor de pensionare, iar aceasta să fie doar una de execuție. Am votat pentru eliminarea posibilității ca pensionarii care rămân în activitate să dețină posturi de conducere, tocmai pentru a lansa oportunități pentru generațiile mai tinere. Totuși, cu 9 voturi pentru respingere, a fost adoptat un raport de respingere.

4. L597/2022 – 165 de posturi noi în organigrama CSM

Următoarea inițiativă vizează înființarea a 165 de posturi în organigrama CSM și preluarea pe acestea, de la 1 octombrie, a unor experți care au lucrat până la 30 septembrie pentru implementarea unui proiect la nivelul sistemului judiciar. Salariile prevăzute se asimilează  celor pentru funcția de grefier șef de cabinet (10.178 lei). Am votat abținere, deoarece acești experți nu vor ocupa prin concurs aceste posturi suplimentate. Cu doar 4 abțineri, comisia a adoptat un raport de admitere.

5. L599/2022 – AUR și inițiativele sale ilogice

Inițiativa AUR, semnată și de PSD, propune acordarea pentru personalul didactic de predare şi de instruire practică, cu o vechime de peste 25 de ani şi cu gradul didactic I, a dreptului la remunerare a activităţii în regim de plată cu ora sau cumul de norme şi în cazul efectuării normei reduse la cerere cu două ore săptămânal. Acest proiect e lipsit de logic, fiindcă încalcă însuși scopul reducerii normei la cerere. Pentru acest motiv, am votat împotrivă, iar inițiativa a primit un aviz nefavorabil.

6. COM-2022-0657 – Atragerea de competențe și de talente în UE

Comunicarea Comisiei stabilește cei trei piloni ai unei politici ambițioase și durabile a UE în domeniul migrației legale. Aceștia prezintă măsuri de politică legislative –  Directiva privind rezidenții pe termen lung; Directiva privind permisul unic. De asemenea, are și componente operaționale – parteneriate pentru atragerea de talente cu principalele țări partenere și prezentarea principalelor aspecte legate de crearea unei rezerve de talente la nivelul UE. Pentru a rămâne competitivă la nivel mondial, UE trebuie să devină mai atractivă pentru talentele din întreaga lume. În prezent, cetățenii cu înaltă calificare ai țărilor terțe sunt mai degrabă atrași de America de Nord sau Oceania decât de UE. Un prim pas important pentru sporirea atractivității UE a fost recenta revizuire a Directivei privind cartea albastră a UE, care va permite migranților cu înaltă calificare să beneficieze de drepturi îmbunătățite și, în special, de dreptul de a se deplasa și de a lucra în alte țări ale UE.

7. COM-2022-600 – Semestrul european 2022 – Pachetul de primăvară

REPowerEU este planul UE care urmărește să reducă dependența Europei de combustibilii fosili rusești cât mai curând posibil și cu mult înainte de 2030, prin accelerarea punerii în aplicare a Pactului verde european. Semestrul european și Mecanismul de redresare și reziliență prevăd cadre solide pentru asigurarea coordonării eficace a politicilor și pentru abordarea provocărilor actuale. Accelerarea procesului de decarbonizare va reduce dependența noastră de combustibilii fosili, contribuind totodată la îndeplinirea obiectivelor noastre climatice pentru 2030, astfel cum sunt stabilite în Legea europeană a climei. România este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri aplicabile deficitelor excesive, pe baza evoluțiilor din perioada anterioară pandemiei. La 3 aprilie 2020, Consiliul a decis, pe baza deficitului excesiv planificat pentru 2019, că în România exista un deficit excesiv. În ultima sa recomandare din 18 iunie 2021, Consiliul a solicitat României să pună capăt situației de deficit excesiv cel mai târziu în 2024. Deficitul public al României în 2021 și efortul bugetar din 2021 sunt în concordanță cu cele recomandate de Consiliu. Prin urmare, procedura este suspendată.

8. COM-2022-624 – Recomandarea Consiliului privind Programul național de reformă al României pentru 2022 

Comisia recomandă ca, în 2022 și în 2023, România să întreprindă acțiuni astfel încât: 1. Să aplice politici fiscal-bugetare în conformitate cu Recomandarea Consiliului din 18 iunie 2021 în vederea încetării situației de deficit public excesiv din România. 2. Să continue implementarea planului său de redresare și reziliență, în concordanță cu jaloanele și țintele convenite. Să finalizeze rapid negocierile cu Comisia cu privire la documentele de programare ale politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027, în vederea începerii punerii lor în aplicare. 3. Să reducă dependența generală de combustibilii fosili. Să faciliteze extinderea în continuare a producției durabile de energie prin accelerarea dezvoltării surselor regenerabile de energie, modernizarea rețelelor de transport al energiei și creșterea interconectării cu statele membre învecinate. Să intensifice ritmul renovărilor și să stabilească obiective mai ambițioase privind renovările, pentru o mai bună eficiență energetică a parcului imobiliar.

9. SWD-2021-624 – Propunere de directivă a UE privind eficiența energetică (reformare)

În prezent, UE are un obiectiv de economisire a energiei de cel puțin 32,5 % în 2030. Având în vedere că este necesar atingerea acestui obiectiv, trebuie să se consolideze și să se sporească gama largă de măsuri de facilitare și de sprijin, pentru a se crea un mediu în care este mai ușor să se promoveze eficiența energetică și să se realizeze economii de energie. Cerințe specifice care conduc la economii de energie pot fi, de exemplu, extinderea măsurilor legate de achizițiile sectorului public și de renovarea clădirilor. 

10. L483/202 – PNL și PSD cresc taxele românilor și suprataxează contractele part-time

Ultima inițiativă este ordonanța de guvern care a fost amânată de cinci ori pentru analiza amendamentelor depuse de parlamentari, ONG-uri, Avocatul Poporului, chiar și de Ministerul Finanțelor. Fiindcă PSD şi PNL nu sunt capabile să combată munca la negru,  pleacă de la ipoteza că toţi românii mint în ce declară. Din confortul birourilor, vin cu această scamatorie prin care antreprenorii ajung să plătească taxele pentru 8 ore de muncă şi dacă au nevoie de un om doar două ore. Am depus amendamente pentru eliminarea suprataxării contractelor part-time, însă coaliția a votat împotrivă, iar amendamentele au fost respinse. Astfel, am votat împotriva raportului de admitere, pentru că trebuie să îmbunătăţim colectarea, să profesionalizăm ANAF dacă nu se descurcă, să fim atenţi pe ce cheltuim banii în licitaţii cu dedicaţie, nu să forţăm angajatorii să concedieze oamenii cu fracţie de normă şi să împartă sarcinile acestora altor angajaţi. Cu doar 5 voturi împotrivă, ordonanța a primit raport de admitere.

Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău