O nouă săptămână în care continuăm cu exercițiul de #transparență. În Comisia pentru Muncă din data de 13 februarie am avut 9 puncte pe ordinea de zi. Vi le prezint mai jos, așa cum le-am analizat cu atenție și le-am trecut, ca și până acum, prin filtrul propriu, în beneficiul vostru.
Pe rând, propunerile sunt:
- L8/2023 – Cadrul legal privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie
Primul punct de pe ordinea de zi vizează un jalon PNRR – cadrul legal privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie. Acesta are în vedere stabilirea tuturor situațiilor în care se poate considera că un copil se află în risc de separare de familie; obligațiilor serviciului public de asistenţă socială când se constată un copil în situația de risc de separare; precum și înființarea sistemului informatic – Observatorul național al copilului. Am votat pentru această inițiativă și a fost adoptat un raport de admitere în unanimitate.
- L764/2022 – Posibilitatea ca ambii părinți să beneficieze de concediu creștere copil concomitent, pe o durată de 2 luni
Propunere de lege ce prevede ca ambii părinți să poată beneficia concomitent de concediu creștere copil, pe durată de 2 luni – care, de regulă, îi revin tatălui, să se poată suprapune peste concediul mamei. În prezent, dacă un părinte nu solicită dreptul la concediu, celălalt nu poate beneficia de dreptul în locul acesteia. Am votat pentru această soluție, prinsă de altfel, și în programul de guvernare, atât cel al partidului, cât și al coaliției de guvernare din care USR a făcut parte. Cu toate acestea, PNL și PSD omit acest lucru, iar inițiativa a primit un raport de respingere.
- L797/2022 – Reparăm situația apărută în practică din cauza interpretărilor diferite ale legii de către casele de asigurări pentru femeile care au prestat activități independente
USR propune să se restituie sumele ce reprezintă indemnizații de risc maternal recuperate de casele de asigurări de la persoanele care au realizat activități independente. Am votat pentru această inițiativă, pentru că este injust faţă de mamele afectate de interpretările diferite ale instituțiilor date textelor normative, în condițiile în care statul ar trebui să ia măsuri pentru a încuraja natalitatea şi a proteja persoanele aflate în situaţii vulnerabile – mamele, pe durata sarcinii. Cu toate acestea, coaliția PNL-PSD a ținut morțiș să fie respinsă inițiativa, chiar reluându-se votul. În final, a fost adoptat un raport de respingere.
- L846/2022 – Structuri asociative fără personalitate juridică în componența Consiliului Național al Organizaţiilor de Pensionari şi al Persoanelor Vârstnice
Inițiativă PSD, prin care se urmărește introducerea în componența Consiliului Național și a asociaţiilor şi filialelor de pensionari din transporturi feroviare, silvicultură sau alte domenii de activitate. Am votat împotrivă, pentru că membrii oricărei forme de reprezentare națională trebuie să aibă personalitate juridică. Totodată, se are în vedere accesul în Consiliul Național a unor organizații care nu sunt asociații de pensionari (ex. casele de ajutor reciproc ale pensionarilor). Însă, cu 10 voturi pentru, a fost adoptat un raport de admitere.
- L850/2022 – Posibilitate de suprapunere de program de muncă pentru personalul didactic medical
Următoarea inițiativă vizează introducerea unei derogări de la art.35 Codul muncii – personalul didactic medical să poată desfășura activitatea didactică în unităţi sanitare cu suprapunerea programului de muncă. Am votat abținere, întrucât creează discriminare față de celelalte categorii de personal care desfășoară activitate didactică. Cu toate acestea, af fost adoptat un raport de admitere.
- L868/2022 – Noi beneficii pentru victimele violenței domestice
Inițiativă USR, prin care se urmărește includerea victimelor violenței domestice în categoria beneficiarilor Legii nr.76/2002. Dezbaterea a fost amânată, la solicitarea inițiatorilor, pentru clarificări cu ministerul.
- L845/2022 – Reduceri de vârstă de pensionare cu 2 ani pentru mai multe categorii de persoane
Avem pe masă o propunere legislativă a PSD, care adaugă la localitățile aflate în zonele afectate de poluare și Codlea din judeţul Braşov. Potrivit legislației privind pensiile publice, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare. Întrucât poluarea chimică industrială nu este evaluată în acest caz, inițiatorii prezentând doar niște informații obținute la un moment dat și există riscul ca acest demers să fie exploatat electoral in campanie de PSD și PNL. M-am abținut la această inițiativă. Inițiativa a primit un raport de admitere.
- L839/2022 – Repararea ordonanței care oferă carduri de energie persoanelor vulnerabile
Ordonanță de urgență ce vizează contribuția de solidaritate – taxa pe profit – a microintreprinderilor și persoanelor afiliate din sectoarele gazelor naturale, titeilor, carbunelui, rafinăriilor. Această contribuție reprezintă taxa de 60% a diferenței de profit pentru anul 2022/2023 față de media profitului pentru 2018-2021. Am votat abținere și a fost adoptat aviz favorabil.
- L2/2023 – Punere în acord cu Deciziile CCR
Ultima inițiativă avută pe masă are în vedere modificarea Codului de procedură penală pentru a pune în acord prevederile sale cu deciziile Curţii Constituţionale. Am votat abținere pentru că, într-adevăr, legislația în vigoare trebuie să fie conformă cu Constituția României însă, această inițiativă nu are implicații directe în domeniul muncii. A fost adoptat un aviz favorabil.
Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.