Comisia pentru Muncă – 18.10.2022

Și în această săptămână continuăm cu exercițiul de #transparență. În Comisia pentru Muncă, din data de 18 octombrie, am avut 5 puncte pe ordinea de zi. Vi le prezint mai jos, așa cum le-am analizat cu atenție și le-am trecut, ca și până acum, prin filtrul propriu, în beneficiul vostru. 

Pe rând, propunerile sunt:

1. L500/2022 –  Reglementarea conceptului de înstrăinare/alienare părintească

Vorbim despre alienarea parentală, respectiv o inițiativă care vine să reglementeze și să definească noțiunea de înstrăinare părintească sau alienare parentală, precum și procedura în fața instanței, în această situație. În Comisie, au fost depuse o serie de amendamente de către Colegiul Psihologilor din România, care îmbunătățesc considerabil textul propunerii, în special definirea și utilizarea corectă a noțiunilor, bazat pe literatură și studii de specialitate. Amendamentele au fost asumate de comisie și au fost adoptate. Am votat împotrivă doar pentru două amendamente, care au fost reformulate pe loc de președintele comisiei. Acestea vizau faptul că instanța va asculta copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani cu participarea unui psiholog expert sau a unui psiholog din cadrul DGASPC. Acest psiholog va trebui să redacteze și un raport de expertiză psihologică în condițiile codului de procedură civilă. Or, aceste condiții nu se vor putea respecta de către un psiholog nespecializat din cadrul DGASPC. Comisia a adoptat un raport de admitere în unanimitate.

2. L410/2022 – L410/2022 – Soluții pentru recuperarea sumelor datorate de stat angajatorilor, pentru concediile medicale 

Întoarsă din plen, această inițiativă legislativă semnată și de către USR PLUS propune un mecanism de compensare între sumele datorate de către angajator statului (CAM, impozitul pe salarii, CAS, CASS) şi sumele aferente concediilor medicale. Inițiativa este pregătită ca răspuns la problema întârzierilor mari la plățile indemnizațiilor de concediu medical. Acest sistem a mai fost adoptat în România și a funcționat foarte bine. Inițiativa mai propune să fie preluate din prima zi costurile cu aceste concedii medicale, pe considerentul că angajatorul plătește o contribuție asigurătorie de muncă în fiecare lună. Am votat pentru adoptarea acestei propuneri, care ar putea contribui la evitarea blocajelor în activitatea economică a angajatorilor. Inițiativa a fost amânată.

3. L572/2022 – Recunoașterea calificărilor medicilor veterinari obținute în alte state terțe 

Vorbim despre o propunere legislativă amânată de două ori, ce prevede stabilirea unor cerințe pentru recunoașterea calificărilor profesionale obținute în state terțe de către medicii veterinari. De asemenea, aceasta stabilește ca acționariatul (capital social) majoritar al cabinetelor și farmaciilor veterinare să fie deținut de medici veterinari. Având în vedere complexitatea amendamentelor depuse, inițiativa a fost amânată și de data aceasta.

4. L613/2022 – Plafonarea prețurilor la lemne

Orodnanță de urgență a Guvernului prevede o serie de măsuri ce privesc plafonarea prețurilor la lemne. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau produse derivate din lemn – în rural, peste 2,5 milioane de gospodării. Am votat abținere, deoarece în unele locuri, unde prețul este sub plafon, acesta va crește. Este normal ca prețul să fie diferit, în funcție de lemn, zonă și altele. Cu 10 voturi pentru, inițiativa a primit un aviz favorabil.

5. L618/2022 – Recunoașterea perioadei în care un funcționar public se află în concediu medical ca vechime în grad profesional

Ultima inițiativă avută pe masă vizează ca perioada în care funcționarul public de execuție a avut raporturile de serviciu suspendate pentru concediu medical pe o perioadă mai mare de o lună să constituie vechime în gradul profesional al funcției publice de execuție. Am depus un amendament pentru eliminarea pensiilor speciale ale primarilor. Vine sfârșitul de an și vom avea pe masă din nou ordonanță de prorogare și vom relua discuțiile interminabile pe marginea acestora. Am depus acest amendament pentru a scuti Guvernul de adoptarea unui OUG anual. Cum a fost de așteptat, amendamentul a fost respins de coaliția toxică. În aceste condiții, dar și pentru că se încalcă principiul constituțional al egalității în drepturi, am votat împotriva avizării acestui proiect. Cu toate acestea, comisia a adoptat un aviz favorabil. 

Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău