O nouă săptămână în care continuăm cu exercițiul de #transparență. De data aceasta, vorbim despre 15 puncte pe ordinea de zi a Comisiei pentru Muncă, din data de 20 septembrie. Vi le prezint, mai jos, așa cum le-am analizat cu atenție și le-am trecut, ca și până acum, prin filtrul propriu, în beneficiul vostru.
Pe rând, propunerile sunt:
1. L544/202 – Balet politic și creșterea salariilor demnitarilor și șefilor instituțiilor publice
Amânată de săptămâna trecută la cererea UDMR, această ordonanță a Guvernului acordă majorări salariale în contextul în care, în ultimii doi ani, salariile personalul bugetar au fost înghețate. Aceste creșteri au în vedere doar un sfert din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cel aflat în plată. În condițiile în care inflația a crescut cu 15%, prețurile alimentelor cu aproape 40%, iar energia cu 135%, Guvernul și-a adus aminte că ar trebui să mai acorde o mică creștere, pentru a aduce salariile mai aproape de nivelul stabilit încă de acum 5 ani. În Comisie, UDMR a depus un amendament prin care se cresc salariile tuturor celor care au funcții de demnitate publică, salariile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ, pe motiv că tot ceea ce s-a înghețat până acum trebuie dezghețat. Fiind un amendament depus pe loc și foarte tehnic, nerealizând pe moment exact despre ce creșteri salariale era vorba, am votat abținere (ceea ce echivalează cu votul împotrivă la numărătoarea privind raportul de admitere). Imediat după comisie, am observat că acesta viza o creștere a salariilor demnitarilor cu aproximativ 2000 lei, iar pentru personalul implicat în legislativ, o creștere de 25%. Coaliția PSD-PNL-UDMR a votat, cum altfel, pentru adoptarea amendamentului, inițiativa primind un raport de admitere.
2. L410/2022 – Soluții pentru recuperarea sumelor datorate de stat angajatorilor pentru concediile medicale
Inițiativa legislativă semnată și de USR PLUS propune un mecanism de compensare între sumele datorate de către angajator statului (CAM, impozitul pe salarii, CAS, CASS) şi sumele aferente concediilor medicale. Inițiativa este pregătită ca răspuns la problema întârzierilor mari la plățile indemnizațiilor de concediu medical. Acest sistem a mai fost adoptat în România și a funcționat foarte bine. Inițiativa mai propune să fie preluate din prima zi costurile cu aceste concedii medicale, pe considerentul că angajatorul plătește o contribuție asigurătorie de muncă în fiecare lună. PNL a solicitat amânarea acestei inițiative, pentru că așteaptă niște precizări de la Guvern.
3. L418/2022 – Alienare parentală – tentativă de reglementare
Avem pe masă o inițiativă legislativă a AUR, prin care se interzice expres abuzul emoțional asupra copilului, exercitat prin alienare parentală. În cazul în care instanța de judecată constată existența alienării parentale, se dispune consilierea psihologică a părinților. Acest concept de “alienare parentală” este foarte important și trebuie reglementat și respectat în România, așa cum se întâmplă deja de ceva timp în țările occidentale. În schimb, nu cred că această inițiativă legislativă e de natură să rezolve problemele reale. Avem deja reglementate în lege, la art. 94, abuzul asupra copilului, care cuprinde și alienare parentală și la art. 95, care prevede interdicția oricăror abuzuri de orice natură care conduc la privarea copilului de drepturile sale, inclusiv de dreptul de a stabili relații cu ambii părinți. În plus, potrivit art. 370 din Codul penal, reprezintă infracțiune fapta persoanei de a împiedica pe oricare dintre părinți să aibă legături personale cu minorul. Pentru aceste motive am votat abținere, iar Comisia a adoptat un raport de respingere.
4. L422/2022 – Deblocarea angajărilor la Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică
Vorbim despre o inițiativă legislativă care vine cu o nouă grilă de salarizare, aferentă funcțiilor specifice Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, având în vedere că legea de înființare a instituției nu a prevăzut acest aspect. Cred că, totuși, salariile propuse sunt foarte foarte mici pentru a putea fi concurențială pe piața muncii această instituție de stat, dar e un pas înainte. Tocmai de aceea, am depus un amendament prin care am propus un sistem de bonusare pe criterii obiective de performanță. Amendamentul USR PLUS a fost adoptat în unanimitate, iar inițiativa a primit un raport de admitere, tot în unanimitate.
5. L457/2022 – Decontarea navetei funcționarilor publici și a personalului din administrația locală
În continuare, discutăm de inițiativa PSD-PNL prin care se urmărește decontarea transportului funcționarilor publici și a personalului contractual din administrația locală din localitatea domiciliului în cea în care își desfășoară activitatea. Nu doar că inițiativa intervine asupra Legii nr.153/2017 care vizează modul de salarizare în sectorul bugetar, astfel că modificarea nu face obiectul legii, ci ar trebui să și tratăm unitar statul și privatul, în ceea ce privește mobilitatea forței de muncă. Am votat împotriva inițiativei, întrucât mi se pare deplasată decontarea integrală, fără nicio limită stabilită, a transportului funcționarilor publici, mai ales în contextul zilelor de astăzi. Comisia a adoptat un raport de respingere în unanimitate.
6. L463/2022 – Drepturi acordate de la data cererii și nu de la data la care se eliberează actele oficiale doveditoare pentru persoanele persecutate politic
Avem pe masă o propunere legislativă care prevede, pentru persoanele persecutate politic, acordarea drepturilor de la data de întâi a lunii următoare depunerii cererii, sub rezerva îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 13, deci – indiferent de data la care se eliberează actele oficiale doveditoare de către organele competente deţinătoare de arhive. Am votat abținere, pentru că, pe de o parte, actele se obțin într-un timp foarte lung, însă, pe de altă parte, nu rezultă în mod clar, din propunere, dacă aceste drepturi se acordă începând cu depunerea cererii, sau după ce dosarul este complet. Din felul în care este scrisă inițiativa, aceasta nu va putea fi aplicabilă. Să depui o cerere fără să dovedești că toate acele situații sunt reale și să beneficiezi de acele drepturi va conduce la o situație greu reversibilă, dacă se stabilește că situația nu corespunde realității. Totuși, cu 3 abțineri ale USR PLUS, a fost adoptat un raport de admitere.
7. L485/2022 – Vârsta de pensionare redusă pentru dansatori și soliști de balet
Următoarea inițiativă, semnată și de USR PLUS, are în vedere includerea dansatorilor şi a soliştilor de balet în categoria persoanelor a căror vârstă standard de pensionare poate fi redusă până la 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi, alături de balerini şi acrobaţi. Este vorba în total de 119 oameni în toată țara, din care doar 16 ar beneficia acum de această lege. Impact minor, dar care corectează o discriminare. Am votat abținere la votul privind raportul de respingere, pentru că inițiativa vine să corecteze niște inechități, deci este utilă și corectă. Cu doar 3 abțineri USR PLUS, a fost adoptat un raport de respingere.
8. L586/2022 Finanțare pentru demararea Programului de Transport, Programului Dezvoltare Durabilă şi Programului de Sănătate
Ordonanța de urgență prevede posibilitatea introducerii în bugetul Ministerului Transporturilor şi al Ministerului Investiţiilor a creditelor de angajament si bugetare necesare proiectelor din cadrul Programului de Transport, Programului Dezvoltare Durabilă şi Programului de Sănătate. Se asigură, astfel, măsuri tranzitorii de finanţare a acestor proiecte, până la aprobarea Programelor prin care le sunt alocate fondurile externe nerambursabile necesare. Urmează ca, ulterior, cheltuielile efectuate să fie solicitate la rambursare Comisiei Europene. Am votat pentru aprobarea acestei inițiative, fiind adoptat, astfel un aviz favorabil în unanimitate.
9. L409/2022 – Burse olimpice pentru elevii români, care studiază în străinătate şi au participat în loturile olimpice şcolare ale României
Această inițiativă a unui parlamentar din grupul minorităților prevede că, începând cu 1 ianuarie 2023, să se acorde bursa de merit olimpic internaţional şi elevilor cu cetăţenie română care studiază în străinătate şi au obţinut distincţii la olimpiadele şcolare internaţionale, dacă au participat ca membri ai loturilor olimpice şcolare ale României, iar profesorii care i-au pregătit pe aceştia să beneficieze de premii. În comisie s-a ridicat problema referitoare la faptul că lotul olimpic al României se formează din elevi care studiază în școlile din România și, implicit, este neclar cum se va aplica această inițiativă. Totuși, am votat pentru această inițiativă, însă Comisia a acordat un aviz nefavorabil.
10. L414/2022 – Garantare efectivă a acordării burselor pentru elevi și studenți
Inițiativa următoare, transpartinică, reglementează un termen de plată a burselor la nivelul învățământului preuniversitar și universitar, precum și penalități pentru depășirea termenelor de plată. Astfel, potrivit propunerii, plata burselor s-ar face în avans, până pe data de 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă. Am votat pentru această inițiativă, deoarece consider că reprezintă o garanție efectivă a acordării burselor pentru elevi și studenți, având în vedere modul în care a gestionat până acum Ministerul această situație. Cu toate acestea, doar USR PLUS a votat pentru, așa că inițiativa a primi un aviz nefavorabil.
11. L416/2022 – Burse de studiu şi de ajutor social pentru elevii înscriși la școlile particulare și care nu plătesc taxă
Discutăm din nou despre burse, iar de data aceasta avem în vedere acordarea de burse de studiu şi burse de ajutor social, atât elevilor de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat, cât şi celor de la cursurile cu frecvenţă din unităţile şcolare particulare autorizate sau acreditate, care urmează gratuit cursurile acestor unităţi şcolare particulare. Am votat pentru egalitate de șanse pentru toţi elevii din România. Comisia, însă, a adoptat un aviz nefavorabil.
12. L408/2022 – 5 locuri bugetate la universități, pentru copii cu CES
Inițiativă transpartinică prin care se alocă 5 locuri bugetate absolvenţilor cu diplomă de bacalaureat orientaţi şcolar şi profesional pe sistemul cerinţelor educaţionale speciale – CES. Am votat pentru echitate, egalitate socială, incluziune socială. A fost adoptat un aviz favorabil în unanimitate.
13. L556/2022 – AUR acordă beneficii inaplicabile donatorilor de celule stem
AUR pune pe masă o propunere, prin care să se acorde o serie de beneficii donatorilor de celule stem hematopoietice, și anume: includerea în categoria persoanelor care beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiilor aferente, scutirea de la coplată și beneficierea de asigurare, fără plata contribuţiilor aferente timp de 10 ani de la donare, precum și acordarea dreptului la concediu medical, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare. Am votat abținere, pentru că art.144 alin.(1) lit.g) din Legea nr.95/2005 deja oferă dreptul donatorilor de a fi scutiți de la plata spitalizărilor și de la costurile controalelor, iar măsura propusă este excesivă și inaplicabilă. Cu doar 4 abțineri, a fost adoptat un aviz favorabil.
14. L563/2022 – USR PLUS propune soluții pentru reducerea deficitului de energie electrică pentru România
Discutăm despre o propunere USR PLUS prin care se urmărește crearea cadrului legal pentru exploatarea potenţialului de producţie a energiei eoliene offshore, pentru investitorii în proiecte de energie eoliană offshore la Marea Neagră – în vederea obţinerii de venituri suplimentare la bugetul de stat, sub formă de redevenţe, prin concesionarea perimetrelor. Întrucât nu am avut niciun punct de vedere de la Ministerul Energiei, dezbaterea a fost amânată.
15. L483/2022 – Suprataxarea contractelor part-time
Ultima inițiativă de pe ordinea de zi este amânată de săptămâna trecută și vizează modificarea substanțială a Codul fiscalui, iar pe sectorul muncii, în principal, suprataxarea contractelor part-time. Am depus săptămâna trecută amendamente pentru eliminarea acestor prevederi. Discuțiile pe amendamente au fost amânate pentru încă o săptămână.
Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.