#CumVotez #Muncă În această săptămână revin cu exercițiul de #transparență după ce săptămâna trecută nu se ținuse comisia pentru muncă. Vă prezint mai jos cele 9 inițiative avute pe masă în comisia din 21 iunie. Pe toate acestea le-am analizat cu atenție și le-am trecut, ca și până acum, prin filtrul propriu, în beneficiul vostru.
1) L359/2022 – Corecții la OUG nr.63/2022 – sprijinul de 250 lei
Prima inițiativă avută pe masă are în vedere corectarea unor prevederi din OUG nr.63/2022, ordonanță care vizează măsura „250 de lei în plus pentru tichete”. Astfel, se pun în acord cu prevederile din domeniul fiscalității o serie de noțiuni. De asemenea, se corectează și situația în care persoanele nu se regăsesc la adresă pentru distribuirea tichetelor, astfel, aceasta este asigurată prin primăria, respectiv serviciul public de asistență socială. Am votat pentru completarea acestei inițiative, astfel încât toate persoanele eligibile să beneficieze de acest sprijin. Comisia a adoptat un raport de adoptare în unanimitate.
2) L360/2022 – Kurzarbeit până la 31 decembrie 2022
Ordonanță de urgență care prelungește aplicarea până la 31 decembrie 2022 a măsurilor prevăzute de OUG nr.132/2020, respectiv a mecanismului – Kurzarbeit – acordarea indemnizaţiei de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru, salariaţilor afectaţi de reducerea timpului de muncă cu cel mult 80% din durata normală de muncă. Am votat pentru această măsură de protecţie socială și cred că este adecvată schimbărilor care se produc constant în economia noastră şi în mod deosebit în această perioadă în care atât angajatorii, cât şi salariaţii acestora au activitatea şi veniturile lunare afectate.
3) L361/2022 – Ajutor de 700 lei pentru toți pensionarii cu pensia mai mică de 2.000 de lei
Un nou ajutor financiar face obiectul următoarei inițiative legislative. Guvernul acordă doar pentru luna iulie 700 de lei tuturor pensionarilor care au o pensie mai mică de 2000 lei. Și această măsură face parte din programul „Sprijin pentru România”. Deși Guvernul ar trebui să aibă o strategie mai largă și să stabilească aceste limite de eligibilitate în baza unor studii justificative, am votat pentru aprobarea acestui proiect de lege, deoarece este o măsură de protecție socială menită să prevină sărăcia. Inițiativa a primit un raport de admitere în unanimitate.
4) L363/2022 – Înființarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate
Ordonanță de urgență ce vizează înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate. Înființarea și operaționalizarea unei astfel de agenții specializate în investițiile în domeniul sănătății este prevăzută că una dintre principalele măsuri care vor fi luate în cadrul reformei din domeniul sănătății, făcând obiectul reformei R2, Dezvoltarea capacității de investiții în infrastructură sanitară, Pilonul V din PNRR. Am susținut în comisie faptul că este nevoie de o instituție dedicată cu angajați proprii, care să fie capabilă să îndeplinească un jalon din PNRR. Trebuie avut grijă, însă, ce fel de oameni vor fi angajați, întrucât miza este uriașă, fiind vorba de 6 spitale regionale. A fost adoptat un raport de admitere în unanimitate.
5) L377/2022 – Reguli noi pentru ocuparea posturilor cu atribuții în implementarea PNRR
Următoarea ordonanță de urgență avută pe masă are în vedere simplificarea procedurii de ocupare a posturilor cu atribuții pentru implementarea PNRR. Concret, sunt reduse termenele prevăzute pentru organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor. Spre exemplu, termenul de selecție a dosarelor este redus de la 5 zile lucrătoare la 24 de ore. Pentru a asigura transparența ocupării acestor funcții publice, am propus alte termene rezonabile desfășurarea concursurilor în condiții normale și pentru prevenirea abuzurilor de acordare a posturilor cu dedicație. Aceste amendamente au fost respinse, drept pentru care, am votat împotriva acestui proiect de lege. Cu toate acestea, comisia, cu majoritate de voturi, a adoptat un raport de admitere.
6) L367/2022 – Dublarea cuantumului alocației pentru susținerea familiei
Inițiativă legislativă care vizează dublarea cuantumului alocației pentru susținerea familiei și dublarea nivelului venitului maxim luat în considerare pentru a putea beneficia de alocație. Inițiatorii au solicitat însă amânarea dezbaterii fără niciun argument, astfel, aceasta a fost amânată.
7) L369/2022 – 6 tichete de valoare pe an pentru persoanele cu dizabilități pentru terapie bazată pe sport, în funcție de diagnostic
Discutăm despre o propunere legislativă ce vizează acordarea a 6 tichete de valoare anual persoanelor cu dizabilități pentru terapia bazată pe sport, în funcție de diagnosticul principal și de fiecare dizabilitate. Propunerea nu stabilește nici valoarea unui tichet, nici procedura de emitere sau de acordare și nici regimul fiscal aplicabil. Cu toate acestea, am votat pentru încurajarea sportului ca mijloc de recuperare în rândul persoanelor cu dizabilități, fiind adoptat un raport de admitere în unanimitate.
8) L383/2022 – Cadrul general pentru acordarea şi emiterea tichetelor sociale pe suport electronic
Inițiativă USR PLUS ce vizează stabilirea cadrului general de acordare şi emitere a tichetelor sociale pe suport electronic, ca instrument de plată a beneficiilor de asistenţă socială în sectorul public şi privat. Am solicitat amânarea dezbaterii pentru ca inițiativa să obțină toate avizele de la celelalte comisii, astfel încât inițiatorul să țină cont de aceste avize și să propună amendamente.
9) L379/2022 – Susţinerea integrării elevilor anterior şcolarizaţi în străinătate
Ultima propunere legislativă este tot a USR PLUS. Aceasta are în vedere susţinerea integrării elevilor anterior şcolarizaţi în străinătate, prin oferirea pe o perioadă mai îndelungată a unui sprijin adaptat nevoilor acestora. În esență, se urmărește înființarea grupelor de acomodare pentru copiii care revin din Diaspora, în cadrul cărora elevii să beneficieze de cursuri de limbă, cultură și civilizație română, în paralel cu orele de curs obligatorii. De asemenea, se propune pregătirea şi formarea personalului didactic şi a psihopedagogilor şcolari pentru a îndruma şi sprijini elevii anterior școlarizați în străinătate. Am votat pentru această inițiativă, întrucât în momentul de faţă nu există o abordare care să preîntâmpine eficient acest fenomen. Astfel, a fost adoptat un aviz favorabil în unanimitate.
Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți!