Comisia pentru Muncă – 27.09.2022

Și în această  săptămână continuăm cu exercițiul de #transparență. Vorbim de și mai multe puncte pe ordinea de zi a Comisiei pentru Muncă, din data de 27 septembrie. Vi le prezint, mai jos, așa cum le-am analizat cu atenție și le-am trecut, ca și până acum, prin filtrul propriu, în beneficiul vostru. 

Pe rând, propunerile sunt:

  1. L415/2022 – Concediu de odihnă pentru directori și inspectori școlari pe tot parcursul anului școlar

Prima propunere legislativă avută pe masă prevede ca ca personalul didactic de conducere să își poată lua concediu de odihnă pe tot parcursul anului școlar. Am votat abținere la raportul de admitere deoarece, în prezent, conform legii, aceste categorii de persoane pot să-și ia concediu și în timpul anului școlar, întrucât acesta se acordă conform Codului muncii, care nu stabilește alte limitări. În comun cu Comisia pentru învățământ, a fost adoptat un raport de respingere.

  1. L555/2022 – Toate prestațiile cuvenite persoanelor cu dizabilități, pe un singur card electronic 

Inițiativa USR PLUS vizează înfiinţarea unui card electronic, similar cardurilor emise pentru biletele de valoare, care să permită cumularea tuturor prestaţiilor sociale, pentru a se asigura debirocratizarea şi facilitarea acordării prestaţiilor sociale persoanelor cu dizabilităţi. Reprezentantul Ministerului Muncii a admis că e o idee bună, dar este nevoie de foarte mult pentru a fi implementată. Cum nu ține doar de un singur minister, dezbaterea a fost amânată pentru a avea un punct de vedere și de la Ministerul Transportului.  

  1. L516/2022 – Sprijin nerealist pentru exercitarea dreptului vot în cazul persoanelor cu dizabilități 

Discutăm despre o inițiativă care are în vedere o serie de obligații pentru autoritățile și instituțiile responsabile cu organizarea alegerilor și care trebuie să asigure. Acestea includ: secţii de vot accesibile şi hărţi; materiale mass-media de prezentare a procesului electoral, în format accesibil pentru persoanele cu dizabilităţi; buletine de vot în formate accesibile; vot prin corespondență; grup sanitar accesibil; alte instrumente pentru persoanele cu probleme vizuale: lămpi de iluminare suplimentară, plicurile şablon şi lupele; documente în format DAISY; cititor de ecrane – soft ce redă vocal, în mai multe limbi, informaţia afişată pe monitorul computerului; magnificator de ecran; televizor cu circuit închis; imprimantă Braille Index Everest V4. Am votat abținere la raportul de respingere, pentru că, în prezent, este reglementată deja o formă de sprijin pentru persoanele cu dizabilități în ceea ce privește exercitarea dreptului de vot. Potrivit Legii nr.208/2015, doi membri ai biroului electoral pot veni acasă la persoana aflată în imposibilitate de a se prezenta la secția de votare. Având în vedere și faptul că intervenția legislativă nu face obiectul Legii nr.448/2006, a fost adoptat un raport de respingere.

  1. L572/2022 – Recunoașterea calificărilor medicilor veterinari obținute în alte state terțe

Avem pe masă o propunere legislativă ce prevede stabilirea unor cerințe pentru recunoașterea calificărilor profesionale obținute în state terțe de către medicii veterinari. De asemenea, aceasta stabilește ca acționariatul (capital social) majoritar al cabinetelor și farmaciilor veterinare să fie deținut de medici veterinari. Având în vedere complexitatea amendamentelor depuse, am propus amânarea dezbaterilor pentru săptămâna viitoare. 

  1. L496/2022 – Creștem vârsta copilului de la 7 la 12 ani, pentru concediul de îngrijire a copilului bolnav

Inițiativa USR PLUS propune extinderea vârstei copilului până la care se poate acorda concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav: de la 7 ani, în prezent, la 12 ani. Am votat pentru această inițiativă, pentru că nu cred că un părinte care are un copil de 7 ani bolnav îl poate lăsa acasă singur să se îngrijească și să își auto-administreze medicamentele. Cu toate acestea, inițiativa a primit un raport de respingere.

  1. L508/2022 – Inițiativă la indigo cu a noastră – majorarea vârstei copilului pentru concediul de îngrijire

Același obiect de reglementare îl vizează și următoarea inițiativă, care a fost depusă ulterior. De data aceasta, am votat abținere la raportul de respingere, dar și această propunere a primit un raport de respingere.

  1. L514/2022 – Nou tip de concediu medical destinat îngrijirii persoanelor cu dizabilități

Avem pe masă reglementarea unui nou tip de concediu medical, și anume concediul pentru îngrijirea „persoanelor care îndeplinesc criteriile medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap, aflate la prima solicitare”. Durata maximă a acestui concediu este de 30 zile calendaristice într-un an, iar cuantumul indemnizației este de 85% din baza de calcul. Inițiativa a fost amânată.

  1. L569/2022 – AUR propune un tichet social de 1.000 lei pentru bebeluși

Discutăm despre propunerea de a acorda un tichet social pe suport fizic, în cuantum de 1000 lei, destinat achiziţiei de hrană pentru bebeluşi, articole vestimentare, lenjerie şi produse dermato-cosmetice. Am votat abținere la raportul de respingere, pentru că la ora actuală există în vigoare pachetul de măsuri Sprijin pentru România, prin care se acordă acest beneficiu. De altfel, a fost adoptat un raport de respingere.

  1. L410/2022 – Soluții pentru recuperarea sumelor datorate de stat angajatorilor, pentru concediile medicale 

Amânată de săptămâna trecută, inițiativa legislativă semnată și de USR PLUS propune un mecanism de compensare între sumele datorate de către angajator statului (CAM, impozitul pe salarii, CAS, CASS) şi sumele aferente concediilor medicale. Inițiativa este pregătită ca răspuns la problema întârzierilor mari la plățile indemnizațiilor de concediu medical. Acest sistem a mai fost adoptat în România și a funcționat foarte bine. Inițiativa mai propune să fie preluate din prima zi costurile cu aceste concedii medicale, pe considerentul că angajatorul plătește o contribuție asigurătorie de muncă în fiecare lună. Am votat pentru adoptarea acestei propuneri, care ar putea contribui la evitarea blocajelor în activitatea economică a angajatorilor. Cu 8 voturi împotrivă, însă, a fost adoptat un raport de respingere.

  1. L562/2022 – Alte locuri de muncă în condiţii speciale

PNL și PSD  propun completarea listelor de locuri de muncă în condiţii speciale cu noi categorii: prepararea de minereuri – măcinare, flotare, filtrare, sortare, sfărâmare şi expediere. Inițiativa mai prevede asimilarea unor locuri de muncă cu cele în condiții speciale pentru care trebuie obţinut avizul pentru încadrarea în condiţiile speciale și care fac parte din Anexa 3 la Lege, dar care nu a mai fost posibil din cauza închiderii fluxurilor operaţionale sau a desfiinţării acestor locuri de muncă anterior datei de 01.04.2001. Același obiect de reglementare, dar și expunerea de motive, sunt identice cu o altă propunere avută pe masă – L517/2022. Am votat împotrivă, deoarece legea sistemului public de pensii nu reglementează asimilarea locurilor de muncă cu cele în condiții speciale, termenul de „an asimilat” nu este definit de lege și se încalcă principiile legalității și a neretroactivității legii. Cu doar 3 voturi împotrivă, a fost adoptat un raport de admitere.

  1. L397/2022 – Recuperarea zilelor libere, dacă sărbătorile legale pică sâmbăta sau duminica

Discutăm despre o inițiativă PNL care stabilește ca, atunci când este incidentă situaţia suprapunerii zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează cu zilele de repaus săptămânal, zilele libere să se acorde în zilele de după cele de repaus săptămânal. Întrucât există posibilitatea ca această propunere să fie adoptată, am depus un amendament menit să nu se aibă în vedere zilele de sărbătoare legală care, prin natura lor, se suprapun cu ziua de duminică. Amendamentul a fost respins. Cred că, mai ales în aceste vremuri dificile, un cost suplimentar semnificativ pentru angajatori nu este necesar. Pentru aceste motive, am votat pentru respingerea inițiativei. De altfel, ca și în multe alte situații, și PNL a votat împotriva propriei inițiative. 

  1. L517/2022 – Cine după cine a copiat (întrecere între PSD și PNL pe condițiile speciale în muncă)

Propunerea legislativă a PNL cu PSD, cu o expunere de motive identică cu cea de la punctul 10, vizează același lucru – asimilarea unor locuri de muncă cu cele în condiții speciale. Am intervenit în Comisie și am întrebat inițiatorii de ce expunerea de motive de la pct.10 este identică. Răspunsul primit de la PSD a fost următorul: este o întrebare retorică, nu răspundem, pierdem clipe prețioase. Am votat împotrivă, este inadmisibil ca două inițiative depuse de parlamentari diferiți să aibă același obiect de reglementare și expunere de motive – cine după cine a copiat? Inițiativa a primit, în final un raport de respingere.

  1. L570/2022 – Drepturi acordate prizonierilor luați de partea germană după 23 august 1944

Următoarea propunere legislativă prevede acordarea de beneficii și prizonierilor constituiți de către partea germană după 23 august 1944 (în prezent, sunt vizați doar cei luați doar de partea sovietică) și acordarea unei sume fixe, cu titlu de despăgubire reparatorie, pentru care se va ține cont de toate indemnizaţiile pierdute în decursul celor 32 de ani de la adoptarea decretului. Am votat împotrivă, deoarece modificările propuse nu fac obiectul decretului nr.118/1990, care se referă la persoanele persecutate din motive politice comuniste. În aceste condiții, a fost adoptat un raport de respingere.

  1. L494/2022 – Din nou, despre creșteri salariale cu dedicație, marca PSD-PNL 

Am avut pe masă o altă inițiativă a PSD-PNL, prin care aceștia și-au propus să-i compenseze doar pe ce cei din conducere și aparatul de partid. Este vorba de aproximativ 1.700 lei în plus la salariu, dar doar pentru personalul cu funcții de conducere din învățământ (inspectorii și directorii din școli) și pentru primari. De data aceasta, am depus un amendament, știind foarte bine că nu va fi acceptat, dar cu menirea de a le reaminti care categorie de personal trebuie să primească măriri salariale. Da, personalul din învățământ, fără nicio discriminare, atât din preuniversitar, universitar, cât și din cercetare. Este inechitabilă și discriminatorie o creștere salarială doar pentru o singură categorie de personal dintr-o familie ocupațională. Amendamentul a vizat aplicarea legii – salarizarea la nivelul prevăzut de lege pentru anul 2022. Adică o creștere de 200-300 lei. Poate și intervenția noastră i-a făcut să realizeze cât sunt de ridicoli și i-am facut să își dea raport de respingere la propria lege. 

  1. L563/2022 – Soluții USR PLUS pentru reducerea deficitului de energie electrică pentru România

Discutăm despre o propunere USR PLUS prin care se urmărește crearea cadrului legal pentru exploatarea potenţialului de producţie a energiei eoliene offshore, pentru investitorii în proiecte de energie eoliană offshore la Marea Neagră – în vederea obţinerii de venituri suplimentare la bugetul de stat, sub formă de redevenţe, prin concesionarea perimetrelor. Întrucât președintelui Comisiei (PSD) nu „i-a fost clar deloc acest offshore”, acesta a supus la vot un aviz nefavorabil. Am votat împotrivă, respectiv pentru crearea de noi locuri de muncă şi reducerea deficitului de energie electrică pentru România. Cu toate acestea, Comisia a dat un aviz nefavorabil.

  1. L573/2022 – Evaluare și consiliere psihologică pentru femeile care au născut

Inițiativa USR PLUS vizează dreptul asiguratei de a beneficia de servicii de evaluare psihologică şi consiliere psihologică, în vederea prevenirii şi tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii şi naşterii. Consultarea psihologică se va putea presta, la cerere, pe parcursul unei perioade de 126 de zile după naştere. Am votat pentru acordarea acestor servicii în cadrul maternităților și pentru susținerea femeilor, în scopul reducerii efectelor depresiilor postnatale. Din păcate, propunerea a primit un aviz nefavorabil.

  1. L454/2022 – Ofițeri din rândul masteranzilor

Vorbim de o propunere legislativă prin care statutul de cadru militar să poată fi dobândit și de către persoanele care dețin o licență în specializări universitare necesare structurilor instituției și care absolvă cursul de master profesional. Am votat abținere, deoarece, pe de o parte, se urmărește recrutarea directă de personal cu diverse specializări în structurile militare ale MAI, iar pe de altă parte, modificările sunt de formă, întrucât nu se pot aplica, dat fiind numeroasele probleme legate de accesibilitatea la acest masterat. Cu 10 voturi pentru și 4 abțineri, a fost adoptat un aviz favorabil. 

  1. L498/2022 – Fără birocrație la concursurile pentru ocuparea funcțiilor publice

Inițiativa USR PLUS prevede depunerea în format electronic a documentelor necesare pentru înscrierea la concursurile pentru ocuparea funcţiilor publice vacante din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice. Astfel, doar candidaţii declaraţi admişi la concursul de recrutare vor avea obligaţia prezentării exemplarelor originale. Am votat pentru eficientizarea înscrierii la concursuri, prin asigurarea accesului neîngrădit al oricărei persoane interesate să poată candida, fără a fi constrânsă de birocrația și distanțele lungi pe care altfel le-ar avea de parcurs. Comisia a adoptat un aviz favorabil în unanimitate.

  1. L591/2022 – Masă caldă în școli

Ordonanță de urgență de corectare, după ce ministrul Cîmpeanu și-a dat seama că i-ar ajunge banii pentru mese calde pentru mai mulți copii. Am depus amendamente la Comisia pentru învățământ, comisie raportoare, ce au în vedere permanentizarea programului și cel puțin dublarea anuală a numărului de școli. Lăsând dezbaterile pentru comisia raportoare, Comisia pentru muncă a adoptat un aviz favorabil în unanimitate. 

  1. L483/2022 – Suprataxarea contractelor part-time

Ultima inițiativă de pe ordinea de zi este amânată a treia oară la rând și vizează modificarea substanțială a Codul fiscal, iar în sectorul muncii, în principal, suprataxarea contractelor part-time. Am depus amendamente pentru eliminarea acestor prevederi. Discuțiile pe amendamente au fost amânate pentru încă o săptămână.

Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău