Comisia pentru Muncă – 28.11.2022

#𝙢𝙪𝙣𝙘𝙖̆  Și în această săptămână continui exercițiul de #transparență. În Comisia pentru Muncă, din data de 28 noiembrie, am avut 4 puncte pe ordinea de zi. Vi le prezint mai jos, așa cum le-am analizat cu atenție și le-am trecut, ca și până acum, prin filtrul propriu, în beneficiul vostru.

Pe rând, propunerile sunt:

  1. L698/2022 – Creștere salarială pentru personalul din instituții publice implicat în PNRR

Primul proiect de pe ordinea de zi vizează, în principal, o creștere salarială de până la 50% pentru personalul din instituții publice implicat în PNRR, iar majorările cumulate nu pot depăși 50% din salariul de bază. Am votat pentru această inițiativă pentru că este necesară adoptarea unui regim de salarizare similar celui aferent implementării proiectelor cu fonduri nerambursabile obișnuite; astfel încât să fie asigurat un aparat de lucru adecvat, care să asigure atingerea în termen a jaloanelor. Cu o singură abținere, a fost adoptat un raport de admitere.

  1. L696/2022 – Clarificări privind serviciile conexe actului medical pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist

Ordonanță de urgență care modifică Legea sănătății, L95/2006, și clarifică conţinutul, precum şi modul de aplicare a prevederilor legale referitoare la serviciile conexe actului medical pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist. Am votat pentru, deoarece este este nevoie ca Legea nr. 95/2006 să fie în concordanță cu prevederile Legii nr. 151/2010, astfel încât să se asigure accesul fără discriminare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, la serviciile conexe actului medical persoanelor cu tulburări din spectrul autist. A fost adoptat un aviz favorabil în unanimitate.

  1. L703/2022 – Sprijin în procesul de integrare a copiilor cu dizabilităţi

Propunere legislativă USR, prin care se urmărește ca unitățile de învățământ speciale să poată fi și centre de resurse de asistență educațională pentru copiii, elevii și tinerii cu CES, integrați în învățământul de masă. Am votat pentru sprijinirea procesului de integrare a copiilor cu dizabilităţi. Cu toate acestea, cu 7 voturi împotrivă, a fost adoptat un aviz nefavorabil.

  1. L726/2022 – Personalitate juridică pentru școlile cu un efectiv de 100 de elevi

Ultima propunere legislativă, venită din partea partidului AUR, are în vedere posibilitatea ca școlile cu efective mai mici de elevi să poată avea personalitate juridică (minim 100, în prezent fiind nevoie de minim 300). Am votat împotrivă, deoarece consider că soluția la problemele invocate nu este acordarea personalității juridice unei unități de învățământ cu un număr de 100 de elevi, ci aducerea elevilor la cea mai apropiată unitate, unde sunt profesori la fiecare materie și alte interacțiuni sociale. Această inițiativă a fost respinsă în unanimitate, chiar și AUR votând împotriva propriei inițiative.

Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău