Luni, 6 februarie și miercuri, 8 februarie, am avut plenuri dedicate inițiativelor legislative, din domeniul muncii și educației:
- L781/2022 – Tichete sociale pe suport electronic și pentru anul 2023
Este vorba despre prelungirea acordării tichetelor sociale pe suport electronic și pentru anul 2023 – sprijin material acordat în temeiul OUG nr.63/2022. Am votat pentru sprijinul persoanelor vulnerabile, în contextul creșterii prețurilor la energie, utilități și la bunurile de consum, ce determină în principal o scădere a standardului de viață a populației și în special a puterii de cumpărare. Cu 110 de voturi pentru, inițiativa a fost adoptată de Senat.
- L782/2022 – Carduri de energie pentru persoane vulnerabile
Următoarea inițiativă vizează un sprijin pentru populația vulnerabilă pentru compensarea prețului la energie, finanțat din fonduri externe nerambursabile – carduri de energie în valoare de 700 de lei. Având în vedere creșterea prețului la energie, care afectează condițiile de trai, se ajunge a se aloca peste 30% din venitul unei persoane pentru achitarea consumului de energie. Astfel, în lipsa unui sprijin acordat, există riscul de sărăcie extremă a persoanelor vulnerabile. Cu 114 de voturi pentru, inițiativa a fost adoptată de Senat.
- L784/2022 – Ordonanța trenuleț și despre cum se aplică legile
Ordonanța trenuleț prevede numeroase derogări de la mai multe legi. În domeniul muncii, vorbim despre creșterea salariilor personalului bugetar cu 10%, dar fără a se depăși valoarea nominală stabilită pentru 2022 din grila Legii nr.153/2022; pensia socială este stabilită la 1.125 lei; salariul minim în construcții la 4.000 lei, iar punctul de pensie va fi 1. 785 lei. Am votat abținere, întrucât vizează multe derogări de la prevederile în vigoare, prorogări ale intrării în vigoare a numeroase acte normative, dezbătute și adoptate, precum și suspendări de aplicare a unor dispoziții legale. Cu 79 de voturi pentru, legea de aprobare a ordonanței a fost adoptată.
- L754/2022 – Salariu pentru directorul de extensie universitară
Avem pe masă o propunere legislativă ce reglementează salarizarea directorului de extensie universitară, asociind-o cu cea a directorului de departament. Am votat abținere, iar cu 86 de voturi pentru, inițiativa a fost adoptată de Senat.
- L263/2021 – Reexaminare pentru propunerea legislativă privind reorganizarea și funcționarea Academiei Oamenilor de Știință din România
Inițiativa vizează o propunere legislativă adoptată de Parlament, dar care face obiectul unei cereri de reexaminare a Președintelui. Criticile formulate au în vedere în principal următoarele: niciunul dintre elementele caracteristice ale naturii juridice a Academiei nu demonstrează calitatea acesteia de autoritate publică administrativă; este necesar ca legea să prevadă criteriile minimale atât pentru acordarea, cât şi cauzele de încetare a calităţii de membru al AOSR; iar dispoziţiile cu privire la drepturile salariale sunt neclare întrucât nu se stabilesc în mod clar funcţiile şi corespondenţa acestora cu funcţiile salarizate potrivit Legii-cadru nr. 153/2017. Am votat împotrivă, însă cu 64 de voturi pentru proiectul a fost adoptat de Senat.
Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.