Plenul Senatului – 07.12.2022

În această săptămână am avut un singur plen dedicat inițiativelor legislative, miercuri, 07 decembrie:

1. L698/2022 – Creștere salarială pentru personalul din instituții publice implicat în PNRR
Primul proiect vizează, în principal, o creștere salarială de până la 50% pentru personalul din instituții publice implicat în PNRR (doar pe durata desfășurării proiectelor), iar majorările cumulate nu pot depăși 50% din salariul de bază. Am votat pentru această inițiativă, pentru că este necesară adoptarea unui regim de salarizare similar celui aferent implementării proiectelor cu fonduri nerambursabile obișnuite. Cu 9 voturi împotrivă (AUR) și 6 abțineri, inițiativa a fost adoptat de Senat.

2. L654/2022 – Inițiativă AUR pentru finanţarea de la bugetele locale şi de stat a cheltuielilor privind transportul şi cazarea elevilor care participă la concursuri internaţionale.
Mai exact, în domeniile ştiinţelor exacte, creativităţii tehnice, creaţiei literare și altele, indiferent de denumirea evenimentului, care se desfăşoară în străinătate, inclusiv participarea la festivităţi de prezentare a proiectelor câştigătoare sau de premiere. Aceasta mai propune asigurarea finanțării şi pentru cel mult două persoane adulte care îi însoţesc pe elevi. Pentru că ideea inițiativei este bună, însă este prea generală și nu ține cont de reglementările actuale în vigoare și nici de faptul că nu orice concurs internațional este și relevant (unele fiind chiar plătite de către participanți), am votat abținere, iar inițiativa a fost respinsă de Senat.

3. L246/2022 – Inițiativă aflată în reexaminare în urma unei Decizii CCR de neconstituționalitate.
După ce a fost atacată la CCR și declarată parțial neconstituțională, a rămas cu un singur articol adoptat de Camera Deputaților, care modifică OUG nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației. Conform modificării propuse, pentru unitățile de învățământ cu personalitate juridică care au luat ființă în urma fuziunii, drepturile și obligațiile, inclusiv cele referitoare la autorizațiile de funcționare provizorie/acreditare, se transferă către unitățile/unitatea cu personalitate juridică rezultată.
Am votat împotriva adoptării acestei forme, deoarece contravine principiilor din Legea educației naționale, care spun că ARACIP face o propunere pentru finalizarea fuziunii, în care, după ce verifică asigurarea standardelor de calitate, precizează, după caz, inclusiv drepturile şi obligaţiile dobândite de către unitatea de învăţământ absorbantă sau constituită prin operaţiunea de fuziune prin contopire, precum și menţinerea acreditării pentru unitatea de învăţământ absorbantă, respectiv transferul acreditării la unitatea nou – constituită prin contopire. Totuși, cu doar 20 de voturi împotrivă a USR și o abținere, inițiativa a fost adoptată de Senat.

𝙍𝙖̆𝙢𝙖̂𝙣𝙚𝙩̦𝙞 𝙖𝙡𝙖̆𝙩𝙪𝙧𝙞 𝙙𝙚 𝙢𝙞𝙣𝙚, 𝙫𝙤𝙞 𝙧𝙚𝙫𝙚𝙣𝙞 𝙘𝙪 𝙣𝙤𝙪𝙩𝙖̆𝙩̦𝙞.

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău