#CumVotez #Plen Senat Și în această săptămână, așa cum fac de fiecare dată, vă prezint ce s-a întâmplat în plen. Luni, 9 mai, am avut pe ordinea de zi șapte inițiative legislative din domeniul muncii și protecției sociale, dintre care doar una singură a fost dezbătută și votată, urmând să continuăm miercuri. Miercuri, însă, s-a dezbătut tot o singură inițiativă legislativă, din domeniul muncii. Este vorba despre ordonanța Guvernului prin care se restituie profesorilor diferențele salariale în 5 ani. Am solicitat să fie pusă pe ordinea de zi, pentru a susține în plen amendamentul nostru care ar reduce la 2 ani termenul în care profesorii își vor primi înapoi banii cuveniți. Era necesară dezbaterea și votul asupra acestei ordonanțe, pentru că sâmbătă se împlinește termenul de adoptare tacită, iar legea de aprobare a ordonanței va merge către Camera Deputaților în forma adoptată de Guvern, fără ca Senatul să se pronunțe asupra ei.
1) L159/2022 – Recunoaștere în România a unor perioade de studiu din Moldova
Primul proiect de lege vizează ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice, semnat la Bucureşti, la 23 noiembrie 2021. Acest acord aduce prevederi suplimentare față de o altă înțelegere care este deja în vigoare încă din 1999. Noul document prevede recunoașterea unor diplome din învățământul preuniversitar, terțiar non-universitar și postuniversitar. Am votat pentru raportul de admitere, atât în Comisia pentru învățământ, cât și în Comisia pentru muncă. Am luat cuvântul în plen și am subliniat că orice pas care aduce mai aproape cele două state este important. De asemenea, ratificarea acestui acord susține mobilitatea academică și cea a forței de muncă, atât pentru cetățenii moldoveni, cât și pentru români. Acest act normativ aduce o serie de îmbunătăţiri privind recunoaşterea diplomelor, certificatelor şi a titlurilor ştiinţifice, astfel: recunoaşterea anumitor diplome şi certificate de nivel preuniversitar din Republica Moldova, precum diploma de absolvire a liceului, a învăţământului în mediul general, diplomele de absolvire a colegiilor şi a şcolilor medicale de bază ș.a. De asemenea, prin acest proiect legislativ, cooperarea bilaterală între România şi Republica Moldova este consolidată în spiritul politicilor europene privind accesul la educaţie şi formare profesională a cetăţenilor români şi a celor din Republica Moldova. Recunoașterea Diplomelor este un demers important pentru accesul pe piața muncii și ocuparea forței de muncă. Proiectul de lege a fost adoptat în unanimitate.
2) L232/2022 – Ordonanța care întârzie 5 anu plata datoriilor Ministerului Educației fațp de profesori
Este vorba de OUG nr.48/2022, care acordă profesorilor diferențe salariale rezultate din două situații. Vorbim despre datorii pentru salariile și tranșele de vechime care au fost calculate greșit. Aceste drepturi au fost câștigate în instanță de o parte dintre profesori, iar acum ministerul doar le plătește datoria și celor care nu au făcut vreo acțiune în justiție, anticipând că altfel va pierde o serie şi mai lungă şi costisitoare de procese. Când le va da statul banii care, de fapt, li se cuveneau deja profesorilor? În 5 ani, cu cea mai mare parte a datoriei în 2025 și în 2026, adică în guvernarea următoare. De aceea, am depus și susținut un amendament pentru ca datoriile să le fie acordate în 2 ani în loc de 5 – e firesc ca oamenii să își primească banii cuveniți mai repede. Am subliniat, în comisie, că nu este normal ca diferențele salariale datorate de 4 ani să fie acoperite în 5 ani. Profesorii sunt categoria socială care a primit cei mai puțini bani, având în vedere faptul că alocarea bugetului pe educație e la un record minim raportat la PIB. Se pare că profesorii sunt numai buni de împrumutat statul. Nu există argumentul “NU SUNT BANI”, mai ales că propunerea noastră nu punea niciun fel de presiune pe bugetul anului în curs. Cu toate acestea, amendamentul nostru a fost respins de în comisie. În plen, am solicitat suplimentarea ordinei de zi cu această inițiativă, pentru a supune votului în plen amendamentul propus. Și de această dată, Coaliția PSD-PNL-UDMR au votat împotrivă. Am susținut în plen faptul că s-a decis, cu acest vot, în mod clar, să se acorde diferențe salariale cu țârâita, în 5 ani, deși diferențele salariale au fost strânse în 4 ani. Se consideră, din nou, că statul are dreptul discreționar să împrumute bani de la profesori și să le dea firimituri înapoi, în 5 ani de zile, dintre care doar 20% în primii 2 ani. Am votat abținere, pentru că nu putem admite așa ceva, de aceea și propusesem amendamente în care 95% dintre aceste diferențe salariale să se dea din bugetul anului viitor. Lucru ce ar fi reprezentat doar 0,3% din PIB.
Rămâneți alături de mine. Voi reveni cu noutăți din comisii.