Plenul Senatului – 10.10.2022, 12.10.2022

În această săptămână, am avut plenuri dedicate inițiativelor legislative, în zilele de luni și miercuri. Luni, 10 octombrie, am avut pe ordinea de zi 11 proiecte legislative din domeniul muncii și educației, iar miercuri, 12 octombrie, 4 inițiative: 

1. L459/2022 – Cadru legal pentru Kurzarbeit și șomaj tehnic în situații de criză

Prima propunere legislativă vizează instituirea posibilității ca, în anumite situații de criză, cum ar fi inundații în anumite zone, secetă, război în vecinătatea României, care pot afecta o anumită zonă a economiei și altele, să se poată aplica măsuri de tipul kurzarbeit și șomaj tehnic. Am votat pentru această inițiativă – este o reglementare necesară pentru situații de criză, chiar dacă nu ar trebui să fie o inițiativă de modificare a Codului muncii, având în vedere faptul că se aplică și profesiilor liberale, or Codul muncii nu se aplică acestora. Cu doar un singur vot de abținere, inițiativa a fost adoptată de Senat.

2. L514/2022 – Un nou tip de concediu medical pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități 

Următoarea inițiativă vizează reglementarea unui nou tip de concediu medical – a celui pentru îngrijirea „persoanelor care îndeplinesc criteriile medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap, aflate la prima solicitare”. Am votat pentru adoptarea acestei inițiative, pentru că persoanele care solicită încadrarea în grad de handicap în situaţia primei prezentări nu beneficiază de însoţitor, asistent personal sau asistent personal profesionist. În majoritatea cazurilor, membrii familiei sau reprezentantul legal sunt cei care se ocupă și sunt nevoiţi să îşi ia concediu fără plată, pentru asta. Cu un singur vot de abținere, inițiativa a fost adoptată de Senat.

  1. L494/2022 – Din nou, despre creșteri salariale cu dedicație, marca PSD-PNL 

Am avut pe masă o altă inițiativă a PSD-PNL, prin care aceștia și-au propus să-i compenseze doar pe ce cei din conducere și aparatul de partid. Este vorba de aproximativ 1.700 lei în plus la salariu, dar doar pentru personalul cu funcții de conducere din învățământ (inspectorii și directorii din școli) și pentru primari. De data aceasta, În Comisie, am depus un amendament, știind foarte bine că nu va fi acceptat, dar cu menirea de a le reaminti care categorie de personal trebuie să primească măriri salariale. Da, personalul din învățământ, fără nicio discriminare, atât din preuniversitar, universitar, cât și din cercetare. Este inechitabilă și discriminatorie o creștere salarială doar pentru o singură categorie de personal dintr-o familie ocupațională. Amendamentul a vizat aplicarea legii – salarizarea la nivelul prevăzut de lege pentru anul 2022. Adică o creștere de 200-300 lei. Poate și intervenția noastră i-a făcut să realizeze cât sunt de ridicoli și i-am facut să își dea raport de respingere la propria lege. La plen, am luat cuvântul și am arătat că fără inspectori ne mai descurcăm, fără educatori, învăţători şi profesori, nu! Astfel, cu un singur vot de abținere, inițiativa a fost respinsă de Senat.

  1. L496/2022 – Am propus creșterea vârstei copilului de la 7 la 12 ani, pentru concediul de îngrijire a copilului bolnav

Inițiativa USR PLUS propune extinderea vârstei copilului până la care se poate acorda concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav: de la 7 ani, în prezent, la 12 ani. Am votat pentru această inițiativă, pentru că nu cred că un părinte care are un copil de 7 ani bolnav îl poate lăsa acasă singur să se îngrijească și să își auto-administreze medicamentele. La plen, am luat cuvântul și am atras atenţia asupra faptului că propunerea vrea să modifice un alineat care este neschimbat încă de la intrarea în vigoare, din 2006. Cred că, astăzi, copiii nu mai sunt în siguranţă în casă la o vârstă fragedă, când sunt foarte influenţabili, fără prezenţa unui adult. Adevărul este că părinţii pot să plece mai greu de la muncă astăzi şi fac mai mult pe drum, copiii sunt mai expuşi la un mediu, uneori toxic, chiar şi când sunt în casă. De la 1 ianuarie 2006, când România nici nu era încă în Uniunea Europeană, noi nu am mai revăzut nevoia copiilor bolnavi de susţinere şi supraveghere din partea părinţilor. Cu toate acestea, propunerea a fost respinsă de Senat, cu 73 de voturi.

  1. L508/2022 – Inițiativă la indigo cu a noastră – majorarea vârstei copilului pentru concediul de îngrijire

Același obiect de reglementare este vizat  și de următoarea inițiativă, care a fost depusă ulterior. De data aceasta, am votat abținere la raportul de respingere, dar și această propunere a fost respinsă de Senat.

6. L520/2022 – Coaliția PSD PNL nu recunoaște valoarea muncii în condiții speciale și respinge propunerea noastră pentru pensii echilibrate

Inițiativa legislativă pe care am depus-o în iunie vizează eliminarea condiției de vechime minimă în grupa I/ condiții speciale pentru a beneficia de stagiu complet de cotizare redus. În formula de calcul al pensiei se utilizează un punctaj mediu anual. Acesta se calculează prin împărțirea numărului de puncte acumulat din întreaga activitatea la un stagiu complet de cotizare. Stagiul complet de cotizare este o valoare fixă – 35 – pentru femei și bărbați, indiferent de vechimea în muncă (chiar și pentru o persoană care a muncit peste 40 de ani). Însă, pentru grupa I de muncă – sunt prevăzute stagii complete reduse pentru fiecare categorie de activități din grupa I (25 ani – 20 ani – 15 ani), condiționate de a avea o anumită vechime minimă în fiecare dintre aceste activități. Propunerea noastră are în vedere eliminarea efectelor negative generate de interpretările neunitare cu privire la stabilirea stagiului complet de cotizare, în raport de vechimea minimă necesară în domeniu. Astfel, ne dorim să eliminăm orice inechitate între persoanele care au desfășurat activitate în aceste domenii. În Comisie, reprezentantul Ministerului Muncii ne-a comunicat că nu susține acest proiect, pentru că au în lucru o nouă lege – în condițiile în care mai există o lege adoptată în 2019, care nu a apucat să intre în vigoare, iar oamenilor care au lucrat un număr de ani mai mic în condiții grele nu li se recunoaște această vechime. Din acest motiv, Coaliția PNL-PSD a votat pentru respingerea acestei inițiative.

  1. L516/2022 – Sprijin nerealist pentru exercitarea dreptului vot în cazul persoanelor cu dizabilități 

Discutăm despre o inițiativă care are în vedere o serie de obligații pentru autoritățile și instituțiile responsabile cu organizarea alegerilor și care trebuie să asigure. Am votat abținere la raportul de respingere, pentru că, în prezent, este reglementată deja o formă de sprijin pentru persoanele cu dizabilități în ceea ce privește exercitarea dreptului de vot. Potrivit Legii nr.208/2015, doi membri ai biroului electoral pot veni acasă la persoana aflată în imposibilitate de a se prezenta la secția de votare. De altfel, inițiativa a fost respinsă de Senat.

  1. L562/2022 – Alte locuri de muncă în condiţii speciale

PNL și PSD  propun completarea listelor de locuri de muncă în condiţii speciale cu noi categorii: prepararea de minereuri – măcinare, flotare, filtrare, sortare, sfărâmare şi expediere. Inițiativa mai prevede asimilarea unor locuri de muncă cu cele în condiții speciale pentru care trebuie obţinut avizul pentru încadrarea în condiţiile speciale și care fac parte din Anexa 3 la Lege, dar care nu a mai fost posibil din cauza închiderii fluxurilor operaţionale sau a desfiinţării acestor locuri de muncă anterior datei de 01.04.2001. Am votat împotrivă, deoarece legea sistemului public de pensii nu reglementează asimilarea locurilor de muncă cu cele în condiții speciale, termenul de „an asimilat” nu este definit de lege și se încalcă principiile legalității și a neretroactivității legii. Totuși, cu 90 de voturi pentru, propunerea legislativă a fost adoptată de Senat.

  1. L517/2022 – Cine după cine a copiat (întrecere între PSD și PNL pe condițiile speciale în muncă)

Propunerea legislativă a PNL cu PSD, cu o expunere de motive identică cu cea de la punctul 8, vizează același lucru – asimilarea unor locuri de muncă cu cele în condiții speciale. Am intervenit în Comisie și am întrebat inițiatorii de ce expunerea de motive de la pct.10 este identică. Răspunsul primit de la PSD a fost următorul: este o întrebare retorică, nu răspundem, pierdem clipe prețioase. Am votat împotrivă, este inadmisibil ca două inițiative depuse de parlamentari diferiți să aibă același obiect de reglementare și expunere de motive – cine după cine a copiat? Inițiativa a fost respinsă de Senat.

10. L552/2022 – Propunerea legislativă pentru recunoașterea vechimii în muncă a PFI- urilor adoptată de Senat

Inițiativa USR PLUS vizează recunoaşterea activităţii economice desfăşurate de persoana fizică independentă ca vechime în muncă, precum şi acordarea acestui drept persoanelor care desfăşoară activităţi liberale, dar şi acelora care prestează activităţi economice a căror desfăşurare este organizată şi reglementată prin legi speciale. Am votat pentru și cred că, prin recunoașterea vechimii în muncă a PFI- urilor, se va încuraja o mai mare mobilitate pentru profesiile liberale în vederea angajării în sistemul public și se va elimina o discriminare legislativă privind această categorie de persoane. De altfel, cu doar un singur vot de abținere, inițiativa a fost adoptată de Senat.

  1. L292/2022 – O nouă disciplină – „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România”

Această inițiativă vizează introducerea în planurile-cadru ale învățământului liceal a unei noi discipline opționale pentru clasele a XII-a și a XIII-a. Votul meu a fost pentru, chiar dacă dosarul Revoluției este încă nerezolvat de 33 de ani. Inițiativa, al cărei unic inițiator este Marilen Pirtea, a fost adoptată de Senat.

12. L458/2022 – Noi tipuri de contracte atipice de muncă

Această propunere legislativă are în vedere reglementarea a două noi tipuri de contracte individuale de muncă: cel „la cerere” – în temeiul căruia salariatul vine la muncă atunci când este chemat – și cel cu mai mulți angajatori. Am depus amendamente pentru a oferi un nivel de protecție suplimentară angajaților și pentru a respecta Directiva europeană în materie. Am votat pentru flexibilitatea raporturilor de muncă și inițiativa a fost adoptată de Senat cu 93 de voturi.

  1. L515/2022 – Bonuri de valoare elevilor pentru control oftalmologic și ochelari de vedere

Această inițiativă prevede acordarea unor bonuri de valoare elevilor din învăţământul preuniversitar în stare de vulnerabilitate materială, pentru control oftalmologic de specialitate şi achiziţionare ochelari de vedere sau alte dispozitive necesare. Inițiativa a primit raport de admitere în unanimitate la Comisia pentru învățământ, comun cu Comisia pentru buget, adoptat și în plenul Senatului.

14. L483/202 – PNL și PSD cresc taxele românilor și suprataxează contractele part-time

Vorbim despre ordonanța de guvern care a fost amânată de cinci ori pentru analiza amendamentelor depuse de parlamentari, ONG-uri, Avocatul Poporului, chiar și de Ministerul Finanțelor. Fiindcă PSD şi PNL nu sunt capabile să combată munca la negru,  pleacă de la ipoteza că toţi românii mint în ce declară. Din confortul birourilor, vin cu această scamatorie prin care antreprenorii ajung să plătească taxele pentru 8 ore de muncă şi dacă au nevoie de un om doar două ore. Am depus amendamente pentru eliminarea suprataxării contractelor part-time, însă coaliția a votat împotrivă, iar amendamentele au fost respinse. Astfel, am votat împotriva raportului de admitere, pentru că trebuie să îmbunătăţim colectarea, să profesionalizăm ANAF dacă nu se descurcă, să fim atenţi pe ce cheltuim banii în licitaţii cu dedicaţie, nu să forţăm angajatorii să concedieze oamenii cu fracţie de normă şi să împartă sarcinile acestora altor angajaţi. Cu 67 de voturi pentru, inițiativa a fost adoptată de Senat.

  1. L591/2022 – Creșterea la 350 a numărului de școli din programul-pilot Masa caldă, cu amendamente USR PLUS de permanentizare etapizată

Inițiativa a primit, după 3 amânări în comisie, un raport de admitere, cu amendamente admise în Comisiile pentru Învățământ și respectiv Agricultură din Senat. Preșcolarii și elevii nu vor avea masă caldă în patru ani, ci în 13. Programul nu crește anual prin dublare, ci doar cu câte un sfert. Nu este ritmul pe care ni l-am fi dorit și nu este ceea ce merită copiii. Este un progres, dar unul minor. Raportul a fost aprobat și în plenul Senatului, cu unanimitate.

Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți. 

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău