Săptămâna aceasta am avut un singur plen plen. Ținem aproape și continuăm cu #transparența.
Luni, 7 martie, ședința plenului Senatului a început cu alocuțiunile doamnelor senatoare în favoarea unei mai bune reprezentări a femeilor în Parlament, în contextul depunerii unei inițiative legislative pentru reglementarea cotelor de gen. Personal, voi susține permanent efortul de reducere a inegalităților. Sunt convins că trebuie să avansăm într-un ritm mult mai rapid spre egalitatea de gen. După acest început care ne dă speranțe într-o politică mai bună și mai reprezentativă, ședința a continuat cu dezbaterea și apoi cu votul inițiativelor legislative, unele dintre ele din domeniile educației sau muncii:
𝟭) 𝗟𝟰𝟰𝟴/𝟮𝟬𝟮𝟭 – 𝗜̂𝗻𝘃𝗮̆𝘁̦𝗮̆𝗺𝗮̂𝗻𝘁 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗶̂𝗻 𝘂𝗻𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶 𝘀̦𝗶 𝗮𝗻𝗴𝗮𝗷𝗮̆𝗿𝗶 𝗻𝗲𝗶̂𝗻𝘁𝗮̂𝗿𝘇𝗶𝗮𝘁𝗲 𝗶̂𝗻 𝗗𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗮 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 „𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗮 𝗘𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁𝗮̆”
Ordonanța de urgență a Guvernului emisă în septembrie anul trecut a ajuns, în sfârșit, și la Senat – camera decizională. De atunci, unele prevederi și-au și produs efectul, astfel că noi, Parlamentul, mai degrabă dăm un vot formal. De exemplu, ordonanța a prelungit și pentru acest an universitar posibilitatea de desfășurare a cursurilor online în universități, în baza autonomiei universitare. Ca o ironie a felului în care se legiferează în România, când noi votam o ordonanță aprobată în septembrie, starea de alertă stătea să se ridice, iar ministrul educației băga spaima în studenți că, peste noapte, nu vor mai putea învăța online, uitând de autonomia universitară și de această ordonanță. Pe lângă acestea, ordonanța a deschis organizarea concursurilor pentru funcții vacante din cadrul Direcţiei generale pentru implementarea proiectului „România Educată” din Ministerul Educației, ceea ce ne-ar bucura foarte tare – dacă nu ne-ar întrista și mai tare opacitatea ministerului față de procesul adoptării noii sau noilor legi ale educației. Ordonanța a fost adoptată și merge la promulgare. Și eu am votat pentru.
𝟮) 𝗟𝟰𝟰/𝟮𝟬𝟮𝟮 – 𝗕𝘂𝗿𝘀𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗿𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗲𝘁𝘂𝘁𝗶𝗻𝗱𝗲𝗻𝗶 𝗲𝗴𝗮𝗹𝗲 𝗰𝘂 𝗰𝗲𝗹𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝘀𝘁𝘂𝗱𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗿𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶
Prezenta este o inițiativă transpartinică ce prevede ca bursele studenților români de pretutindeni care studiază în universitățile din România să aibă același cuantum cu cele ale studenților români cu cetățenie și domiciliul în România și să se acorde inclusiv pe perioada verii. Ținând cont de propunerile pe care le-a făcut CES în avizul său, în comisie s-au votat două amendamente. Unul menționează că bursele românilor de pretutindeni vor fi aduse la un nivel cel puțin egal cu cel al burselor sociale. Cel de-al doilea le permite studenților români de pretutindeni să cumuleze aceste burse cu toate celelalte burse de care beneficiază deja și studenții cu domiciliul în România – de exemplu, bursele de performanță. Am votat pentru raportul de admitere, iar inițiativa, cu amendamentele admise, a fost votată în unanimitate și merge la promulgare.
𝟯) 𝗟𝟰𝟱/𝟮𝟬𝟮𝟮 – 𝗘𝘅𝘁𝗶𝗻𝗱𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗹𝗶𝘀𝘁𝗲𝗶 𝗹𝗼𝗰𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗼𝗹𝘂𝗮𝘁𝗲 𝗻𝘂 𝘀𝗲 𝗽𝗼𝗮𝘁𝗲 𝗳𝗮𝗰𝗲 𝗳𝗮̆𝗿𝗮̆ 𝘂𝗻 𝗺𝗶𝗻𝗶𝗺 𝗱𝗲 𝗱𝗮𝘁𝗲 𝘀̦𝗶 𝗮𝗿𝗴𝘂𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲 𝗰𝗼𝗻𝗰𝗿𝗲𝘁𝗲
Această inițiativă face parte din șirul interminabil de încercări de extindere a listei cu localitățile poluate, pentru ai căror locuitori se aplică posibilitatea de pensionare anticipată cu doi ani. Am votat împotriva raportului de admitere, pentru că inițiatorul nu a prezentat date esențiale privind nivelul de poluare din noile localități, nivelul de substanțe de emisie, astfel încât să putem stabili o legătură corectă de cauzalitate între condiţiile de mediu şi modificarea stării de sănătate a populaţiei. Cu toate acestea, inițiativa a fost adoptată de Senat, dar urmează Camera Deputaților, cea decizională.
𝟰) 𝗟𝟱𝟭/𝟬𝟳.𝟬𝟮.𝟮𝟬𝟮𝟮 – 𝗨𝗻𝗲𝗹𝗲 𝗮𝗰𝘁𝗶𝘃𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗺𝗮𝘀̦𝗶𝗻𝗶, 𝗶̂𝗻 𝗰𝗮𝘁𝗲𝗴𝗼𝗿𝗶𝗮 𝗹𝗼𝗰𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗮̆ 𝗶̂𝗻 𝗰𝗼𝗻𝗱𝗶𝘁̦𝗶𝗶 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗲
Propunerea modifică legea pensiilor, adăugând o serie de activități din sectorul construcțiilor de mașini în categoria locurilor de muncă în condiții speciale. Este vorba de activități de turnare de oțel, a pieselor de fontă, aliajelor neferoase, precizie și cuzineti, precum și forje. În Comisie, AUR a depus amendamente – admise – prin care adaugă și inginerii, subinginerii și tehnicienii CTC. Am votat abținere față de raportul de admitere, pentru că de la an la an tot se adaugă noi domenii în această categorie. Practic, asistăm la extinderea continuă a excepțiilor. Însă inițiativa a fost adoptată de Senat, iar Camera Deputaților este decizională.
𝟱) 𝗟𝟱𝟮/𝟬𝟳.𝟬𝟮.𝟮𝟬𝟮𝟮 – 𝗜̂𝗻𝗰𝗮𝘀𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗮𝗹𝗼𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗲𝗶 𝗱𝗲 𝗰𝗮̆𝘁𝗿𝗲 𝗽𝗮̆𝗿𝗶𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 𝘃𝗶𝗰𝘁𝗶𝗺𝗮̆ 𝗮 𝘃𝗶𝗼𝗹𝗲𝗻𝘁̦𝗲𝗶 𝗱𝗼𝗺𝗲𝘀𝘁𝗶𝗰𝗲
Inițiativa dă posibilitatea părintelui căruia i s-a încredințat copilul să solicite încasarea alocației, în baza unui ordin de protecție, fără acordul partenerului agresor. În prezent, părintelui victimă a violenței domestice i se refuză transferul alocației, dacă nu deține o hotărâre judecătorească de încredințare a minorului. Or, nu se poate aștepta până la obținerea hotărârii, dacă deja există un ordin de protecție, mai ales dacă victimele părăsesc domiciliul alături de copii și sunt lipsite de mijloacele materiale necesare întreținerii acestora. Am explicat în plen în ce condiții încasează unul din părinți alocația în prezent – respectiv, prin acord sau prin hotărâre judecătorească sau decizia autorității tutelare. Faptul că părintele victimă – de cele mai multe ori, mama – nu poate încasa alocația, în lipsa unei hotărâri, atinge de fapt dreptul copilului la alocație. Alocația trebuie să urmeze copilul și, prin urmare, să fie încasată de părintele care îl îngrijește efectiv. Am votat pentru raportul de admitere, iar inițiativa a fost votată în unanimitate. Camera Deputaților este decizională.
𝟲) 𝗟𝟰𝟴/𝟬𝟳.𝟬𝟮.𝟮𝟬𝟮𝟮 – 𝗠𝗼𝗱𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮̆𝗿𝗶 𝗶𝗻𝗰𝗼𝗲𝗿𝗲𝗻𝘁𝗲 𝗹𝗮 𝗟𝗲𝗴𝗲𝗮 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗶𝗻𝗱 𝗮𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝘁̦𝗶𝗮 𝘀𝗮̆𝗻𝗮̆𝘁𝗼𝗮𝘀𝗮̆ 𝗶̂𝗻 𝘀̦𝗰𝗼𝗹𝗶
Inițiativa AUR propune ca Ministerul Sănătății să introducă principii care stau la baza unei alimentații sănătoase în lista cu alimente nerecomandate în școli și să revizuiască lista o dată la doi ani sau oricând „se apreciază” – nu știm de către cine – a fi necesar. Totodată, propunerea stabilește o serie de contravenții. Am votat pentru raportul de respingere, deoarece inițiativa are o serie de neclarități și vulnerabilități în eventuala aplicare, iar AUR nu a încercat să o corecteze. Inițiativa a fost respinsă de Senat, dar Camera Deputaților este decizională.
𝟳) 𝗟𝟱𝟲/𝟬𝟳.𝟬𝟮.𝟮𝟬𝟮𝟮 – 𝗭𝗶 𝗹𝗶𝗯𝗲𝗿𝗮̆, 𝗹𝗮 𝗰𝗲𝗿𝗲𝗿𝗲, 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗲𝘅𝗲𝗿𝗰𝗶𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘃𝗼𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶
Inițiativa USR, al cărei semnatar sunt și eu, propune măsuri de stimulare a participării la vot, prin acordarea unei zile libere, la cerere. Inițiativa atacă o problemă clară: scăderea drastică a numărului de votanți la alegeri, absenteismul în România fiind la cote absolut alarmante și dăunătoare pentru democrație și pentru reprezentativitatea aleșilor. La parlamentare, de exemplu, vedem o diferență uriașă, ca prezență, între alegerile din 2019 și cele din 1990. Am votat împotriva raportului de respingere, pentru că susțin orice măsură care duce la creșterea prezenței la vot și promovează un comportament social dezirabil. Din păcate, inițiativa a fost respinsă. Camera deputaților este decizională.