Plenul Senatului – 14.06.2022, 15.06.2022

#CumVotez #PlenSenat În această săptămână am avut două ședințe de plen și, cum fac de fiecare dată, vă prezint ce s-a întâmplat. Marți și Miercuri, pe 14 și 15 iunie, am dezbătut și votat 6 inițiative legislative din învățământ și din domeniul muncii și protecției sociale, deși pe ordinea de zi erau mult mai multe propuneri. Din nou, timpul scurt alocat dezbaterilor face imposibilă finalizarea listei.

Marți, 14 iunie

1) L160/2022 – Crearea Platformei Naționale de Raportare Unică în Învățământul Superior – Adoptat în unanimitate, Senat decizional

Această inițiativă prevede crearea Platformei Naționale de Raportare Unică în Învățământul Superior. Propunerea a primit un vot și săptămâna trecută, însă a fost retrimisă comisiei pentru corectarea unor erori tehnice, prin amendament. Am votat pentru raportul suplimentar de admitere, cu amendament admis.

2) L274/2022 – Eliminarea sporului de doctorat – Respins de Senat în calitate de primă cameră

Vorbim despre una dintre inițiativele pachetului USR PLUS antiplagiat, pe care am semnat-o și eu, prin care eliminăm sporul de doctorat și vizăm includerea acestuia în salariile din învățământul universitar și cercetare. Inițiativa a fost reîntoarsă din plen pentru a discuta amendamentul depus de inițiator, care stabilește acordarea unei majorări a salariului cu 50% din nivelul salariului de bază minim pentru acele funcții pentru care titlul de doctor este necesar pentru a fi ocupate. Am votat împotriva respingerii.

3) L324/2022 –  200 de lei în plus neimpozabili pentru salariul minim – Adoptat de Senat în calitate de primă cameră 

Este vorba despre o altă ordonanță de urgență care urmărește implementarea măsurii „200 de lei în plus pentru salariul minim ”, parte a pachetului de măsuri „Sprijin pentru România”, cu scopul de a combate consecinţele negative generate de creşterea preţurilor. Pentru această majorare salarială nu se datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii. Aceeași inițiativă prevede ca Poșta Română și firmele de curierat să raporteze la Ministerul Finanțelor datele clienților lor care au trimis cu plata ramburs. Am votat “abținere” pentru că măsura este discriminatorie față de angajații care au deja salariul 2750 lei.

Miercuri, 15 iunie

4) L285/2022 – Simplificarea procedurilor de evaluare a stagiarilor – Adoptat de Senat în calitate de primă cameră

Această inițiativă legislativă prevede simplificarea procedurii de evaluare de către angajatori a activității desfășurate de stagiarii absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior. Astfel, se desființează Comisia de evaluare din cadrul instituției angajatorului. O parte din atribuțiile acesteia sunt preluate de către mentor – de exemplu, întocmirea referatului de evaluare a stagiarului. La final, activitatea stagiarului va fi evaluată doar de conducătorul departamentului în care a fost efectuat stagiul. Având în vedere nevoia de a simplifica procedurile, pentru a încuraja angajatorii să organizeze stagii pentru absolvenți, am votat pentru adoptarea acestei inițiative. 

5) L305/2022 – Inițiatorul nu înțelege legislația pe care o modifică – Respins de Senat în calitate de primă cameră

Propunerea legislativă a deputatului PNL Daniel Gheorghe prevede ca, în cazul cetăţenilor din Republica Moldova, Ucraina şi Serbia încadraţi în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 11 luni într-un an calendaristic, viza de lungă şedere pentru angajare în muncă să se acorde fără prezentarea copiei avizului de angajare, respectiv să nu fie necesară obţinerea avizului de angajare pentru încadrarea în muncă pe teritoriul României. Cu toate acestea, în prezent, acest aviz nu este necesar pentru cei încadrați cu CIM pe o perioadă de 9 luni. Din expunerea de motive rezultă că inițiatorii au urmărit extinderea perioadei de angajare, de la 9 la 11 luni, motivând că „menţinerea celor 11 luni, ca perioadă maximă a unui CIM cu normă întreagă pentru cele trei ţări menţionate anterior contribuie la o mai mare stabilitate economică”. După cum se poate observa, acesta face o gravă confuzie – legea ce se dorește a fi modificată nu are în vedere durata contractului de muncă, ci durata în care acești străini pot fi angajați fără aviz. Drept pentru care am votat pentru respingerea legii.

6) L332/2022 – Creșterea salariilor personalului din învățământul preuniversitar cu 25% din salariul minim – Respins de Senat în calitate de primă cameră

Inițiativa USR PLUS pe care am co-inițiat-o prevede creșterea salariilor personalului din învățământul preuniversitar, prin creșterea coeficienților din grila de salarizare cu 0,25 puncte (25% din salariul minim). Dacă dorim o reformă reală în sistemul de învățământ, trebuie să începem prin a-i recompensa corespunzător pe cei de care avem cea mai mare nevoie în acest proces – oamenii. Din păcate, coaliția ultra majoritară PSD-PNL-UDMR nu dorește acest lucru, drept pentru care a votat pentru respingerea legii.

Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău