Plenul Senatului – 18.05.2022

#CumVotez #PlenSenat În această săptămână am avut plenuri dedicate inițiativelor legislative în zilele de luni și miercuri și, cum fac de fiecare dată, vă prezint ce s-a întâmplat. Luni, 16 mai, am avut pe ordinea de zi opt inițiative legislative din domeniul muncii și protecției sociale și două inițiative pe învățământ, dintre care doar una singură a fost dezbătută și votată, urmând ca celelalte inițiative să fie discutate miercuri, 18 mai. Totuși, miercuri, au fost dezbătute și votate doar încă două inițiative din domeniul muncii. Vi le prezint deci pe toate cele 3 în privința cărora chiar am ajuns să ne exprimăm votul.

1) L193/2022 – Noi atribuții pentru funcționarul public parlamentar

Discutăm despre o inițiativă care stabilește noi atribuții pentru personalul responsabil cu ordinea și siguranța în Senat/Camera Deputaților, și anume să intervină pentru asigurarea siguranței persoanelor, integrității corporale, sănătății, vieții, bunurilor acestora. Consider că există deja instituții abilitate și specializate pentru a interveni în sensul celor scrise în inițiativă, iar aceste atribuții exced atribuțiile funcționarului public parlamentar. Pentru aceste motive am votat împotrivă, iar în Comisie a fost adoptat un raport de admitere. În plen, am votat împotriva raportului de admitere. Cu 67 de voturi pentru, inițiativa a fost adoptată de Senat.

2) L194/2022 – PNL și AUR scriu legi fără a verifica dacă există deja reglementări în domeniu

Următoarea inițiativă legislativă este menită să reglementeze statutul asistenților maternali profesioniști. În comisie, a fost adoptat un raport de respingere. În plen, am votat abținere deoarece, în prezent, statutul asistenților maternali profesioniști este reglementat deja de HG nr.679/2003, iar proiectul de lege nu schimbă nimic fundamental în structura sau conținutul reglementării actuale în vigoare. Astfel, cu doar 3 voturi pentru, inițiativa a fost respinsă de Senat.

3) L198/2022 – AUR compară mere cu pere

Vorbim despre o inițiativă AUR care propune modificarea Codul muncii și reglementarea salariului minim pe țară, corespunzător programului normal de lucru, la valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană singură. Tot în această propunere se prevede că salariul minim este de 3.000 lei. Chiar dacă salariul minim poate fi stabilit ținându-se seama cumva de valoarea coșului de consum pentru un trai decent, nu se poate pune semnul egalității între cuantumul salariului minim brut pe țară și valoarea coșului minim de consum, care este una netă. Pentru aceste motive și pentru calitatea foarte slabă a textului propus, am votat împotrivă. În plen, a fost supus votului raportul de respingere adoptat de comisie. Cu 74 voturi pentru și un singur vot contra, propunerea legislativă a fost respinsă de Senat.

Rămâneți alături de mine. Voi reveni cu noutăți

 

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău