În această săptămână, am avut plenuri dedicate inițiativelor legislative atât luni, 19 decembrie, cât și miercuri, 21 decembrie:
1. L560/2021 – Funcții inventate, sporuri și creșteri salariale pentru unele funcții publice de stat
Inițial, această inițiativă stabilea o modificare doar la legea nr.153/2017, și anume introducerea și asimilarea funcției publice de execuție de coordonator de activitate de la nivelul secretariatelor grupurilor parlamentare și ale cabinetelor membrilor BP cu funcția publică de conducere șef birou, șef oficiu. Ulterior, s-au adus modificări atât la Senat, cât și la Camera Deputaților. Însă, la Cameră, s-au adus multe modificări substanțiale: PSD a depus amendamente ce viza multe creșteri salariale și sporuri care care nu au mai fost puse în discuția Senatului. USR a sesizat CCR pentru încălcarea principiului bicameralismului, iar CCR a admis cererea USR și a constatat neconstituționalitatea tuturor prevederilor care au fost aduse la cameră. Pusă din nou pe masă pentru reexaminare, coaliția a redepus o serie de amendamente care au reactivat sporurile de 15% pentru tot personalul din ministere. Mai mult, se urmărește evitarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor publice de stat – se prevede posibilitatea ca detașarea sau transferul personalului să poată fi dispuse de pe funcția publică parlamentară pe o funcție publică generală. Totul trebuia să treacă în aceeași zi și de Comisia de la Cameră. Am votat împotriva funcțiilor inventate și împotriva creșterilor salariale. Totuși, a fost adoptată de Senat cu 79 de voturi.
2. L736/2022 – Inițiativă transpartinică pentru sprijinul tinerilor care beneficiază de protecție specială
Inițiativa modifică Legea privind drepturile copilului, astfel încât continuarea protecției speciale a tinerilor să nu fie condiționată de urmarea unor cursuri de licență la zi, cu frecvență. Am votat pentru, deoarece inițiativa vine în sprijinul tinerilor și pentru că este nevoie să se coreleze dispozițiile referitoare la formele de învățământ din Legea nr.272/2004 cu cele din Legea nr.1/2011. A fost adoptată în unanimitate de Senat.
3. L749/2022 – USR clarifică neconcordanțele din măsurile adoptate de Guvern
Avem o inițiativă USR care clarifică acordarea indemnizației pentru tineri la ieșirea din sistemul de protecție specială. Se introduce o mențiune expresă referitoare la faptul că tinerii care optează pentru continuarea măsurii de protecție specială la împlinirea vârstei de 18 ani au dreptul, la ieșirea din sistemul de protecție specială, la indemnizația în cuantum de 3x salariul minim, situație omisă de Guvern la adoptarea acestor măsuri. Am votat pentru, deoarece intenția legiuitorului a fost una clară: acordarea indemnizației să fie acordată la ieșirea din sistemul de protecție specială, indiferent de momentul la care aceasta se produce. Cu un singur vot împotrivă, inițiativa a fost adoptată de Senat.
4. L760/2022 – Vechime în muncă pentru titularii cabinetelor de asistență socială
Inițiativa USR prevede ca perioada în care titularul cabinetului individual de asistență socială a furnizat servicii de asistență socială să fie considerată vechime în muncă, în condițiile în care s-au obținut venituri și pentru care s-au achitat contribuţiile datorate bugetului. Inițiativa a fost adoptată de Senat.
5. L758/2022 – AUR propune noi locuri de muncă în condiții speciale
AUR propune o nouă categorie de activități ca fiind locuri de muncă speciale – activitatea de intervenţie pentru stingerea incendiilor, salvarea, acordarea primului ajutor şi protecţia persoanelor, a animalelor şi a bunurilor periclitate de incendii sau în alte situaţii de urgenţă, desfăşurată de personalul din cadrul serviciilor de urgenţă voluntare. Având în vedere că este vorba de activități voluntare și că nu pot fi asimilate aceste activități cu cele de tip profesionist, am votat împotrivă. Cu 101 voturi împotrivă, inițiativa a fost respinsă de Senat.
6. L761/2022 – Vechime în muncă pentru psihologi independenți
Următoarea inițiativă propune ca perioada în care psihologul cu drept de liberă practică a furnizat servicii psihologice să fie asimilată vechimii în muncă. Și această inițiativă a USR a fost adoptată în unanimitate de Senat.
7. L790/2022 – Funcții publice de stat și salarii pentru personalul APIA
PSD vrea să includă personalul contractual al APIA în categoria funcționarilor publici de stat și să ofere, în plus un spor de salariu de 15% pentru condiții grele și periculoase. toate acestea dela 1 decembrie 2022, adică retroactiv. Întrucât nu există niciun argument în favoarea acestui spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare pentru o categorie de funcționari care lucrează preponderent la birou și doar uneori pe teren, am votat împotrivă. Cu toate acestea, cu doar 30 de voturi împotrivă, inițiativa a fost adoptată de Senat.