Plenul Senatului – 20.02.2023

Luni, 20 februarie, am avut ședință de plen cu ordine de zi conținând inițiative legislative din domeniul muncii și educației:

  1. L797/2022 – Reparăm situația apărută în practică din cauza interpretărilor diferite ale legii de către casele de asigurări pentru femeile care au prestat activități independente

USR propune să se restituie sumele ce reprezintă indemnizații de risc maternal recuperate de casele de asigurări de la persoanele care au realizat activități independente. Am votat pentru această inițiativă, pentru că este injust faţă de mamele afectate de interpretările diferite ale instituțiilor date textelor normative, în condițiile în care statul ar trebui să ia măsuri pentru a încuraja natalitatea şi a proteja persoanele aflate în situaţii vulnerabile – mamele, pe durata sarcinii. Cu toate acestea, coaliția PNL-PSD-UDMR a ținut morțiș să fie respinsă inițiativa, votând împreună împotriva propunerii.

  1. L794/2022 – Monitorizarea traseului profesional în rândul absolvenților sistemului de învățământ

Inițiativă USR, prin care se introduce obligația Inspecției Muncii de a acorda acces Ministerului Educației și INSSE-ului la REVISAL. De asemenea, Ministerul va monitoriza traseul profesional al absolvenţilor sistemului de învăţământ și va realiza și publica, trimestrial, date statistice despre gradul de inserţie a absolvenţilor pe piaţa muncii. Am votat pentru, atât în Comisia pentru muncă și în Comisia pentru învățământ, cât și la plen, pentru a avea un sistem de trasabilitate între sistemul educaţional şi piaţa muncii. Cu 65 de voturi pentru și 40 de abțineri, inițiativa a fost adoptată de Senat.

Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.

 

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău