Plenul Senatului – 21.11.2022

În această săptămână, am avut plen dedicat inițiativelor legislative doar luni, 21 noiembrie, iar miercuri, 23 noiembrie, a avut loc ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților. Pe ordinea de zi am avut doar patru proiecte legislative din domeniul muncii și patru proiecte legislative din domeniul educației:

  1. L658/2022 – Noi reguli pentru străinii care lucrează în România

Proiectul legislativ prevede schimbarea condițiilor în care se poate modifica locul de muncă inițial, de către salariații străini, încadrați în România – stabilirea regulii potrivit căreia ocuparea unui nou loc de muncă, la un alt angajator, să se poată realiza doar în baza acordului scris exprimat de angajatorul inițial. Am votat abținere la raportul de admitere, pentru că: pe de o parte, se previne creşterea practicilor incorecte ce pot să apară în situaţia angajării străinului de un alt angajator, față de cel care a obţinut iniţial avizul de angajare și care a făcut o serie de cheltuieli; pe de altă parte, acordul solicitat de la angajatorul inițial îngreunează mobilitatea forței de muncă și limitează drepturile angajatului (indiferent de proveniență). Cu toate acestea, cu doar 22 abțineri de la USR, proiectul a fost adoptat de Senat.

  1. L660/2022 – Masă caldă în 450 de școli

Vorbim despre ordonanța de urgență care crește la 450 numărul de școli, în care se acordă Masă caldă, și care propune creșterea finanțării doar pentru anul 2023. Am votat pentru, fiind adoptat în unanimitate la Senat.

  1. L637/2022 – Un pas mai aproape de un mic dejun în școli

Proiectul de lege inițiat de @Catalin Tenita, semnat și susținut și de mine, vizează îmbunătățirea programului pentru școli „Laptele și Cornul”, singurul program național de alimentație școlară. În condițiile în care, anul trecut, clase întregi din București și alte orașe au refuzat să primească laptele și cornul oferite de stat, din cauza monotoniei și a lipsei de prospețime a produselor, am propus creșterea frecvenței cursurilor despre nutriție și despre risipa alimentară și gestionarea deșeurilor alimentare; suplimentarea cu 2 lei/elev a sumelor alocate pentru achiziționarea produselor alternative pentru copiii care suferă de intoleranță la gluten sau lactoză; acceptarea exclusiv a produselor proaspete de panificație – termen maxim de 24 de ore de la producere la distribuția către școli; modificarea regulilor privind atribuirea contractelor de achiziție publică, prin organizarea procedurilor de licitație pe loturi distincte, circumscrise geografic la un număr de maxim 20 de localități învecinate. Cu un singur vot de abținere, inițiativa a fost adoptată de Senat.

  1. L644/2022 – Înființarea de ludoteci, grupuri de joacă şi posibilitatea universităţilor să organizeze învăţământ superior dual

Firme, școli, ONG-uri, asociații și fundații înființate de universități. Acolo unde nu sunt suficiente creșe și grădinițe, se pot dezvolta servicii de tip ludotecă, loc de joacă, grădiniţă comunitară, care vor putea funcţiona ca structuri ale unităţilor de învăţământ. Instituţiile de învăţământ superior acreditate pot organiza, împreună cu operatori economici, consorții în învăţământul superior dual, formă de învăţământ în care responsabilităţile pentru desfăşurarea activităţilor de învăţare, predare şi evaluare sunt partajate între instituţia de învăţământ acreditată şi operatorii economici. Ordonanța mai prevede facilități fiscale pentru operatorii economici care încheie contract de parteneriat cu instituțiile de învățământ superior pentru organizarea și desfășurarea formei de învățământ superior dual. În comisie, au fost adăugate mai multe amendamente cu impact asupra ocupării posturilor vacante în sistemul dual. Am votat abținere la raportul de admitere, dar a fost, ulterior, adoptată de Senat.

  1. Ordonanță de Urgență cu mai multe măsuri în domeniul educației

Ordonanța are în vedere următoarele: majorarea cuantumului minim diferenţiat al stimulentului financiar oferit pentru performanţa la olimpiadele naţionale: 1000 de lei premiul I, 700 lei premiul II, 500 lei premiul III, 300 lei menţiune; burse de performanță și pentru elevii din învățământul preuniversitar particular; finanțarea organizării olimpiadelor cu 200 de lei/zi/participant; primăriilor li se oferă posibilitatea de a acorda premii elevilor de la olimpiade; în anii școlari 2022-2023 și 2023-2024, copiii din Ucraina se pot înscrie în clasa a- IX-a, fără susținerea evaluării naționale, pe locuri speciale, și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune sau clasă; termenele opozabile furnizorilor de educaţie din preuniversitar pentru acreditare sau menţinerea acreditării se prorogă până la finalul anului şcolar 2022-2023. Aceasta a primit un raport de admitere, cu votul unanim al membrilor comisiei, iar în plen am votat pentru adoptarea ordonanței. Cu un singur vot împotrivă, inițiativa a fost adoptată. 

  1. L651/2022 – 0 taxe pe salariul minim

Inițiativa USR aduce o reformă de reducere a poverii fiscale pe muncă. 0 taxe pe salariul minim este o reducere a poverii fiscale pe muncă, prin extinderea graduală (în mai mulți ani) a deducerii personale, până la o sumă echivalentă cu salariul minim și pentru a include și contribuțiile obligatorii. La un salariu brut, mai mare decât un salariul minim, va fi taxată numai partea care depășește salariul minim. Dacă o persoană câștigă 3000 lei brut pe lună, aceasta va plăti taxe doar pe partea care depășește salariul minim – adică pe 450 lei = 3000-2550. Prin reducerea bazei impozabile, efectul este egal pentru toți, indiferent de salariu, beneficiază de aceeași creștere nominală. România are cele mai mari taxe pe salariul minim din Europa – dintr-un salariu minim, pentru 8 ore pe zi, un român rămâne cu 1.543 lei, statutul luând 41% din salariul său. Cu toate acestea, coaliția PNL-PSD s-a abținut, fiind adoptat un raport de respingere. La plen, însă, coaliția PNL-PSD a votat pentru raportul de respingere și cu doar 31 de voturi pentru, inițiativa USR a fost respinsă de Senat.

  1. L653/2022 – Registrul național al gravidelor și mamelor minore

Inițiativa USR prevede crearea Registrului național al gravidelor și mamelor minore, obligație a Ministerului Familiei, într-un an de la intrarea în vigoare a legii. Este vorba despre o platformă unică electronică, dezvoltată la nivel naţional. În cadrul acesteia, direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, în parteneriat cu alte instituţii cu atribuţii în domeniul drepturilor copilului, centralizează informaţiile în scopul asigurării serviciilor de protecţie socio-medicală, consiliere psiho-emoţională şi educaţie şcolară a gravidelor și mamelor minore. Crearea unei baze de date la nivel naţional a adolescentelor aflate în situaţie de risc/însărcinate este primul pas în coordonarea colectării datelor între sectoare şi a utilizării acestora la nivel naţional, judeţean şi local. Odată creată baza de date, va fi uşor de identificat adolescenta cu risc de sarcină, vârsta mamei adolescente, vârsta tatălui (când este declarată), locul de origine, dacă este la prima sarcina sau are sarcini multiple și alte date importante. Coaliția PNL-PSD s-a abținut în bloc la vot, astfel că inițiativa a primit un raport de respingere. Inițiativa a fost respinsă și de plen, cu 87 de voturi.

  1. L676/2022 – AUR vrea o pensie minimă la nivelul coșului minim de consum, indiferent de stagiu

Inițiativa AUR vizează stabilirea pensiei minime la nivelul coșului minim de consum – cca 2.800 lei, indiferent de stagiu. Am votat împotrivă, atât în comisie, cât și în plen. Stabilirea unui nivel minim al pensiei, la nivelul coșului minim de consum, nu ține cont de posibilitățile reale ale bugetului de stat, dar nici de principiul contributivității. Pot apărea situații discriminatorii în care o persoană care a muncit cu un salariu mic, un număr de ani, să ajungă să primească aceeași pensie ca o persoană care nu a contribuit cu nimic la fondul de pensii. De altfel, inițiativa a primit un raport de respingere. Cu 83 de voturi pentru respingere, 11 voturi pentru adoptare, și 22 voturi de abținere, inițiativa AUR a fost respinsă de Senat.

Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.  

 

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău