Plenul Senatului – 27.09.2022, 28.09.2022

În această săptămână, am avut plenuri dedicate inițiativelor legislative, în zilele de marți și miercuri. Marți, 27 septembrie, am avut pe ordinea de zi două inițiative din domeniul muncii, iar miercuri, 28 septembrie, trei propuneri din domeniul muncii și educației: 

  1. L545/2022 – Loc de abuzuri în cazul transferurilor la stat

Ordonanța de urgență prevede introducerea condiţiei aprobării transferului de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea funcţionarul public. Sunt de părere că, pentru orice transfer, o condiție în plus le-ar îngrădi funcționarilor publici dreptul de a-și schimba locul de muncă și  în plus, ar lăsa loc de abuzuri din partea angajatorului. Motiv pentru care am votat abținere, atât în Comisie cât și la plen. Cu 91 de voturi pentru, ordonanța a fost aprobată de Senat.

  1. L397/2022Recuperarea zilelor libere, dacă sărbătorile legale pică sâmbăta sau duminica

Discutăm despre o inițiativă PNL care stabilește că, atunci când este incidentă situaţia suprapunerii zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează cu zilele de repaus săptămânal, cele libere să se acorde în zilele de după cele de repaus săptămânal. Întrucât există posibilitatea ca această propunere să fie adoptată, am depus un amendament menit să nu se aibă în vedere zilele de sărbătoare legală care, prin natura lor, se suprapun cu ziua de duminică. Amendamentul a fost respins. Cred că, mai ales în aceste vremuri dificile, un cost suplimentar semnificativ pentru angajatori nu este necesar. Pentru aceste motive, am votat pentru respingerea inițiativei. De altfel, ca și în multe alte situații, și PNL a votat împotriva propriei inițiative. Inițiativa a fost respinsă și de Senat.

  1. L418/2022 – Alienare parentală – tentativă de reglementare

Avem pe masă o inițiativă legislativă a AUR, prin care se interzice expres abuzul emoțional asupra copilului, exercitat prin alienare parentală. În cazul în care instanța de judecată constată existența alienării parentale, se dispune consilierea psihologică a părinților. Acest concept de “alienare parentală” este foarte important și trebuie reglementat și respectat în România, așa cum se întâmplă deja de ceva timp în țările occidentale. În schimb, nu cred că această inițiativă legislativă e de natură să rezolve problemele reale. Avem deja reglementate în lege, la art. 94, abuzul asupra copilului, care cuprinde și alienarea parentală, și la art. 95, care prevede interdicția oricăror abuzuri de orice natură care conduc la privarea copilului de drepturile sale, inclusiv de cel de a stabili relații cu ambii părinți. În plus, potrivit art. 370 din Codul penal, reprezintă infracțiune fapta persoanei de a împiedica pe oricare dintre părinți să aibă legături personale cu minorul. Pentru aceste motive am votat abținere la raportul de respingere, inițiativa fiind respinsă, în final, de Senat.

  1. L409/2022 – Burse olimpice pentru elevii români, care studiază în străinătate şi au participat în loturile olimpice şcolare ale României

Această inițiativă a unui parlamentar din grupul minorităților prevede că, începând cu 1 ianuarie 2023, se va acorda bursa de merit olimpic internaţional şi elevilor cu cetăţenie română care studiază în străinătate şi au obţinut distincţii la olimpiadele şcolare internaţionale, dacă aceștia au participat ca membri ai loturilor olimpice şcolare ale României, iar profesorii care i-au pregătit, beneficiază de premii. În comisie s-a clarificat faptul că lotul olimpic al României se formează din elevi care studiază în școlile din România și trec prin toate etapele unei olimpiade, de la locale până la naționale. Prin urmare, la plen, am votat abținere la raportul de respingere, iar inițiativa a fost respinsă de Senat.

  1. L463/2022 – Drepturi acordate de la data cererii și nu de la data la care se eliberează actele oficiale doveditoare pentru persoanele persecutate politic

Ultima propunere legislativă prevede, pentru persoanele persecutate politic, acordarea drepturilor de la data de întâi a lunii următoare depunerii cererii, sub rezerva îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 13 – deci indiferent de data la care se eliberează actele oficiale doveditoare de către organele competente deţinătoare de arhive. La plen, am votat pentru adoptare, pentru că vorbim despre o aşteptare impusă acestor persoane din motive care nu le sunt imputabile, iar o astfel de măsură ar putea diminua presiunea la care sunt supuse autorităţile pentru eliberarea, într-un timp cât mai scurt, a documentelor care atestă calitatea de persoană beneficiară. Cu 109 voturi pentru și doar o abținere, inițiativa a fost adoptată de Senat.

Rămâneți alături de mine, voi reveni cu noutăți.  

Misiunea noastră e să reconstruim o țară, iar piatra de temelie pe care trebuie să o punem e educația oamenilor din România.
Irineu Darău